Τρίτη, Οκτωβρίου 29, 2013

τα συμπεράσματα του 7ου Συνεδρίου των Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων στη Σαντορίνη, 26, 27. 10.2013

Σύμφωνα με αναρτήσεις της σελίδας www.santorinishops.com

Κατα την διάρκεια του 7ου Συνεδρίου των Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων που πραγματοποιήθηκε στην Σαντορίνη, 
Ο Πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Σαντορίνης κ. Νίκος Νομικός, στο εναρκτήριο καλως- όρισμα, ανάφερε:

Αγαπητοί προσκεκλημένοι μας,
Αγαπητοί συνάδελφοι, μέλη και φίλοι του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας,
Ο Σύλλογός μας, σας καλωσορίζει στη Σαντορίνη και στο 7ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο των Εμπορικών Συλλόγων, σας ευχαριστεί για τη συμμετοχή σας και σας εύχεται καλή παραμονή στο νησί μας και επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου μας.

Το Συνέδριό μας διεξάγεται υπό εξαιρετικά δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες για τη Χώρα μας.
Ειδικότερα ο κλάδος μας, αντιμετωπίζει ένα πλέγμα προβλημάτων, όπως:
-Την διαρκώς αυξανόμενη φορολογία, με συνέπεια την μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και ταυτόχρονη αδυναμία μας να μειώσουμε τις τιμές των προϊόντων και παρεχομένων υπηρεσιών μας προς αυτούς,
-Την συζητούμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου,
-Το παρεμπόριο, το οποίο κυρίως την θερινή περίοδο, πλήττει τις Κυκλάδες με δεκάδες πλανοδίους πωλητές,
-Την ορατή πλήρη απελευθέρωση του καθεστώτος που διέπει τις εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις, με κίνδυνο έξωσης χιλιάδων ενοικιαστών – επιχειρηματιών,
-Τον ανταγωνισμό του ηλεκτρονικού εμπορίου, το οποίο είναι άγνωστο κατά πόσον εφαρμόζει τη φορολογική νομοθεσία, την οποία εμείς προσπαθούμε να εφαρμόσουμε στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις μας και δεχόμεθα συνεχείς ελέγχους,
-Τον υποβιβασμό των αρμοδιοτήτων και την υπό-στελέχωση των δημοσίων Υπηρεσιών στα νησιά, με συνέπεια την ανάγκη απομάκρυνσής μας από τις επαγγελματικές δραστηριότητές μας, δαπανόντας έτσι χρόνο και χρήματα.
-Την παρατεταμένη πιστωτική ασφυξία, η οποία απειλεί πλέον και μεγάλες επιχειρήσεις
-Τον περιορισμό στην έγκριση και διάθεση επενδυτικών ενισχύσεων για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας μέσω των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, με το αιτιολογικό ότι οι πιστώσεις θα διατεθούν σε έργα υποδομής, τις οποίες όμως υποδομές δεν βλέπουμε.
-Θυμίζω τις πολύ πρόσφατες παρατεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί μας.
-Τα συγκοινωνιακά προβλήματα, μεταξύ των νησιών και της ηπειρωτικής Χώρας μας, τόσο από άποψη πυκνότητας δρομολογών, όσο και ύψους των ναύλων.
Παρά την νησιοτικότητα, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο διαβουλεύσεων στην Ε.Ε. για το πολυετές δημοσιονομικό Πρόγραμμα 2014-2020, τα προβλήματα του κλάδου μας αποτελούν τροχοπέδη στην ανταγωνιστικότητα που είναι μία από τις πολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης.
Με αυτές τις λίγες σκέψεις, σας καλωσορίζω και πάλι στο 7ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο, στο οποίο εκτός των στελεχών της ΕΣΕΕ, του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και των συναδέλφων των εμπορικών Συλλόγων του Νομού μας, έχουν προσκληθεί και θα παρουσιάσουν θέματα και εκλεκτοί ομιλητές- επιστήμονες.
Ελπίζουμε τα συμπεράσματα του Συνεδρίου μας, να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης από τους αρμοδίους και να υλοποιηθούν μέσα από πολιτικές και να μην περιοριστούμε σε τυπικούς χαιρετισμούς, ευχολόγια και μελλοντολογίες, με συνέπεια την διαιώνιση των προβλημάτων μας, τα οποία θα συζητάμε πάλι το επόμενο έτος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ. Συρμαλένιος, στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι έχει υποβληθεί επερώτηση σχετικά με :
α. τις ενέργειες για τη θεώρηση βιβλιαρίων των ασφαλισμένων εμποροεπαγγελματιών,
β. αν θα υπάρξει εξέλιξη για νομοθετική ρύθμιση για τον συμψηφισμό των εισφορών και
γ. για τις ενέργειες του ΟΑΕΕ, σχετικά με τη ρύθμιση των οφειλομένων εισφορών. -Επίσης ανέφερε οτι το πρόγραμμα του κόμματός του που αφορά τους εμποροεπαγγελματίες, έχει κατατεθεί και στο Επιμελητήριο Κυκλάδων. 

