Δευτέρα, Ιανουαρίου 21, 2013

η φετινή (2013) κοπή της πίτας της Santo Wines

Με την παρουσία πολύ κόσμου, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Ιανουαρίου η γιορτή για την κοπή της πίτας της Santo Wines (της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων) στο οινοποιείο της στον Πύργο.
Κατά την διάρκεια της γιορτής τον λόγο πήραν ο πρόεδρος του Διοικητικού της συμβουλίου κ. Καφούρος ο οποίος αναφέρθηκε στην λειτουργία και πορεία της, ενώ τις ευχές τους για μια όλο και αποδοτικότερη συνέχεια εξέφρασαν ο δήμαρχος Θήρας κ. Ζώρζος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μάινας, καθώς και ο Μητροπολίτης Θήρας κκ Επιφάνιος.
Την γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη του ΔΣ της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, ο Λιμενάρχης Θήρας, ο Διοικητής του Αεροπορικού αποσπάσματος Θήρας, καθώς και πλήθος εργαζομένων στον Συνεταιρισμό.

Σύμφωνα με την ομιλία του προέδρου του ΔΣ της Santo Wines κ. Καφούρου,

Σεβασμιώτατε, Σεβαστοί πατέρες, Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Διοικητά του Αεροπορικού αποσπάσματος, κύριε Λιμενάρχα, Συνάδελφοι στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο, εργαζόμενοι στην ένωση,  Κυρίες και κύριοι.

Η πατρίδα μας περνάει δύσκολα χρόνια, ήδη μπήκαμε στον τέταρτο χρόνο φτώχιας, ανεργίας, δυστυχίας, μειωμένης ανεξαρτησίας και κοινωνικής αναταραχής.
Προσβλέπουμε και  προσευχόμαστε στον Πανάγαθο ότι πολύ σύντομα θα έρθουν καλύτερες μέρες για τα παιδιά μας, τις οικογένειές μας και την πατρίδα μας.
Είναι κοινή άποψη όλων ότι η  ανάπτυξη για την Πατρίδα μας, θα έρθει  μέσα από την ανάπτυξη της γεωργίας  και του τουρισμού.

Θυμάμαι όταν πριν έξι χρόνια ξεκινάγαμε εδώ μέσα όλοι μαζί, να φτιάξουμε μια σύγχρονη και υγιή συνεταιριστική οργάνωση, είχαμε βάλει σαν στόχο να έρθουν δίπλα μας νέα παιδιά, να φυτέψουμε νέα αμπέλια, να  οργώσουμε περισσότερα χωράφια και να δώσουμε αξία στο κρασί μας, στη τομάτα μας και στη φάβα μας.
Τότε κάποιοι μας αντιμετώπιζαν με δυσπιστία και κάποιοι ίσως  με  ειρωνεία. Ήταν  βλέπεται ακόμη   η εποχή που το χρήμα κυκλοφορούσε πλουσιοπάροχα, που η ενασχόληση με την γη αξιολογούταν παλιομοδίτικη, η εποχή που το κρασάκι μας, οι ελιές μας,  η φέτα και κάθετι δικό μας, μας προκαλούσαν αλλεργία, αντίθετα μας γοήτευαν το ουίσκι, η βότκα, το ροκφόρ, το μπέικον και γενικά κάθε ξενόφερτο και εισαγόμενο προϊόν.

