Τετάρτη, Ιουλίου 31, 2013

το Σάββατο 3.8 η φετινή "γιορτή της βεντέμας" από την Santo Wines

Το Σάββατο 3 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η φετινή “γιορτή της βεντέμας” που κάθε χρόνο διοργανώνει η Santo Wines στις βεράντες του οινοποιείου της στον Πύργο.

Η γιορτή όπως κάθε χρόνο διοργανώνεται προς τιμήν των αγροτών του νησιού εν όψει της έναρξης της βεντέμας (της συγκομιδής δηλαδή των σταφυλιών) και περιλαμβάνει την αναπαράσταση της διαδικασίας τρύγου και της οινοποίησης με τον παραδοσιακό τρόπο, κι όλ’ αυτά εν μέσω τραγουδιών από ντόπιους μουσικούς, άφθονου και καλού κρασιού, μεζέδων και .. εντατικού χορού!

Η γιορτή συγκεντρώνει κάθε χρόνο δεκάδες αγροτών αλλά και επισκεπτών του νησιού αποτελώντας μια από τις δημοφιλέστερες εκδηλώσεις για όσους θέλουν να ζήσουν ένα αυθεντικό Σαντορινιό γλέντι.

Η γιορτή θα ξεκινήσει στις 20.30 ενώ αναμένεται να διαρκέσει τις αρκετές επόμενες ώρες.


Αξίζει να θυμηθούμε και να αναφέρουμε ότι η περσυνή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον οίνο «Visanto» με αφορμή τα 10 χρόνια θεσμικής κατοχύρωσής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην περσινή ανάρτηση και με αφορμή την εκδήλωση είχε αναφερθεί ότι,

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η ετήσια καθιερωμένη «γιορτή της βεντέμας» που γίνεται για να γιορταστεί το ξεκίνημα του τρύγου, στους χώρους και τις εγκαταστάσεις της Santo Wines, το βράδυ του Σαββάτου 5 Αυγούστου.

Κεντρικό θέμα της φετινής εκδήλωσης ήταν η προ δεκαετίας κατοχύρωση της ονομασίας «vinsanto» για το γλυκό λιαστό παλαιωμένο κρασί από λευκά σταφύλια της ποικιλίας Ασύρτικο της Σαντορίνης, ενώ, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύθηκαν άνθρωποι με την δουλειά των οποίων αναγνωρίστηκε και κατοχυρώθηκε το 2002 η ονομασία αυτή.

Οι άνθρωποι που τιμήθηκαν κατά την διάρκεια της βραδιάς ήταν υπηρεσιακοί, κυρίως, παράγοντες που συνέβαλαν στην μεγάλη επιτυχία για το εκλεκτό προϊόν της Σαντορίνης, η κ. Σταυρούλα Κουράκου, οινολόγος, διευθύντρια του Ινστιτούτου Οίνου την εικοσαετία 1964 – 1984, συγγραφέας βιβλίων σχετικά με το κρασί, καθώς και εθνική εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα οίνου, η οποία και «σήκωσε» το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας των διαπραγματεύσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την κατοχύρωση της ονομασίας του Visanto, ο κ. Νίκος Γεωργομανώλης γεωπόνος, οινολόγος, εκπρόσωπος της Ελλάδας σε ευρωπαϊκούς θεσμούς σχετικά με κρασί καθώς και διευθυντής του Τμήματος Οίνου στο Υπ. Γεωργίας, για την συμβολή του στην όλη προσπάθεια και κυρίως στην αναθεώρηση της ελληνικής νομοθεσίας για την κατοχύρωση του Visanto, η κ. Ευαγγελία Κούρεντα, υπεύθυνη του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπ. Γεωργίας, που συμμετέχει σε εθνικά και κοινοτικά όργανα της ΕΕ ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, καθώς και ο π. Χριστόφορος Καραμολέγκος, οινολόγος στην Santo Wines την δεκαετία 1993 – 2003, ο οποίος αγωνίστηκε σε τοπικό επίπεδο για την στοιχειοθέτηση του υλικού και συγκρότηση του φακέλου για την κατοχύρωση της ονομασίας Visanto για το κρασί της Σαντορίνης.