Παρασκευή, Νοεμβρίου 01, 2013

Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. – ανακοίνωση πεπραγμένων «Αθλητισμός 2013»

Με σημερινή του αναλυτική ανακοίνωση ο Δημοτικός Αθλητικός – Πολιτιστικός Οργανισμός της Σαντορίνης μας ενημερώνει για των απολογισμό των πεπραγμένων και των δράσεών του το 2013.
Σύμφωνα με την αναλυτική ανακοίνωσή του,

Κάτω από αντίξοες συνθήκες λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης που συνολικά επικρατεί στην τοπική αυτοδιοίκηση και με δεδομένες τις εν γένει αδυναμίες της Δημόσιας Διοίκησης, προσπαθήσαμε την χρονιά που διανύουμε να δραστηριοποιηθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο στον τομέα του Αθλητισμού. 

Τα ισχνά οικονομικά του Οργανισμού και η υποχρέωση μας να αποπληρώσουμε χρέη παρελθούσας χρήσης αποτέλεσαν βαρίδι άλλη μια χρονιά για την διοικητική λειτουργία του Οργανισμού. Τα τελευταία τρία χρόνια θέσαμε πρωταρχικό μας σκοπό την οικονομική εξυγίανση του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ. ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί. 

Μόνο για το 2011 αποπληρώθηκε μέσω δικαστικών εντολών πληρωμής ως μέρος του χρέους ποσό ύψους 152.763,92 ευρώ ενώ για το 2012 εξοφλήθηκε ποσό 169.711 ευρώ. Το τρέχον έτος έχει χρησιμοποιηθεί επίσης σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού μας για την αποπληρωμή του χρέους (περί τα 60.597,25 που θα παρουσιαστεί αναλυτικά στον οικονομικό μας απολογισμό) και εκκρεμεί ακόμα ένα μέρος του συνολικού χρέους έως και την τελική αποπληρωμή του.

Αυτό φαίνεται να το παραγνωρίζουν ορισμένοι οι οποίοι  πολύ εύκολα ασκούν κριτική επί παντός επιστητού και αυτό είναι το μόνο που γνωρίζουν να κάνουν καλά, εξυπηρετώντας  ίσως και πολιτικές σκοπιμότητες; Όπως έλεγε άλλωστε και ο Πυθαγόρας : «Να κάνεις αυτά που νομίζεις πως είναι σωστά, έστω κι αν κάνοντας αυτά πρόκειται να σε κακολογήσουν. Γιατί ο όχλος είναι κακός κριτής κάθε καλού πράγματος.» Όταν λοιπόν κάποιος σε κατηγορεί ότι κάνεις μόνο ό,τι θέλεις εσύ, συνήθως εννοεί ότι δεν κάνεις ό,τι θέλει αυτός και κλείνει εδώ η μικρή μας παρένθεση καθώς δεν θέλουμε να αναφερθούμε εκτενέστερα περί της «διαχείρισης του Κλειστού Γυμναστηρίου» καθώς η απάντηση έρχεται παρακάτω, κυρίως μέσα από τα πεπραγμένα μας.

Στον τομέα του Αθλητισμού λοιπόν η δραστηριότητα και η προσφορά του Οργανισμού θεωρούμε πως είναι ανεκτίμητη καθώς φιλοξενούνται αθλητικά σωματεία της Σαντορίνης, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, ποδόσφαιρου, πολεμικών τεχνών, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε εκατοντάδες αθλητές όλων των ηλικιών να αθλούνται καθημερινά στις άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις και στα γήπεδα του Οργανισμού, προάγοντας το αθλητικό ιδεώδες.  Ταυτόχρονα σε άμεση συνάρτηση με τον Αθλητισμό στους χώρους του κλειστού γυμναστηρίου φιλοξενούνται το θεατρικό εργαστήρι Σαντορίνης (Θ.Ε.Σ.), ο αθλητικός σκακιστικός όμιλος Σαντορίνης (Α.Σ.Ο.Σ.) και τα χορευτικά σχήματα Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ.