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Ι. Μαχαιρίδης, στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι οι μοναδικές φυσικές ωραιότητες των νησιών μας, έχουν μετριάσει τα οικονομικά προβλήματα της Περιφέρειας. Οι επιχειρηματίες δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και δεν θα πρέπει να καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής του ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά μας. Επίσης απαραίτητος παράγων ανάπτυξης, είναι και η τακτική και ποιοτική ακτοπλοική συγκοινωνία.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ζώρζος, ανέφερε οτι ο Τουρισμός κρουαζιέρας είναι επιθυμητός και ευπρόσδεκτος παράγων περαιτέρω ανάπτυξης της Σαντορίνης. Επεσήμανε ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού, απαιτείται συνέργεια για την επίλυση των προβλημάτων, αναβάθμιση και αξιοποίηση των τοπικών προιόντων παραγωγής και βελτίωση της αισθητικής των δημοσίων χώρων του Δήμου.
Πολύ σημαντική η ανακοίνωση του κ. Δημάρχου, ότι παρελήφθη η μελέτη σκοπιμότητας εγκατάστασης και λειτουργίας του 2ου τελεφερίκ.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολιτεύσεως στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κ. Χ. Κόκκινος, στον χαιρετισμό του ανέφερε την σημασία αξιολόγησης του κοινωνικού περιβάλλοντος για την επίλυση των προβλημάτων. Επεσήμανε ότι η ανάπτυξη των  νησιών μας έχει προέλθει από τους ανθρώπους του μόχθου, απαιτείται βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, να μην καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής του ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά μας, να βελτιωθούν οι συγκοινωνίες, να δρομολογηθούν για τη συγκοινωνία και τα υδροπλάνα, να υπάρχει αλληλοοεμπιστοσύνη επαγγελματιών και Πολιτείας. Επίσης επεσήμανε αδικίες στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κροκίδης, στον χαιρετισμό-ομιλία του με θέμα: «Εμπορικές -Τουριστικές επιχειρήσεις - Προκλήσεις και προοπτικές», ανέφερε την καθιέρωση του σήματος ποιότητος στα προιόντα, την θεσμοθέτηση της εμπορικής χωροταξίας και την έρευνα για τον Τουρισμό και την χωροταξία των εμπόρων της Σαντορίνης  και την απαγόρευση δημιουργίας εμπορικών κέντρων σε νησιά επιφανείας κάτω των 90.000 τ. μ.
Ανακοίνωσε τις προτάσεις του προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, σχετικά με την εξόφληση οφειλών προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ.
Οι προτάσεις αφορούν λύση και όχι ρύθμιση οφειλών προς τον ΟΑΕΕ. Να γίνει πληρωμή των τρεχουσών οφειλών. Να καθιερωθεί βαθμολόγιο και αξιολόγηση των καταχωρουμένων στον  ΄΄Τειρεσία΄΄, να υπάρξει δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών σε 48 δόσεις για τις επιχειρήσεις εντός της οικονομικής κρίσης με αντάλλαγμα την πρόσληψη ενός ανέργου για ορισμένους μήνες. Επίσης ανακοίνωσε τα τρέχοντα επενδυτικά προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Ι. Ρούσσος, στον χαιρετισμό του προσκάλεσε την συνδρομή της Πολιτείας προς τις μμε των Κυκλάδων.  Ανεκοίνωσε τα επιτεύγματα του Επιμελητηρίου σχετικά με το ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων, τον πλήρη ηλεκτρονικό οδηγό των μμε στον Νομό, την δυνατότητα ηλεκτρονικής αγοράς προιόντων, την καθιέρωση κάρτας-μέλους του Επιμελητηρίου, την δυνατότητα ενημέρωσης των επαγγελματιών μέσω τηλεδιάσκεψης,, τη συνεργασία για την προώθηση εξαγωγής τοπικών προιόντων. Επσήμανε την ανάγκη συστέγασης του Επιμελητρίου, με τις Υπηρεσίες του ΙΚΑ, της ΔΟΥ κ. α., ώστε να δημιουργηθούν Κέντρα εξυπηρέτησης των επαγγελματιών, όπως περίπου λειτουργούν τα γνωστα ΚΕΠ.

