Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2013

Ν. Συρμαλένιος : εισπρακτικοί οι στόχοι της κυβέρνησης στο θέμα της αυθαίρετης δόμησης

Το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης, το οποίο τα τελευταία 35 χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ  χρησιμοποιούν ως μέσο για να αποκομίσουν εισπρακτικά ή πολιτικά οφέλη, επεσήμανε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, σε ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση πράξης νομοθετικού περιεχομένου με αντικείμενο τις νέες άδειες δόμησης και τον έλεγχο των κατασκευών.

Όπως ανέφερε ο κ. Συρμαλένιος, το νομοσχέδιο θα έπρεπε να έχει τον τίτλο «Νομιμοποίηση της Αυθαίρετης Δόμησης», καθώς τα μέτρα που προτείνονται από την κυβέρνηση είναι αποσπασματικά, χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς δασολόγιο, χωρίς κτηματολόγιο και ευνοούν αυτούς που αυθαιρετούν, ειδικότερα όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν αδρά για τις παρανομίες τους. Ακολουθείται η πάγια πολιτική είσπραξης προστίμων, δίνοντας συνεχώς παρατάσεις για νέα πρόστιμα, ενώ αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η θέσπιση από την κυβέρνηση «προστίμου διατήρησης αυθαιρέτων», που δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης των αυθαιρέτων με ένα σχετικά μικρό χρηματικό ποσό και μάλιστα έναντι του αρχικά υπολογισθέντος προστίμου.

Τόνισε ότι οι Κυκλάδες για χρόνια βρίσκονταν στο απόγειο της αυθαίρετης δόμησης, έχοντας ανάλογες «διευκολύνσεις» από προϊσταμένους πολεοδομιών που πλέον έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις που κατείχαν. Σε προσωπική έρευνα που έκανα για το θέμα ως αιρετός της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, διαπίστωσα ότι σε δωμάτια της πρώην Νομαρχίας Κυκλάδων υπάρχουν τόνοι φακέλων με πρόστιμα που δεν έχουν εισπραχθεί εδώ και πολλά χρόνια.
Ο κ. Συρμαλένιος επεσήμανε το θέμα της ενεργοποίησης της Υπηρεσίας Κατεδάφισης που ενώ είχε προταθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ ουδέποτε συστάθηκε.

Τέλος, έκανε αναφορά στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη Σαντορίνη, καθώς μετά τους σεισμούς του 1956 δόθηκε η δυνατότητα στους κατοίκους να χτίσουν σπίτια χωρίς πολεοδομικές άδειες, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων να βρίσκονται στη δυσμενή θέση να μην μπορούν να μεταβιβάσουν ή να πουλήσουν αυτά τα ακίνητα.