Σήμερα έξι χρόνια μετά, καταφέραμε να διπλασιάσουμε σχεδόν την καλλιεργούμενη γη πάνω στο νησί μας, να εκσυγχρονίσουμε τις καλλιέργειες μας με σεβασμό στο περιβάλλον, να παράγουμε επώνυμα ποιοτικά προϊόντα,  και να εξασφαλίζουμε,  σε αυτά τα δύσκολα χρόνια,  ένα κύριο ή συμπληρωματικό  εισόδημα  σε όλο και  περισσότερους πατριώτες μας  που  τους επιτρέπει ακόμη να ζουν αξιοπρεπώς.
Μόνο το προηγούμενο έτος  το 2012, η αγροτική γη,  συνείσφερε περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ στις αγροτικές  Σαντορινιές οικογένειες, από το πρωτογενές προϊόν, χώρια   την υπεραξία που άφησε στην οικονομία του νησιού   η  μεταποίηση και η  εμπορία των προϊόντων αυτών .
Μέσα από την δουλειά μας, εδώ στην Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, δείξαμε τον δρόμο της εξόδου από την κρίση και ο δρόμος αυτός δεν είναι άλλος από την στροφή στα παραδοσιακά προϊόντα, στις ήπιες παραδοσιακές καλλιεργητικές τεχνικές, το σεβασμό του περιβάλλοντος,  την αγάπη για το αμπέλι και το χωράφι και γενικά την στροφή  στις πανάρχαιες αρετές  και αξίες της φυλής μας.

Το νησί μας σήμερα δεν αποτελεί ελκυστικό προορισμό μόνο για το ηφαίστειό του, την καλντέρα του, τις αρχαιότητές του και τη φυσική του ομορφιά. Το κρασί μας, η φάβα  μας , το τοματάκι μας,   οι παραδοσιακές μας  γεύσεις, η τοπική κουζίνα και η γαστρονομία μας,  αποτελούν έναν επιπλέον σημαντικό λόγο να επισκεφτεί κανείς τη Σαντορίνη.  Θα λέγαμε ότι όλα μαζί  αποτελούν τον καλύτερο πρεσβευτή της Σαντορίνης  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η νέα χρονιά,  το 2013 ανακηρύχθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας ως έτος γαστρονομίας για το νησί μας. Μία γαστρονομία βασισμένη  στα προϊόντα, στην παράδοση, στις συνταγές    και στις προσπάθειές των παραγωγών μας.  Ήδη τις μέρες που προηγήθηκαν αλλά και σε αυτές που θα ακολουθήσουν,  όλα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας μας, με αφορμή την  επιτυχημένη εκδήλωση του Δήμου Θήρας στην Μητρόπολη της πατρίδος μας, στην  Αθήνα, για  την ανακήρυξη του 2013 ως έτους Γαστρονομίας,   προέβαλαν και θα προβάλλουν  το νησί μας, ενόψει της νέας τουριστικής χρονιάς.
Μια προβολή πολύ  μεγαλύτερη  από το να  συμμετείχαμε σε δεκάδες  εκθέσεις και ξοδεύαμε του κόσμου τα λεφτά. Αξίζει να επαινέσουμε την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής που προχωράει  χέρι χέρι με τον Σαντορινιό  παραγωγό.        

Δυστυχώς για κάποιους η επιτυχία αυτή θα αποτελέσει μια ακόμη καλή ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν, εξαπατώντας τον ξένο και ντόπιο καταναλωτή, πουλώντας του ως Σαντορινιά προϊόντα, προϊόντα ξενόφερτα, κακής ποιότητας, προκαλώντας τεράστια ζημιά και δυσφήμιση στην προσπάθεια τη δική μας αλλά και στο νησί μας γενικότερα.
Βεβαίως υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, που έναντι του ιδίου οφέλους,   ουδόλως νοιάζονται ούτε για το γενικό καλό, ούτε  για   την  οικονομική ευρωστία της Ένωσης ούτε και για   το εισόδημα του παραγωγού. Για αυτούς,  το  άγχος και η αγωνία τους είναι να μετρούν, πόσα καρπούζια έχουμε βάλει κάτω από τη μασχάλη μας στην προσπάθειά  που καταβάλλουμε για τον τόπο μας,    και μέλημά τους είναι με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο, τώρα που η Δημοκρατία μας έχει αδυνατήσει,  μήπως μπορέσουν και αρπάξουν κανένα καρπούζι  για να γλυκαθούν.
Είναι σημείο των καιρών μας δυστυχώς, οι άνθρωποι που μας έριξαν στο πηγάδι να μεταμορφώνονται σε σωτήρες για να μας βγάλουν από αυτό  το πηγάδι που οι ίδιοι μας έριξαν .

