Τρίτη, Οκτωβρίου 29, 2013

“όμορφες” οι φετινές μαθητικές παρελάσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Σαντορίνη

Με λαμπρότητα και επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι τελετές, οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και οι μαθητικές παρελάσεις των μαθητών και μαθητριών των σχολείων της Σαντορίνης στην πλατεία των Φηρών καθώς και σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του νησιού το πρωινό της Δευτέρας 28ης Οκτωβρίου του 2013.

Οι μαθητές και μαθήτριες με υποδειγματικό τρόπο και με την σωστή καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, παρακολούθησαν το τελετουργικό και στην συνέχεια παρέλασαν τιμώντας την εθνική επέτειο και αναδεικνύοντας παράλληλα το έργο της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού.
Στην μαθητική παρέλαση στα Φηρά συμμετείχε το Γενικό Λύκειο των Φηρών, το Γυμνάσιο των Φηρών, το ΕΠΑΛ, το Δημοτικό Σχολείο των Φηρών και το Νηπιαγωγείο της πόλης.

Στο Εμπορείο, το πολυπληθέστερο δημοτικό διαμέρισμα του νησιού, στην μαθητική παρέλαση συμμετείχε το Γυμνάσιο του Εμπορείου, το Δημοτικό σχολείο καθώς και οι μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου, μετά την ολοκλήρωση της δοξολογίας που παρακολούθησαν στον Ι.Ν. της Ευαγγελίστριας.
Στην παρέλαση στα Φηρά συμμετείχαν στρατευμένοι της 134 Πτέρυγας Μάχης καθώς και σύλλογοι του νησιού, οι συμμετέχοντες στους οποίους φορούσαν τις παραδοσιακές τους στολές.
Με το τέλος της παρέλασης ακολούθησε η καθιερωμένη παρουσίαση των χορευτικών σχημάτων του Δήμου Θήρας με τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς, μπροστά από το μνημείο των πεσόντων στον κεντρικό δρόμο των Φηρών, ενώ με το τέλος των εκδηλώσεων οι παρευρισκόμενοι είχαν την δυνατότητα να κεραστούν στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό κέντρο.

Της παρέλασης είχε προηγηθεί  δοξολογία που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας. Στη συνέχεια έγινε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των πεσόντων της κεντρικής πλατείας από τις Αρχές του νησιού, ακολούθησε η παρέλαση, ενώ με το τέλος της οι Αρχές του νησιού πρόσφεραν σε όλους όσους συμμετείχαν κεράσματα και γλυκά.

Γιορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940 πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του νησιού, με τους προέδρους των δημοτικών διαμερισμάτων και των συλλόγων των χωριών να καταθέτουν στεφάνια στα ηρώα στην μνήμη των πεσόντων του πολέμου, ενω στο πλαίσιο των μαθητικών εκδηλώσεων οι μαθητές των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων απάγγειλαν ποιήματα και είπαν τα τραγούδια που είχαν μάθει στο σχολείο τους.