Δευτέρα, Ιανουαρίου 21, 2013

Γ. Βρούτσης – (δηλώσεις..) περί του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος και .. άλλων δαιμονίων..

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπ. Εργασίας Γ. Βρούτσης στον Κυριακάτικο Τύπο σχετικά με θέματα της αρμοδιότητάς του δήλωσε ότι,

«Αν ρωτούσε κάποιος σήμερα τι είναι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας η απάντηση θα ήταν, ένα άθροισμα εξαιρέσεων και στρεβλώσεων.
Παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει δαιδαλώδες, κατακερματισμένο, με διαφορετικές ταχύτητες και ανισότητες. Ακόμα και σήμερα για παράδειγμα, διατηρούνται περίπου 90 μητρώα συνταξιούχων και 60 διαφορετικοί κλάδοι ασφάλισης. Με μια λέξη: Λαβύρινθος!
Αυτό έχει ως συνέπεια, διοικητικό και οικονομικό κόστος για τον έλληνα πολίτη και συνταξιούχο. Αυτό θα γίνει αφού προηγηθεί καταγραφή, μελέτη και διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Το τέλος, όμως, αυτής της προσπάθειας θα σημάνει εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης, αποτελεσματικότητας και βιωσιμότητας του συστήματος.
Είναι αυτό που χρωστάμε στις επόμενες γενιές των Ελλήνων».

Ενώ, στην συνέντευξή του στον Γιώργο Γάτο, για την εφημερίδα «Ημερησία του Σαββάτου» (19.1.2013) μεταξύ άλλων ανέφερε πως, 

«…η καταπολέμηση της ανεργίας έχει αναδειχθεί στον υπ’ αριθμόν ένα στόχο της κυβερνητικής πολιτικής. Γιατί η ανεργία και ιδιαίτερα οι μακροχρόνιες μορφές της, όπως συμβαίνει π.χ. με τους νέους, είναι το πλέον επώδυνο και επικίνδυνο στοιχείο διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής.
Μέχρις ότου η οικονομία μας αποκτήσει ξανά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και μάλιστα σε ένα περισσότερο εξωστρεφές, παραγωγικό και ανταγωνιστικό πλαίσιο από ό,τι στο παρελθόν, έχουμε υποχρέωση να δώσουμε όσες περισσότερες ευκαιρίες δουλειάς στους ανέργους και ιδιαίτερα στους νέους, προκειμένου να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με την αγορά εργασίας. Να εντάξουμε αυτή τη λογική ως οριζόντια προτεραιότητα σε όλες τις πολιτικές των παραγωγικών υπουργείων. Αυτό ήταν και το νόημα του «συναγερμού» που σήμανε ο Πρωθυπουργός.
Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί το μεγάλο και στοχευμένο πρόγραμμα που ανακοινώσαμε πριν λίγες μέρες.  Πρόγραμμα με καινοτόμα στοιχεία σχεδιασμού, τα οποία εκτιμούμε ότι θα εξασφαλίσουν την πλήρη απορρόφηση  και βιωσιμότητα των θέσεων εργασίας. Και κάτι τέτοιο δεν ήταν δεδομένο στο παρελθόν. 

Θα υπάρξει και πότε οικονομική στήριξη για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν βάλει λουκέτα και δεν έχουν άλλες πηγές εισοδήματος; 
Πράγματι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποτελούν κατηγορίες εργαζομένων που έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση. Σε πολλές περιπτώσεις η  ύφεση έχει μειώσει τον κύκλο εργασιών τους, ενώ κάποιοι επαγγελματίες έχουν προβεί και σε πλήρη διακοπή των δραστηριοτήτων τους.
Για αυτό το λόγο, ενεργοποιούμε - και συμπληρώνουμε σε κάποια ασαφή σημεία της που αφορά στους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες - νομοθετική διάταξη του 2011 για την παροχή ειδικού βοηθήματος σε αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων.
Εκτιμώ ότι η διαδικασία αυτή θα έχει περατωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.

Θεωρείτε επαρκές για έναν άνεργο το  επίδομα των 360 ευρώ; 
Στην πραγματική του διάσταση είναι ένα προσωρινό βοήθημα και μέσο στήριξης των ανέργων μέχρι να επανέλθουν στην αγορά εργασίας. Άρα, η επανένταξη στην απασχόληση είναι το κυρίως ζητούμενο.
Ωστόσο, προβληματίζομαι όχι μόνο για το χαμηλό ύψος του επιδόματος ανεργίας, αλλά και για το ότι μένουν ακάλυπτες πολλές κατηγορίες ανέργων, κυρίως μακροχρόνιοι και νέοι άνεργοι. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δούμε και να το επανεξετάσουμε πολύ σύντομα.

