Τετάρτη, Οκτωβρίου 30, 2013

χαιρετισμός στο 7ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων στη Σαντορίνη του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου καθώς και επίσκεψη στην Θηρασιά

Σύμφωνα με τον χαιρετισμό του Νίκου Συρμαλένιου στο 7ο Συνέδριο των Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων (Σαντορίνη 26-27/10),

Η κατάσταση ασφυξίας στην αγορά, διαψεύδει το success story του κ. Σαμαρά

Στο χαιρετισμό του ο Νίκος Συρμαλένιος, μεταξύ άλλων, είπε:

«Είμαστε για ακόμα μια χρονιά εδώ για χαιρετίσουμε το 7ο Συνέδριο των Εμπορικών Συλλόγων των Κυκλάδων, να σας ευχαριστήσουμε για την πρόσκληση σας και να ευχηθούμε κάθε επιτυχία.
Είχαμε πει και πέρυσι, ακριβώς τέτοιο καιρό ότι το Συνέδριο σας διεξάγεται εν μέσω μιας οξύτατης οικονομικής κρίσης της χώρας μας, εν μέσω μνημονιακών μέτρων και πολιτικών που φτωχοποιούν τα μικρομεσαία στρώματα και οδηγούν σε απόγνωση τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας.

Πράγματι, στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων η κατάσταση είναι λίαν ζοφερή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΕΣΕΒΕ, που επιβεβαιώθηκαν και από τη Eurostat, από το 2010 έως το 2012 οδηγήθηκαν στο κλείσιμο 100.000 επιχειρήσεις, ενώ για το 2ο εξάμηνο του 2012 και το 2013, η πρόσφατη έρευνα για τις μικρές επιχειρήσεις στους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών, επιβεβαιώνει νέες μαζικές διακοπές λειτουργίας.
Οι ασφαλισμένοι επαγγελματίες, βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία καταβολής των εισφορών τους και ο ΟΑΕΕ το επόμενο διάστημα κινδυνεύει με κατάρρευση, αφού το 50% των ασφαλισμένων έχει σταματήσει να πληρώνει τις εισφορές του, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει και το δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης.

Για τα ζητήματα αυτά, έχουμε καταθέσει στη Βουλή σχετική Επερώτηση, με την οποία ρωτάμε τους αρμόδιους υπουργούς:

Α) Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για να αποσυνδεθεί η πληρωμή των εισφορών από τη θεώρηση του βιβλιαρίου ασθενείας ή τουλάχιστον να έχουν αυτό το δικαίωμα, έστω και με την πληρωμή μίας εισφοράς το εξάμηνο.
Β) Αν θα προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να αυξηθεί το όριο των 20.000 για συμψηφισμό οφειλών με τις συντάξεις και να αυξήσουν τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων για παρακράτηση σύνταξης λόγω οφειλών
Γ) Σε ποιες ενέργειες θα προβούν, έτσι ώστε ο ΟΑΕΕ να προχωρήσει σε μια ρεαλιστική και πάγια ρύθμιση των οφειλών, χωρίς τους επαχθείς όρους και τις απαράδεκτες επιστολές προς τους ασφαλισμένους σε περίοδο βαθιάς ύφεσης.

Όμως πέραν από το ασφαλιστικό η κατάσταση στο χώρο της οικονομίας και της αγοράς, παρά τα όσα λέγονται, διαψεύδουν το success story του κ. Σαμαρά, αφού το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει λιτότητα της τάξης των 5,7 δις, με περικοπές δαπανών στο χώρο της υγείας, της ασφάλισης, της πρόνοιας και νέους φόρους, με τους οποίους μονιμοποιείται και το χαράτσι και επεκτείνεται και στα αγροτεμάχια, είτε πρόκειται για χέρσα, είτε για καλλιεργήσιμα. Επιπλέον το χρηματοδοτικό κενό, ομολογείται από όλους ότι το 2014 θα φθάσει τα 2,7 δις.

Θα ήταν περιττό να επαναλάβουμε τις σοβαρές επιπτώσεις των μνημονιακών μέτρων στα νησιά μας (ακτοπλοΐα, υγεία, παιδεία, κλείσιμο υπηρεσιών, τοπική αυτοδιοίκηση, φορολογικά μέτρα και ενδεχόμενο αύξησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ), που σε συνδυασμό με τη λιτότητα, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στην αγορά, με πρώτο θύμα τους εργαζόμενους, τους νέους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όσο και αν ο Τουρισμός έδωσε φέτος μια μεγάλη ανάσα, τα στοιχεία που υπάρχουν από την έρευνα του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ, δείχνουν ότι δεν αντιστοιχούν οι αριθμοί των αφίξεων με τα προσδοκώμενα έσοδα.

