Δευτέρα, Ιουλίου 29, 2013

δυό όμορφες βραδιές με την Victoria Hislop και συντελεστές της τηλεοπτικής παραγωγής «το νησί», στην Σαντορίνη

To Santorini of the Past Cultural Village - Museum, στον Πύργο Σαντορίνης, στα πλαίσια των θερινών πολιτιστικών του εκδηλώσεων, και σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει το διήμερο 27 και 28 Ιουλίου τη συγγραφέα των best seller και αγαπημένη του αναγνωστικού κοινού, Victoria Hislop.

Η Victoria Hislop επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Σαντορίνη με αφορμή πρόσκληση από την οικογένεια Χρυσού, προκειμένου να παρουσιάσει τα βιβλία της στο Santorini of the past Cultural Village-Museum.

Μαζί της βρέθηκαν ο σκηνοθέτης της αξέχαστης τηλεοπτικής σειράς «Το Νησί», Θοδωρής Παπαδουλάκης και ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός.

Το Σάββατο 27 Ιουλίου κατά την διάρκεια μιας πολύ όμορφα οργανωμένης εκδήλωσης προς τιμήν των προσκεκλημένων, και με την παρουσία αρκετού κόσμου, παρουσιάστηκε το διεθνώς επιτυχημένο βιβλίο «Το Νησί» και την Κυριακή 28 Ιουλίου, το επίσης διεθνές best seller «Το Νήμα» στο οποίο μέσα από την βασική ιστορία των πρωταγωνιστών του, παρουσιάζεται η ιστορία της ανταλλαγής πληθυσμών στην Θεσσαλονίκη του 1920, καθώς και το νέο βιβλίο της Victoria Hislop, «Ο Τελευταίος Χορός».

Την Κυριακή, μετά τη δεύτερη εκδήλωση, ακολούθησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον διεθνώς καταξιωμένο Branding Strategist και ιδρυτή της Felix BNI, Peter Economidis, σχετικά με την Ελλάδα και τον αέναο πολιτισμό της.


Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης του Σαββάτου, η δημοφιλής και αγαπημένη του αναγνωστικού και τηλεοπτικού κοινού συγγραφέας με την λαμπρή και ταυτόχρονα σεμνή και διακριτική της παρουσία, αναφέρθηκε και μάλιστα αναλυτικά, στο πως προέκυψε η ιδέα η οποία στην συνέχεια μετατράπηκε σε ανάγκη, για την συγγραφή του βιβλίου «το νησί». 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κ. Hislop, αν και η πρώτη της επίσκεψη στην Κρήτη πραγματοποιήθηκε το 1976, η ιδέα για την συγγραφή του βιβλίου προέκυψε πριν από λίγα χρόνια με την επίσκεψή της στο νησάκι της Σπιναλόγκας και ύστερα από την παρατήρηση ότι σε πολλά από τα σπίτια υπήρχαν στα παράθυρα «κουρτινάκια» γεγονός που την οδήγησε στις σκέψεις ότι οι άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί, και παρά τις δύσκολες και ενδεχομένως αρχικά απάνθρωπες συνθήκες απομόνωσης, έκαναν  προσπάθειες να βελτιώσουν την ζωή τους με τα όποια μέσα διέθεταν αλλά και στην συνέχεια διεκδικούσαν από την Πολιτεία.

Την πρώτη της επίσκεψη ακολούθησαν πολλές άλλες σε καθημερινή βάση, σε βαθμό,  που όπως εκμυστηρεύτηκε στο κοινό της Σαντορίνης, «φοβήθηκε» μήπως οι άνθρωποι της περιοχής «παρεξηγήσουν» αυτό της το ενδιαφέρον.

Με την επιστροφή της στην πατρίδα της την Αγγλία, κι έχοντας συλλέξει αρκετές πληροφορίες αλλά και καταγράψει σε μορφή σημειώσεων της εμπειρίες της αλλά ότι έκρινε ως αξιόλογη πληροφορία από της επισκέψεις της στο «νησί», μπήκε στην διαδικασία της ιστορικής αλλά και επιστημονικής προσέγγισης και έρευνας για το θέμα, με την βοήθεια ενός εκ των κορυφαίων σήμερα γιατρών για την νόσο της λέπρας.

Όπως ανέφερε η κ. Hislop, ήταν τότε που ωρίμασε μέσα της η ιδέα για την συγγραφή ενός βιβλίου με θέμα την ζωή των ανθρώπων στο «νησί», ενώ μάλιστα όπως ανέφερε της έκανε μεγάλη εντύπωση που κανείς μέχρι τότε δεν είχε γράψει ένα βιβλίο με ανάλογο περιεχόμενο και θέμα, τόσο πολύ δε, που πήγαινε καθημερινά στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς της για να δει εάν κυκλοφόρησε κάποιος τίτλος με το θέμα πάνω στο οποίο είχε ήδη ξεκινήσει να εργάζεται….