Σε όλους αυτούς, τους ανθρώπους μιας άλλης εποχής, που η ίδια η κοινωνία τους έκρινε και τους κατέταξε, ευχόμαστε  ειλικρινά η νέα χρονιά να τους φέρει υγεία και γαλήνη.
Αγρότισσες και αγρότες της Σαντορίνης το 2013 έχω την ελπίδα ότι θα φέρει το φως. Ένα φως για τις ελεύθερες φωνές, τις καθαρές σκέψεις, για τις Αξίες, τις Αρχές και τα Ιδανικά. Από τις 20 Φλεβάρη του τρέχοντος έτους,  ο Πρόεδρος σας ο Πρόεδρος  της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, προτάθηκε ομόφωνα από σύσσωμο τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας, να ηγηθεί της κορυφαίας Εθνικής Οργάνωσης Οίνου και Αμπέλου και  να πάρει στις πλάτες του το ελληνικό κρασί, τους Έλληνες αμπελουργούς και τους Έλληνες οινοποιούς, Συνεταιριστές και ιδιώτες.

Σε  αυτή τη δύσκολη περίοδο που βουλιάζει η ελληνική οικονομία, μου ανατίθεται το εθνικό  έργο  να ηγηθώ της προσπάθειας να  βγάλουμε  το Ελληνικό κρασί έξω από σύνορα της χώρας μας, να κερδίσουμε  την αναγνωσιμότητα που του  αξίζει,   και    να το  αναδείξουμε εκεί που πραγματικά μπορεί να πάει, να κερδίσει την παγκόσμια αγορά.
Κυρίες και κύριοι η τιμή στο πρόσωπο του Προέδρου της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, να αναλάβει την ηγεσία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οίνου και Αμπέλου, αποτελεί τιμή στην Ένωσή μας, τιμή στο Σαντορινιό κρασί που αποτελεί τη ναυαρχίδα της  όλης προσπάθειας  να βγάλουμε το Ελληνικό κρασί στο εξωτερικό, αλλά κυρίως αποτελεί  τιμή και επιβράβευση σε όλους εσάς, που με κόπο και ιδρώτα  συνεχίζεται να ποτίζεται με αίμα και ιδρώτα τα άγια χώματα του νησιού μας.

Είμαι απόλυτα αισιόδοξος ότι, ΑΝ  στην προσπάθειά  αυτή δουλέψουμε όλοι μαζί,  Εθνικά,  με την συμπαράσταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που τα τελευταία χρόνια έχει δείξει άριστη λειτουργία,   με συνέργειες των οινοποιείων και των αμπελουργών,     χωρίς εσωστρέφεια, και αντιπαλότητες,  χωρίς την εγχώρια διαπλοκή, και κυρίως χωρίς όλους αυτούς τους δήθεν πρόθυμους που δεν διστάζουν στον βωμό του κέρδους να λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, ΤΟΤΕ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στην Διοίκηση της Ένωσης, τους εργαζόμενους σε αυτήν και όλους εσάς για την συνεχή και αδιάλειπτη στήριξή σας όλα αυτά τα χρόνια.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά του Ακρωτηρίου  και  στον φίλο τον Κυριάκο τον Φαρισαίο, που θα ομορφύνουν με τα τραγούδια τους και τη μουσική τους τη  σημερινή μας  εκδήλωσή. 
Εύχομαι σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά η νέα χρονιά να φέρει υγεία, δύναμη και κουράγιο να αντιμετωπίσουμε τυχόν κι   άλλες δυσκολίες, αλλά κυρίως  να φέρει την Ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, για μια καλύτερη Ελλάδα.  ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.