Απέναντι σε αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για τη χώρα, απόλυτα συνυφασμένο με την ανάγκη ριζικής αλλαγής πλεύσης. Μιλάμε για ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, στο οποίο κεντρικό ρόλο θα έχουν οι ΜΜΕ, με πρώτο στόχο να απαλλαγούμε από τα μνημόνια και το σταμάτημα της ανθρωπιστικής κρίσης. Στο πρόγραμμα μας, ο νέος ρόλος των μικρών επιχειρήσεων, όχι μόνο δεν αναπαράγει το μοντέλο του παρελθόντος, αλλά αντίθετα στοχεύει στο σπάσιμο του ατομικισμού και της ενίσχυσης της συλλογικότητας.

Η στρατηγική μας θα εστιαστεί:

•           Στη στήριξη και προώθηση των ΜΜΕ σε όλους τους τομείς της παραγωγικής δραστηριότητας
•           Στη στήριξη σε τομείς πρόσφορους όπως ο τουρισμός, οι νέες τεχνολογίες και η εφαρμογή καινοτόμων ιδεών, η παραγωγή και τυποποίηση διατροφικών προϊόντων, αποκεντρωμένων υποδομών ενέργειας, αστικών και οικιστικών αναπλάσεων, διαχείρισης και προβολή πολιτιστικών αγαθών
•           Στην επαναθεμελίωση του « συνεταιρίζεσθαι» και την ανάπτυξη του κοινωνικού τομέα της οικονομίας
•           Στην εμπέδωση κλίματος φορολογικής δικαιοσύνης με παράλληλη μείωση της παραοικονομίας
•           Στη στήριξη της απασχόλησης
•           Στις πολιτικές χρηματοδότησης μέσω τράπεζας ειδικού σκοπού, που θα συγκεντρώνει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και θα λειτουργεί ω ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης των εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων»
27/10/2013

Επίσκεψη στη Θηρασιά: Οι πολιτικές των μνημονίων δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των νησιών

Την προηγούμενη Πέμπτη 25/10 ο Νίκος Συρμαλένιος συνοδευόμενος και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Σαντορίνης επισκέφθηκαν τη Θηρασιά, όπου στο γραφείο της τοπικής κοινότητας συναντήθηκαν και είχαν εκτεταμένη συζήτηση με την πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Μαρία Πιτσικάλη και άλλους τοπικούς συμβούλους και κατοίκους του νησιού.

Στη συζήτηση έγινε αναλυτική ενημέρωση για τα προβλήματα της Θηρασιάς με κυρίαρχα το ακτοπλοϊκό και τη σύνδεση με τη Σαντορίνη καθώς και την έλλειψη γιατρού από τον περασμένο Αύγουστο, τα διδακτικά κενά στα σχολεία, ενώ σημαντικά θέματα που απασχολούν το νησί είναι, το ζήτημα της επέκτασης του λιμανιού της Ρίβας και της κατασκευής αλιευτικού καταφυγίου, η ολοκλήρωση της αποχέτευσης και της μονάδας βιολογικού καθαρισμού, ο δρόμος Μανωλά προς Μοναστήρι της Παναγίας για τον οποίο παλαιότερα είχε γίνει η σχετική μελέτη, το σταμάτημα της λειτουργίας του ελικοδρομίου εδώ και πολλά χρόνια και τα διδακτικά κενά στα σχολεία

Σχετικά με τη διασύνδεση με τη Σαντορίνη, ενημερωθήκαμε ότι μετά από τις πιέσεις και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και του δημάρχου, εξασφαλίστηκε η συνέχιση της επιδοτούμενης συγκοινωνίας με την Οία, ενώ σε ότι αφορά την ανταπόκριση μέσω Σαντορίνης με τον Πειραιά, δημιουργείται τεράστιο θέμα ταλαιπωρίας των επιβατών, αφού λόγω του τελευταίου δρομολογίου από Ρίβα προς Αθηνιό νωρίς το απόγευμα, είναι υποχρεωμένοι να μένουν τουλάχιστον 5-6 ώρες στο λιμάνι περιμένοντας την επιβίβαση τους στο Blue Star. 

Από την πλευρά μας, ενημερώσαμε ότι για την ακτοπλοϊκή διασύνδεση, για την έλλειψη γιατρού στο Περιφερειακό Ιατρείο και για τα διδακτικά κενά, έχουμε καταθέσει στη Βουλή αναφορές, αλλά δεν περιμένουμε ουσιαστικές λύσεις. Αναφερθήκαμε αναλυτικά στις δικές μας προτάσεις για την υγεία, την ακτοπλοΐα και την τοπική αυτοδιοίκηση και κάναμε σαφές ότι με τις πολιτικές των μνημονίων που περικόπτουν ακόμα και τις στοιχειώδεις δαπάνες χωρίς να παίρνουν υπόψη τη νησιωτικότητα δεν μπορούν να απαντήσουν στα προβλήματα των νησιών και ιδιαίτερα των μικρών.