Ευχετήρια τηλεγραφήματα και τηλέφωνα για την επιτυχία των εργασιών του Συνεδρίου, απέστειλαν ο κ. Υπουργός Ναυτιλίας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Κυκλάδων κ. Π. Ρήγας, η Αντιπερειάρχης Νοτίου Αιγαίου αρμόδια σε θέματα Τουρισμού, ο Γεν. Γραμματέας του ΕΟΤ και ο Υποδιοικητής του ΙΚΑ.

Ο κ. Αντώνης Καλούδης, εκπρόσωπος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, στην ομιλία του με θέμα «Κρουαζιέρα - προοπτικές - θέματα προς επίλυση για την περαιτέρω ανάπτυξη της - οφέλη για την τοπική κοινωνία - ιδιαιτερότητες για την Σαντορίνη», ανέφερε ότι η Δυτ. Μεσόγειος είναι από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς της κρουαζιέρας, επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης υποδομών στους λιμένες υποδοχής των κρουαζιεροπλοίων στη Χώρα μας, τον παράγοντα ασφάλεια, την ορθολογική τιμολογιακή πολιτική, την εργασιακή ειρήνη, την λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και των Μουσείων και την επέκταση των θεωρήσεων visa για τους πολίτες-επιβάτες εκτός χώρου Schengen.
Ειδικά για τη Σαντορίνη, επεσήμανε την ανάγκη εγκατάστασης και λειτουργίας 2ου τελεφερίκ, την επέκταση της κτηριακής υποδομής του αερολιμένα Σαντορίνης, ώστε να υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης επιβατών οι οποίοι θα επιβιβάζονται εν συνεχεία στα κρουαζιερόπλοια. Υπενθύμισε την έλλειψη αγκυροβολίου για περισσότερα του ενός κρουαζιερόπλοια.
Για το 2ο τελεφερίκ της Σαντορίνης, ανέφερε οτι οι Φορείς της κρουαζιέρας, εκτός από την ανακοίνωση παραλαβής της μελέτης σκοπιμότητας, αναμένουν την ανακοίνωση υλοποίησης του έργου. Εν τούτοις, σημείωσε την σύγχρονη και ασφαλή μεταφορά των επιβατών με τα σκάφη της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας.

Ο κ. Μιχάλης Νομικός, ναυτιλιακός εκπρόσωπος Εταιρειών Κρουαζιέρας, στην ομιλία του με θέμα «Κρουαζιέρα - προοπτικές - θέματα προς επίλυση για την περαιτέρω ανάπτυξη της - οφέλη για την τοπική κοινωνία - ιδιαιτερότητες για την Σαντορίνη», συνόψισε τα προφανή οφέλη της κρουαζιέρας στην τοπική και εθνική Οικονομία. Ανέφερε ότι οι επιβάτες της κρουαζιέρας, συνιστούν διαφήμιση για τον Τουρισμό μας.  Πρότεινε την εγκατάσταση πληροφοριακών-ηλεκτρονικών πινακίδων, με στοιχεία σχετικά με την Ιστορία και τους επισκέψιμους χώρους σε κάθε προορισμό κρουαζιέρας (αξιοθέατα, αρχαιολογικούς χώρους, εμπορικά κέντρα κ.α. πληροφορίες). Επίσης πρότεινε την τοποθέτηση πινακίδων σε καταστήματα, σχετικά με εκπτωτικές τιμές και προσφορές προιόντων.