Κατορθώσαμε με δικές μας ενέργειες επιτέλους εφέτος την 28η/3/2013 να πάρουμε την αριθμ. Πρωτ. 15188/4110 Άδεια λειτουργίας, (την οποία και δεν διέθετε ο Οργανισμός) επιδιορθώνοντας-νομιμοποιώντας κάποιες παράτυπες προσθήκες, αποκτώντας πλέον το δικαίωμα οργάνωσης και τέλεσης επίσημων αθλητικών διοργανώσεων στη Σαντορίνη και έτσι αναλάβαμε σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (Ε.Ο.Π.Ε.) και την πολύτιμη βοήθεια του Α.Ο. Θήρας, την διοργάνωση του final 4 Κυπέλλου Ελλάδος Γυναικών με την συμμετοχή ομάδων όπως η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός. 

Η διεξαγωγή των αγώνων στις 12-13 Απριλίου στέφθηκε με επιτυχία αποκομίζοντας ο Οργανισμός εγκωμιαστικά σχόλια για την άψογη διοργάνωση. Όσον αφορά το άθλημα της πετοσφαίρισης φιλοξενήσαμε επίσης τους αγώνες Αιγαίου για μπαράζ ανόδου στην Α2 Εθνική κατηγορία με τη συμμετοχή 4 ομάδων και ογδόντα Αθλητριών. Μετά τις επιτυχείς αυτές διοργανώσεις μας προσέγγισαν η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοάμυνας και η Ομοσπονδία  Χειροσφαίρισης Ελλάδος και επεξεργαζόμαστε προτάσεις για τη Διοργάνωση Μεγάλου Βεληνεκούς Αθλητικών Εκδηλώσεων το επόμενο έτος.

Επιπρόσθετα, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ότι βάση της λειτουργίας του κλειστού Γυμναστήριου Θήρας και των σταδίων που βρίσκονται υπό την εποπτεία αυτού, του ωραρίου λειτουργίας από την όγδοη πρωινή έως τη δωδεκάτη βραδινή, επτά ημέρες την εβδομάδα, στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού, στο Κλειστό Γυμναστήριο Θήρας και στα στάδια αυτού από τις αρχές του έτους όσον αφορά τον Αθλητισμό διενεργήθηκαν:

•           σχολικό πρωτάθλημα  2012-2013 πετοσφαίρισης Γενικών Λυκείων – ΕΠΑΛ Νομού Κυκλάδων.
•           σχολικό πρωτάθλημα  2012-2013 καλαθοσφαίρισης Γενικών Λυκείων – ΕΠΑΛ Νομού Κυκλάδων.
•           σχολικό πρωτάθλημα  2012-2013 ποδοσφαίρου Γενικών Λυκείων – ΕΠΑΛ Νομού Κυκλάδων.
•           πρωταθλήματα καλαθοσφαίρισης γυμνασίων & λυκείων θήρας.
•           σχολικοί αγώνες καλαθοσφαίρισης δημοτικών σχολείων θήρας
•           σχολικοί αγώνες πετοσφαίρισης δημοτικών σχολείων θήρας
•           σχολικοί αγώνες χειροσφαίρισης  δημοτικών σχολείων θήρας
•           επισκέψεις σχολείων Α’ θμιας & Β΄θμιας στις εγκαταστάσεις του οργανισμού( αθλητικοί χώροι – γήπεδα ) 
•           οι προπονήσεις και οι αγώνες της ομάδας Αεροπορικού Αποσπάσματος Σαντορίνης που συμμετέχουν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα αεροπορίας και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ενόπλων δυνάμεων λαμβάνουν χώρα στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού.
•           Στο Δημοτικό Γήπεδο Καμαρίου διεξάγονται οι προπονήσεις όλων των ομάδων του νησιού ενώ κάθε Σαββατοκύριακο διοργανώνονται Κυκλαδικοί αγώνες ποδοσφαίρου φιλοξενώντας ομάδες από όλες τις Κυκλάδες.
•           στο Δημοτικό Γήπεδο Καμαρίου διοργανώθηκε το  3ο περιφερειακό τουρνουά ποδοσφαίρου παλαιμάχων περιφέρειας νοτίου Αιγαίου με την συμμετοχή των ομάδων Ρόδου Καλύμνου, Λέρου, Νάξου, Σύρου, Σαντορίνης όπως και επίσημο φιλικό Παλαιμάχων μεταξύ του Πανιωνίου και του Πανθηραικού Α.Ο.

