Πέμπτη, Ιανουαρίου 24, 2013

επενδύσεις και τουρισμός οι δρόμοι εξόδου της Ελλάδας από την ύφεση

Οι προοπτικές της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσε την Πέμπτη 22.1 το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ ) και το γερμανικό πολιτικό ίδρυμα  Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) στην Αθήνα.

Μεταξύ άλλων ομιλητών και τοποθετήσεων, αναφερόμενος στον τουρισμό ο Μιχάλης Μασουράκης, Ανώτερος Διευθυντής Οικονομικών Μελετών Alpha Bank, είπε ότι μπορεί κάλλιστα να αναδειχθεί σε κλάδο στρατηγικής σημασίας και να παίξει το ρόλο της ατμομηχανής που οδηγεί το τρένο της εθνικής οικονομίας προς τα εμπρός.  Η άμεση και έμμεση επίδραση του τουρισμού στην οικονομία, μετά την έξοδο από την κρίση, μπορεί να επανέλθει στο 17% του ΑΕΠ που ήταν το 2000, από 15% του ΑΕΠ που είναι περίπου σήμερα.

Σημείωσε ωστόσο πως για να αυξηθεί η συμμετοχή του τουρισμού στην οικονομία στα επόμενα χρόνια και να αναδειχθεί ο τουρισμός σε κυρίαρχο στόχο του αναπτυξιακού προτύπου, θα πρέπει αφενός οι τοπικές κοινωνίες να συστρατευθούν στην επιδίωξη, και να εναρμονισθούν με τις ανάγκες, ενός πιο εξωστρεφούς τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας της οικονομίας, και αφετέρου το κέντρο να αλλάξει φιλοσοφία παραγωγής και προώθησης του τουριστικού προϊόντος.

«Έχουμε στα χέρια μας την ανεπανάληπτη ευκαιρία, που παραμένει εν πολλοίς ανεκμετάλλευτη, να αξιοποιήσουμε την γεωγραφική μας θέση και να γίνουμε μια ισχυρή και ευημερούσα οικονομία. Υπάρχουν, όμως, πολλοί, στις τοπικές κυρίως κοινωνίες, που, φοβούμενοι τον ανταγωνισμό και το μέλλον, επιλέγουν πεισματικά την ασφάλεια της συνήθειας και της ακινησίας, και των δοκιμασμένων, αλλά χαμηλής αποτελεσματικότητας, λύσεων. Εξασφαλίζουν, έτσι, την διατήρηση του status quo για τους εαυτούς τους, καταδικάζουν, όμως, την Ελλάδα στη στασιμότητα.