Το συμπέρασμα..; Πως τα ερεθίσματα είναι τελικά κοινά και «εκεί» για όλους μας, με την διαφορά να έγκειται στο πως τα αντιλαμβάνεται, προσεγγίζει και αντιμετωπίζει ο κάθε άνθρωπος...

Η κ. Hislop άλλωστε, μέχρι την σύλληψη της ιδέας και την επιλογή της να γράψει για το «νησί», ήταν επαγγελματίας δημοσιογράφος, κι ήταν η επιτυχία του βιβλίου που άλλαξε και ανέτρεψε την μέχρι τότε επαγγελματική της και προσωπική πορεία..

Το βιβλίο με την κυκλοφορία του στα Αγγλικά και Ελληνικά σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων, κάτι που οδήγησε στις σκέψεις για την μεταφορά του στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση.
Όπως είπε η κ. Hislop, οι προτάσεις που δέχθηκε ήταν πολλές και διεθνείς, εκείνοι όμως επέλεξε να συνεργαστεί με Έλληνες παραγωγούς και συντελεστές και μάλιστα με τον Κρητικό στην καταγωγή και .. διαμονή Θοδωρής Παπαδουλάκης, εμπιστευόμενη το ένστικτό της που της επέβαλε ότι το βιβλίο θα πρέπει να μεταφερθεί με τρόπο όσο το δυνατό πιο «κοντινό» και «δικό» στο περιεχόμενό και την αίσθηση που εκφράζει.

Ο κύβος ερρίφθη, η συμφωνία οριστικοποιήθηκε και τα γυρίσματα ξεκίνησαν. Πριν από αυτά είχαν προηγηθεί μαραθώνιες και ολονύκτιες πολύμηνες συζητήσεις μέσω skype στο διαδίκτυο μεταξύ της συγγραφέα, του σκηνοθέτη και της Μιρέλλας Παπαοικονόμου που διασκεύασε το βιβλίο ώστε να γίνει σενάριο των 26 επεισοδίων.

Τα γυρίσματα διήρκεσαν 11 μήνες και πραγματοποιήθηκαν στο νησί της Σπιναλόγκας, και την περιοχή Πλάκα της Κρήτης, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι αυτό που συγκίνησε και ικανοποίησε πέρα από τους συντελεστές του και τους περισσότερους Έλληνες, γινόμενο η πλέον δημοφιλής σειρά της Ελληνικής τηλεόρασης. 

Για την μεταφορά του βιβλίου για την τηλεόραση και το στάδιο των γυρισμάτων μίλησαν με τα .. καλύτερα λόγια! Ο σκηνοθέτης της κ. Παπαδουλάκης και ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός, που έκαναν λόγω για μια δουλειά «σταθμό» και «πρότυπο» για την Ελληνική τηλεόραση, ενθυμούμενοι με συγκίνηση αλλά και χιούμορ πολλά από τα περιστατικά που συνέβησαν κατά την διάρκεια των γυρισμάτων, και εστιάζοντας παράλληλα στο διαρκές ενδιαφέρον της κ. Hislop  για τα γυρίσματα, κατά την διάρκεια των οποίων βρισκόταν δίπλα σε όλους τους συντελεστές της παραγωγής.

Χαρακτηριστικά οι κύριοι Παπαδουλάκης και Ορφανός ανέφεραν ότι όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτήν την δουλειά αισθάνονται και θα αισθάνονται περήφανοι που συμμετείχαν σε αυτήν…
Σχετικά με την σειρά, και όπως είπε ο κ. Παπαδουλάκης, έχει πολύ μέλλον μπροστά της μιας και γι’ αυτήν δείχνουν ενδιαφέρον πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί του εξωτερικού, ενώ ανέφερε παράλληλα ότι η προβολή της σειράς θα αποτελεί έναν διαφορετικό και ιδιαίτερο τρόπο προβολής με σύγχρονα μέσα, μέρους της σχετικά πρόσφατης ιστορίας της χώρας μας.. 

Κατά την διάρκεια της 3ήμερης παραμονής της στην Σαντορίνη η κ. Hislop φιλοξενήθηκε  και ξεναγήθηκε στο νησί από τις κυρίες Χρυσού και Μενδρινού, υπεύθυνων των χώρων Santorini of the Past Cultural Village και Aressana Hotel and Suites.  

Η κ. Hislop  επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, στον οικισμό της Οίας, στο Καστέλι του Εμπορείου και στον παραδοσιακό οικισμό που το περιβάλλει καθώς και σε άλλες περιοχές του νησιού.