Παρεμβαίνοντας ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ανακοίνωσε την πρόταση για τη χρηματοδότηση κατασκευής νέου κτηρίου αεροσταθμού και νέου λιμένα στη Σαντορίνη, μέσω των οικονομικών ενισχύσεων από την Ε.Ε. κατά την νέα δημοσιονομική περίοδο.  Επεσήμανε την ανάγκη συνέργειας και συνεννόησης για τη διαχείρηση των ροών επιβατών κρουαζιεροπλοίων, ώστε να υπάρχει αυξημένο εμπορικό κέρδος. 

Παρεμβαίνοντας επίσης ο Πρόεδρος της Ένωσης Λεμβούχων Σαντορίνης κ. Κανακάρης, απεδέχθη ότι υπάρχει πολύωρη καθυστέρηση των επιβατών της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη για να ανέβουν στα Φηρά και εν συνεχεία να περιηγηθούν εδώ και στο νησί μας, Διατύπωσε τη σκέψη μήπως θα πρέπει να υπάρχει επισκεψιμότητα και κατά τις βραδυνές ώρες!

Η επικ. καθηγήτρια κα Αρανίτου, παρουσίασε στατιστικά στοιχεία και συμπεράσματα μελέτης στην Αθήνα, σχετικά με κατανομή των τουριστών, ανάλογα με την ηλικία, το εισόδημά τους, τα ημερήσια εξοδά τους, τα γαθά που καταναλώνουν κ.α. Ανακοίνωσε ότι η έρευνά της, προσπαθεί να υλοποιήσει το όραμα της ΕΣΕΕ:Διερεύνηση καταναλωτικών προτύπων αλλοδαπών τουριστών, 'ερευνες σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της Χώρας μας, μελέτη βασικών μεταβλητών που επηρεάζουν τα καταναλωθέντα προιόντα με στόχο αυτών την αναπτυξιακή του Τουρισμού για τις εμπορικές επιχειρήσεις.
Μας πληροφόρησε οτι το επόμενο έτος, αντίστοιχη μελέτη θα πραγματοποιηθεί στη Σαντορίνη, Κρήτη και Κέρκυρα.

Ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Σύρου κ. Ιωάννης Παλαιολόγος, ανέπτυξε το θέμα «Παράδοξη προτίμηση για χαμηλής ποιότητας συναλλαγές».
Μια από τις συνιστώσα της ποιότητας επικεντρωνεται στον χρηστη/πελάτη. Τα άτοµα έχουν διαφορετικές απαιτήσεις και ανάγκες από ένα προϊόν και συνεπώς αντιλαµβάνονται µε διαφορετικό τρόπο την ποιότητα. Η ποιότητα συνεπώς του προϊόντος έγκειται στο βαθµό ανταπόκρισης του σε µια καθορισµένη λειτουργία. Η ποιότητα περιέχει και τη διάσταση της χρησιµότητας σε σχέση µε την τιµη. Έτσι αν ο πελάτης είναι ικανοποιηµένος από τη χρήση ενός προϊόντος που δεν είναι επωνυµο, έχει για αυτόν µεγαλύτερη άξια από ότι ένα επωνυµο προϊόν που του παρέχει τις ίδιες δυνατότητες αλλά είναι πιο ακριβό. Στην ποιότητα επίσης προσδίδεται και η διάσταση της συµµόρφωσης στις προδιαγραφές. 
Η ποιότητα που αφορά στις επιχειρήσεις, στη βιομηχανία και στη μηχανική σχετίζεται με την ανωτερότητα ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας. Η αντίληψη της ποιότητας είναι εν μέρει υποκειμενική και ερμηνεύεται από τον καθέναν διαφορετικά. Οι καταναλωτές εξετάζουν τις ποιοτικές προδιαγραφές ενός προϊόντος ή μίας υπηρεσίας και τα συγκρίνουν με αντίστοιχα διαθέσιμα στην αγορά. Οι παραγωγοί λοιπόν θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το βαθμό στον όποιο ένα προϊόν παράχθηκε σωστά.

