Πέμπτη, Αυγούστου 01, 2013

Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2013 – το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Σύμφωνα με την τελευταία, νεότερη και πλήρη ενημέρωση σχετικά με το φετικό Φεστιβάλ 2013 καθώς και τις εκτός αυτού εκδηλώσεις που διοργανώνει και θα φιλοξενήσει φέτος το Μέγαρο Γκύζη στα Φηρά της Σαντορίνης,

Εικαστικές Τέχνες και Μουσική απαρτίζουν και φέτος αρμονικά τις οκτώ συνολικά εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του αυγουστιάτικου Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη 2013, για έβδομη συνεχή χρονιά υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Παπακωνσταντίνου. Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί στο παλαιό αρχοντικό του 17ου αιώνα, από 1 έως 23 Αυγούστου, στα Φηρά Σαντορίνης, με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκδηλώσεις χάρις στην αμέριστη συμπαράσταση της Καθολικής Επισκοπής Θήρας.

Πέμπτη 1/8:  Εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο «ART FOR ALL», στην οποία συμμετέχουν (με τρία ζωγραφικά έργα 50Χ50 εκ. ο καθένας) τριάντα επτά νέοι εικαστικοί δημιουργοί της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας με τη σύμπραξη του καθηγητή τους στην ΑΣΚΤ Πάνου Χαραλάμπους. Η έκθεση είναι ένα εικαστικό ταξίδι στις βασικές ιστορικές φόρμες του 20ου αιώνα από τον Σεζάν μέχρι σήμερα, διαρκεί τρεις μήνες (από 10 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου 2013) και φιλοξενείται στην όμορφη αίθουσα εκδηλώσεων του Μεγάρου Γκύζη. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Γκύζη Γιάννης Παπακωνσταντίνου.

Συμμετέχουν:
Αθανασιάδου Ελένη, Αλιγιζάκη Μαριλένα, Αναγνωστοπούλου Αλεξάνδρα, Βούλγαρης Κώστας, Βύρρα Μαρία, Γκαρδιακός Σωτήρης, Γκουλέμα Νικολέττα, Δακτυλίδη Ολίνα, Djepaxhija Beskida, Ευσταθοπούλου Αλεξία, Ζερβού Δήμητρα, Θεοδώρου Μάρκος, Θηβαίου Μαίρη, Καρατζά Λίλα, Κοκκαλιάρης Ανδρέας, Κολυμπίρη Μαριλία, Κουρκουνάκη Στέλλα, Κράλλης Άγγελος, Λίνα Χριστίνα, Λουίζου Μαρία, Λύκου Ίσις, Μάντζου-Σακελλαριάδου Αλεξάνδρα, Μαυραειδής Άγγελος, Μητάκου Βασιλική, Νίκας Γιώργος, Ντουντουνάκη Εβελίνα, Ντουράκος Έκτορας, Παναγοπούλου Χριστίνα, Παύλου Αναστασία, Πρόκου Νίκη, Ρεντλ Μαριλίζα, Σπηλιωτόπουλος Ανδρέας, Σταθόπουλος Νίκος, Ταπεινού Μάγια, Τζιάλλας Βασίλης, Τσιρίγου Δέσποινα, Τσόπτση Ραφαέλλα.

Εγκαίνια έκθεσης: 1η Αυγούστου 2013, ώρα 21:00.  Διάρκεια έκθεσης: 10 Ιουνίου - 10 Σεπτεμβρίου 2013.

Κυριακή 4/8: Η μουσική διαδρομή του φεστιβάλ ξεκινά στις 4/8 με τη μουσική παράσταση «European Taxim», μια νοσταλγική περιήγηση σε πολιτισμικά λιμάνια των λαών της νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου, με το ξεχωριστό κουαρτέτο του πολυβραβευμένου συνθέτη Μάριου Στρόφαλη, που το αποτελούν ο Μάριος Στρόφαλης στο πιάνο, ο Βαγγέλης Βεργωτής στο ακορντεόν, ο Alfredo Shtuni στο βιολί και ο Aλέξανδρος Μποτίνης στο βιολοντσέλο.

Τετάρτη 7/8: Στις 7/8 παρουσιάζεται ένα ρεσιτάλ κλασικής μουσικής από ένα τρίο εγχόρδων από τη Βιέννη, το οποίο αποτελούν η Ελληνίδα Λουκία Λουλάκη στο βιολοντσέλο, η Πολωνή Magdalena Wieckowska στο βιολί και ο Ισπανός Damian Posse στο κοντραμπάσο. Τρεις νέοι καλλιτέχνες που έχουν ήδη αρχίσει να ξεχωρίζουν διεθνώς στον εκλεκτικό χώρο της κλασικής μουσικής.

Σάββατο 10/8: Στις 10/8 το ταξίδι συνεχίζεται με το jazz τρίο του εξαιρετικά ταλαντούχου και βραβευμένου διεθνώς συνθέτη και πιανίστα Νικόλα Αναδολή, που ζει και εργάζεται στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Μαζί του, σε μια ξεχωριστή συναυλία στο Μέγαρο Γκύζη, ο Δημήτρης Γουμπερίτσης στο κοντραμπάσο και ο Σωτήρης Αναδολής στα ντραμς.