Σας παραθέτουμε τέλος τους συλλόγους και Αθλητικά σωματεία που έκαναν χρήση των εγκαταστάσεων μας για το τρέχον έτος τονίζοντας ότι με την τωρινή διοίκηση και την κατάργηση των τελών χρήσης, Αθλητικά σωματεία που ήταν εκτός του Κλειστού Γυμναστηρίου λόγω αδυναμίας καταβολής τελών χρήσης, σήμερα μπορούν και χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού. 
Ίσως αυτό να έχει ενοχλήσει κάποιους «επιστολογράφους τιμητές» οι οποίοι επειδή είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν αντίτιμο (μη έχοντας έξοδα καθώς δεν λάμβαναν μέρος σε Κυκλαδικά πρωταθλήματα) είχαν κατά αποκλειστικότητα την χρήση του Κλειστού Γυμναστηρίου, ενώ οι άλλοι σύλλογοι που συμμετείχαν σε Κυκλαδικά πρωταθλήματα βρίσκονταν στο περιθώριο και εκτός Οργανισμού.

Σύλλογοι που έκαναν χρήση το 2013:

ΣΥΛΛΟΓΟΙ  ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΑΡΙΘΜ. ΑΘΛΗΤΩΝ
ΑΤΛΑΝΤΑΣ    47 - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ        168 - ΑΕΤΟΣ   30

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΑΡΙΘΜ. ΑΘΛΗΤΩΝ
Α.Ο. ΘΗΡΑΣ   75 – ΗΦΑΙΣΤΟΣ  26 - ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΜΑΡΙΟΥ 18

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΑΡΙΘΜ. ΑΘΛΗΤΩΝ
ΠΑΝΘΗΡΑΪΚΟΣ  26 - ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΜΑΡΙΟΥ  24 - ΛΑΒΑ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ 23 -
ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΣ  23 - Α.Ο. ΠΥΡΓΟΣ   25

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΙΘΜ. ΑΘΛΗΤΩΝ
Α.Σ. ΛΕΟΝΤΕΣ  24 - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ     25 - Α.Σ. ΤΟΞΟΤΗΣ    10 - Α.Ο. ΚΑΜΑΡΙ ΣΠΟΡΤ  10

Διοργανώθηκαν τέλος τοπικά πρωταθλήματα ως κάτωθι :

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ            ΟΜΑΔΕΣ        ΑΘΛΗΤΕΣ
ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ             8          160
ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΩΤ. ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ        13         195
ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΩΤ. ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ   10         120

Εν κατακλείδι, στην εποχή της γενικευμένης κρίσης που διαβιούμε σήμερα , η συμμέτοχή όλων μας είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ με σκοπό την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής μας κοινωνίας. Απαραίτητο στοιχείο ειδικά για την ανάπτυξη του Αθλητικού ιδεώδους στο νησί μας  είναι η ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

Άλλωστε για όποιον ενδιαφέρεται να προτείνει-συμμετάσχει-συνδράμει οι πόρτες του Οργανισμού ήταν και είναι ανοικτές άσχετα εάν κάποιοι απλά επιλέγουν να δημιουργούν εντυπώσεις.

Κριτική του τύπου «ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού λαμβάνει μισθό 2.000 ευρώ» ενώ η πραγματικότητα είναι ότι η αντιμισθία που λαμβάνει ο πρόεδρος ανέρχεται στο ποσό των 389 ευρώ και ο Αντιπρόεδρος 155,60 ως λειτουργικά έξοδα παράστασης υπερβαίνει τα εσκαμμένα και την καλοήθη κριτική.

Ας αποτινάξουμε λοιπόν τη λογική άσκησης κριτικής από τον καναπέ, ας αφήσουμε στην άκρη την μεθοδικά στοχευόμενη επίρριψη ευθυνών και ας προσπαθήσουμε απλά να δράσουμε ο καθείς από το μετερίζι του, πέρα από συλλογικά και ατομικά.

Όσα εργαλεία και όσες ευκαιρίες και αν δοθούν αν εμείς οι ίδιοι δεν ασχοληθούμε ενεργά και με διάθεση συνεργασίας αλλά απλά αναλωνόμαστε σε στείρα κριτική που γίνεται χειρότερη όταν εξυπηρετεί μικροπολιτικά συμφέροντα, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Γιατί καλά τα μεταξύ μας λόγια αλλά ήρθε η στιγμή να αποδείξουμε πόσο ενεργοί και το κυριότερο πόσο ανοιχτοί είμαστε στο να συμμετέχουμε αλλά και να μοιραζόμαστε χωρίς απαραίτητα να περιμένουμε ίδιον όφελος…

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   Καντζέλης Αντώνιος