Έχουν τελειώσει οι ανατροπές στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις ή πρέπει να αναμένουμε κι' άλλες υπό την πίεση είτε των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά, είτε της τρόϊκας; 
Εκτιμώ ότι οι αλλαγές των δυόμισι τελευταίων ετών στα εργασιακά έχουν κλείσει όλα τα σχετικά θέματα που έθεσαν οι δανειστές μας από την υπαγωγή της χώρας στο χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης μέχρι σήμερα.
Εξάλλου, πρέπει να επισημάνω ότι ο κύριος στόχος που έχει τεθεί από την τρόϊκα είναι η μείωση του μοναδιαίου κόστους  εργασίας κατά 15% την τριετία 2012-2014, προκειμένου να καλύψει η χώρα το χάσμα ανταγωνιστικότητας που είχε δημιουργηθεί την τελευταία δεκαετία πριν την κρίση. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι με την εφαρμογή και ωρίμανση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, ο στόχος θα υπερκαλυφθεί.
Συνεπώς, αυτό που προέχει τώρα είναι η συνεπής εφαρμογή των ήδη νομοθετημένων δεσμεύσεων μας, αλλά και η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Και, σε κάθε περίπτωση, η ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών υποστήριξης των ανέργων για την επιστροφή τους στην εργασία.

Το νέο Μνημόνιο προβλέπει την εφαρμογή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 ενός Ενιαίου Κώδικα Εργασίας. Τι αλλαγές θα κάνετε; 
Η απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα στοιχήματα της επόμενης χρονιάς. Ένα μεγάλο έργο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, που θα «πετάξει» όλα τα περιττά διοικητικά και γραφειοκρατικά βάρη από την εργασία και την επιχειρηματικότητα. Προσοχή, όμως, χωρίς καμία απολύτως αλλαγή στα δικαιώματα και την ποστασία των εργαζομένων.
Έτσι, όχι μόνο θα ενισχύσει τη μικρομεσαία και δυναμική επιχειρηματικότητα. Όχι μόνο θα δημιουργήσει ελκυστικό κλίμα και για επενδύσεις μεγαλύτερης κλίμακας.
Αλλά, το κυριότερο, θα εμπεδώσει κλίμα εμπιστοσύνης στις σχέσεις πολιτείας, εργοδοτών και εργαζομένων, με την καθιέρωση απλών, καθαρών και σταθερών κανόνων.
Γιατί αυτό ακριβώς,  οι απλοί και σταθεροί κανόνες, είναι η πρώτη και βασική προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη. 

Η τρικομματική στήριξη "γείωσε" αντιδημοφιλείς και δύσκολες αποφάσεις όπως αυτές που πήρατε για τα εργασιακά και τις συντάξεις. Αντέχει άλλες; 
Αυτή η τρικομματική κυβέρνηση αποτελείται από κόμματα με διαφορετικές αντιλήψεις και αξιακές ιεραρχήσεις που, ωστόσο, έχουν σκοπό να ξεπεράσουν τα κομματικά στεγανά τους και να οδηγήσουν την χώρα έξω από την κρίση. Αναπόφευκτος ήταν, λοιπόν, ο δημοσιονομικός εξορθολισμός, στο πλαίσιο του οποίου έγιναν και οι προσαρμογές σε μισθούς και συντάξεις. Όσον αφορά τις ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, όσες αλλαγές προωθήσαμε είχαν σκοπό να δημιουργήσουν συνθήκες τόνωσης της απασχόλησης, να ξεπεραστούν στρεβλώσεις οι οποίες υπονόμευσαν για χρόνια την παραγωγικότητα της εργασίας και την επιχειρηματικότητα και να προωθήσουμε τον υγιή ανταγωνισμό και την ανάπτυξη. Πάντως, η τρικομματική κυβέρνηση έχει δείξει ότι σε πολύ δύσκολες συνθήκες λειτουργεί με σύνεση, βάζοντας το εθνικό συμφέρον πάνω απ’ όλα, παραμερίζοντας τον παράγοντα της μικροπολιτικής και «γειώνοντας» τις φωνές του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Αυτό είναι το στοιχείο που την κάνει να αντέχει…
  
(σ.σ. οι απαντήσεις που επιλέξαμε να αναδημοσιεύσουμε έχουν να κάνουν με τις πολιτικές και παροχές του Υπουργείου προς τους πολίτες και όχι τις επιλογές του ως προς την διασφάλιση των εσόδων του και τα σχετικά με τις ταμειακές του ανάγκες)