Τρίτη 13/8: Στις 13/8 ένα μελωδικό ταξίδι στο χρόνο με την Ζωή Παπαδοπούλου, που ερμηνεύει αγαπημένα ελληνικά τραγούδια της ψυχής σε μια μουσική παράσταση για φωνή και πιάνο, στην οποία την συνοδεύει στο πιάνο ο μόνιμος συνεργάτης της Νεοκλής Νεοφυτίδης.

Σάββατο 17/8: Στις 17/8 ξετυλίγεται μια μουσική συνεύρεση από τους Demo_Deux, με την εξαιρετική φωνή της Σπυριδούλας Μπάκα να συνοδεύεται από τον Αναστάση Σαρακατσάνο στο πιάνο, ενώ μαζί τους συμπράττουν ο Δημήτρης Βαρελόπουλος στην κιθάρα και ο Πέτρος Λαμπρίδης στο μπάσο. Μας συμπαρασύρουν σε ένα μουσικό ταξίδι στο καλό διαχρονικό ελληνικό τραγούδι, αλλά και σε μελωδίες από τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο, την Ευρώπη και το διεθνή κινηματογράφο.

Τρίτη 20/8: Στις 20/8 το ταξίδι συνεχίζεται με το Manesis/Polyzogopoulos/Gyftakis Trio, όπου δύο από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής τζαζ σκηνής, ο πιανίστας Σπύρος Μάνεσης και ο τρομπετίστας Ανδρέας Πολυζωγόπουλος, συμπράττουν μελωδικά με τον ανερχόμενο, νεότατο και εξαιρετικά ταλαντούχο κοντραμπασίστα Αρίωνα Γυφτάκη, σε μια μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Γκύζη με πρωτότυπες συνθέσεις τους αλλά και προσεγγίσεις στο παραδοσιακό ρεπερτόριο της jazz και τις σύγχρονες τάσεις της.                                 
  
Παρασκευή 23/8: Στις 23/8 μια ακουστική latin βραδυά από το Roman Gomez Quartet με special guest star την σπουδαία Κουβανή τραγουδίστρια Odalis Palma. Τα δυο αδέρφια από την Αργεντινή, ο Roman Gomez (πιάνο, μπαντονεόν, κιθάρα) και ο Demian Gomez (κρουστά, ντραμς), «παντρεύουν» την παραδοσιακή αργεντίνικη μουσική με το καραϊβικό στοιχείο και τον κουβανέζικο ρυθμό. Στο σχήμα συμμετέχουν ακόμα δύο εξαιρετικοί Έλληνες μουσικοί, ο σαξοφωνίστας Δημήτρης Τσάκας και ο μπασίστας Γιώργος Παλαμιώτης.

Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ.
 Ώρα έναρξης: 21:00
Περισσότερες λεπτομέρειες: www.megarogyzi.gr


Εκτός Φεστιβάλ:

12/8/2013: Τη Δευτέρα 12 Αυγούστου, ώρα 21:00, παρουσιάζονται στο Πνευματικό Κέντρο ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ τα δύο νέα βιβλία της Λέλας Μαγκανάρη «Στρογγύλη, Καλλίστη, Θήρα, Σαντορίνη 5.500 χρόνια - η αγκαλιά της γης και το διαμάντι της θάλασσας» και «Ένας αληθινός άνθρωπος». 
Ομιλητές: Μανώλης Λιγνός, Χριστόφορος Ασιμής, Νίκος Δελένδας, Λουκάς Λιγνός. Συντονίζει ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου. Τραγουδά η ηθοποιός Θάλεια Αργυρίου.

3/9 - 7/9/2013:  Η International Association of Art "The Muse" οργανώνει στο Μέγαρο Γκύζη τον 4ο Διεθνή Διαγωνισμό “The Muse Junior” 2013, ένα διαγωνισμό για νεαρούς μουσικούς έως 18 ετών στις κατηγορίες πιάνου, βιολιού, βιόλας, βιολοντσέλου και πνευστών οργάνων Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

14/9 - 12/10/2013:  Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται στο Μέγαρο Γκύζη η τρίτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ειρήνης Δρόσου με τίτλο “Εσωτερικοί Διάλογοι”. 
Η Σαντορινιά καλλιτέχνις, που πειραματίζεται για άλλη μια φορά αναζητώντας νέους αφαιρετικούς τρόπους έκφρασης, παρουσιάζει τη νέα δουλειά της, έργα μικτής τεχνικής (ελαιογραφίες και σπάτουλα σε καμβά). Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Γκύζη.

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013, ώρα 20:00.  Διάρκεια έκθεσης: 14 Σεπτεμβρίου - 12 Οκτωβρίου 2013.


Πνευματικό Κέντρο ΜΕΓΑΡΟ ΓΚΥΖΗ, 847 00 Φηρά, Σαντορίνη
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Γιάννης Παπακωνσταντίνου 
Τηλ. 22860 23077, e-mail: info@megarogyzi.gr
Web site: www.megarogyzi.gr