Ο κ. Φλώρος Σπύρος, Διευθυντής Πιστοδοτήσεων Μικρομεσαίων επιχ/σεων -  Εθνική Τράπεζα, παρουσίασε τα υπάρχοντα προγράμματα ως σημαντικό εργαλείο για το ξεκίνημα και την ανάπτυξη μιάς επιχείρησης.
Οι εργασίες της 1ης ημέρας, έληξαν με τοποθετήσεις Πρόεδρων Εμπορικών Συλλόγων Ν. Κυκλάδων (γενικές τοποθετήσεις και προβλήματα των νησιών).

Κατά την διάρκεια της δευτερης ημέρας των εργασιών, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάρου-Αντιπάρου, ανέφερε το πρόβλημα των υψηλών ναύλων της ακτοπλοίας το οποίο επιβαρύνει τους τουρίστες επιβάτες, ανέπτυξε τη χρησιμότητα της ακτοπλοικής σύνδεσης των Κυκλάδων, τόσο μεταξύ των νησιών, όσο και με την Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο και την Κρήτη για την περαιτέρω ανάπτυξη του Τουρισμού. Επίσης επεσήμανε το θέμα της αεροπορικής συγκοινωνίας. Εκτίμησε ως θετικό ότι την επιχειρησιακή αντιμετώπιση του παραεμπορίου ανέλαβε η Ελληνική Αστυνομία. Πρότεινε όπως το ΣΔΟΕ ενεργεί ελέγχους για την αντιμετώπιση του φαινομένου όχι μόνον στον τόπο διάθεσης των προιόντων του παραεμπορίου, αλλά και στο λιμάνι του Πειραιά. Ζήτησε την υποστήριξη των Εμπορικών Συλλόγων από την Περιφέρεια και την ενίσχυση των ενδιαφερομένων, μέσω των επενδυτικών Προγραμμάτων. Εξέφρασε την αγωνία του για το ασφαλιστικό πρόβλημα.

O Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τήνου, εκτίμησε ότι τα προβλήματα των νησιών μας, οδηγούν σε κατάργηση των προνομίων που θα πρέπει να αναγνωρίζονται στο πλαίσιο της νησιοτικότητας. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι έκλεισε η ΔΟΥ Τήνου, υπολειτουργεί το Κέντρο Υγείας Τήνου, αυξήθηκαν οι δαπάνες που καταβάλουν οι επαγγελματίες σε λογιστές, καταβάλλονται συνδρομές στον ΟΑΕΔ χωρίς ιατρική περίθαλψη για την οποία απαιτείται οι ασφαλισμένοι να ταξιδεύουν στην Αθήνα επιβαρυνόμενοι με τα έξοδα ταξειδίου, διαμονής και απώλεια χρόνου. Επεσήμανε  το πρόβλημα των υψηλών ναύλων της ακτοπλοίας και ζήτησε την ακτοπλοική σύνδεση των Κυκλάδων, τόσο μεταξύ των νησιών, όσο και με την Θεσσαλονίκη.

O Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σίφνου, ανέφερε ότι η κεντρική Διοίκηση προτείνει δραστηριοποίηση των επαγγελματιών και προς την πρωτογενή παραγωγή, εν τούτοις δεν υπάρχουν οι υποδομές προς τούτο. Ενδεικτικά ανέφερε το Σφαγείο της Σίφνου, το οποίο στερείται υποδομής για τη λειτουργία του. Επεσήμανε ιδιαίτερα τα σοβαρά πρόβληματα των υψηλών ναύλων της ακτοπλοίας, της ενδο-ακτοπλοικής σύνδεσης των Κυκλάδων κυρίως με τη Σύρο, το κλείσιμο και μεταφορά των Υπηρεσιών στην Αθήνα και τη Σύρο, την υπολειτουργία του Αγροτικού Ιατρείου. Ζήτησε τη συνεργασία των Υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού. Εξέφρασε την αγωνία του για το ασφαλιστικό πρόβλημα.Έθσε θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού από καταστήματα ενοικίασης αυτοκινήτων, τα οποία ενοικιάζουν υπεργηρασμένα οχήματα.

O Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νάξου, αναφέρθηκε στο πρόβλημα του παραεμπορίου, των ειδοποιητηρίων του ΟΑΕΕ προς τους επαγγελματίες για την εξόφληση των οφειλών τους και στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Πρότεινε την αποστολή εξωδίκου διαμαρτυρίας προς τον ΟΑΕΕ για το θέμα. Παρεμβαίνοντας ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, ανέφερε ότι η Συνομοσπονδία έχει ήδη αποστείλει σχετική εξώδικη διαμαρτυρία προς τον ΟΑΕΕ. Επίσης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νάξου, ζήτησε την εφαρμογή των διαχρονικών αποφάσεων των Συνεδρίων των Εμπορικών Συλλόγων.

O Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κέας, ανέφερε το πρόβλημα του μη προγραμματισμού της ακτοπλοικής σύνδεσης, της ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης και της αυξημένης φορολογίας των αγροτικών ακινήτων. Ζήτησε τη συνεργασία μεταξύ των Εμπορικών Συλλόγων.  

O Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ανάφης, ανέφερε το πρόβλημα της ακτοπλοικής σύνδεσης.

Η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Εξωμβούργου Τήνου, αναφέρθηκε στο πρόβλημα του παραεμπορίου, την ανεξέλεγκτη ενοικίαση πολυτελών και παραθεριστικών κατοικιών και την ανεξέλεγκτη λειτουργία εμπορικών επιχειρήσεων.

O Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σερίφου, ανέφερε το πρόβλημα της ακτοπλοικής σύνδεσης, το δυσανάλογο υψηλό κόστος των εισιτηρίων της ακτοπλοίας, τη υπολειτουργία της υγειονομικής περίθαλψης, την έλλειψη υποδομών για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κροκίδης, διένειμε αντίγραφο της επιστολής του προς τους βουλευτές του Εθνικού μας Κοινοβουλίου, για την υποστήριξη από αυτούς τροπολογίας σχετικά με την νομοθέτηση κεφαλαιοποίησηςτων οφειλών των εμπόρων έναντι του ΟΑΕΕ.

Την ιδιαίτερα σημαντική επιστολή του Προέδρου της ΕΣΕΕ, για το κρίσιμο αυτό θέμα, μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση μεταξύ των Προέδρων των Εμπορικών Συλλόγων, του Προεδρείου της ΕΣΕΕ, του Προέδρου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου και του Δημάρχου Θήρας.
Ιδιαίτερα θετική εντύπωσε προκάλεσε η διήμερη ενεργή συμμετοχή του κ. Δημάρχου Θήρας στο Συνέδριο.

Ο Προεδρος της ΕΣΕΕ και ο Προέδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου, επέδωσαν αναμνηστικές πλακέτες και δώρα στον κ. Δημάρχο Θήρας και τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Σαντορίνης, για την άρτια διοργάνωση του 7ου Συνεδρίου των Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων, την ευχάριστη παραμονή τους στη Σαντορίνη και τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο.

Εν συνεχεία, ως αποτέλεσμα της σύνθεσης της διαλογικής συζήτησης μεταξύ των εκπροσώπων των ανωτέρω Φορέων, συντάχθηκαν και υπεγράφησαν από όλους τα συμπεράσματα του Συνεδρίου.

Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

Σημειώνεται, ότι οι συμμετέχοντες, απεδέχθησαν ομόφωνα, τις προτάσεις 1-4, οι οποίες διατυπώθηκαν από τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Θήρας.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και Νήσων κκ. Επιφάνειος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο Νομό Κυκλάδων κ. Συρμαλένιος, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Ι. Μαχαιρίδης, ο Δήμαρχος Θήρας κ. Ν.-Α. Ζώρζος, οι κκ. Αντιδήμαρχοι Θήρας, οι κκ. Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Θήρας, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κροκίδης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου κ. Αρμενάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Ι. Ρούσσος, οι Πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων, ναυτιλιακοί Πράκτορες, έμποροι από τη Σαντορίνη κ. α. νησιά των Κυκλάδων και καταναλωτές.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για το συνέδριο,
Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι διήμερες εργασίες του 7ου Συνεδρίου Εμπορικών Συλλόγων Νομού Κυκλάδων στη Σαντορίνη, που πραγματοποιήθηκαν στις 26 και 27 Οκτωβρίου στο Μπελλώνειο Ίδρυμα και στο τοπικό γραφείο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, με «δεκάλογο» προτάσεων που υπογράφηκαν από τους Εμπορικούς Συλλόγους του Νομού Κυκλάδων και την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.