Πέμπτη, Ιουνίου 13, 2013

εισήγηση του Παναγιώτη Ρήγα σε εκδήλωση για την συνταγματική αναθεώρηση

Εισήγηση σε συνάντηση με θέμα : Συνταγματική Αναθεώρηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση πραγματοποίησε ο βουλευτής Κυκλάδων του Πασοκ Παναγιώτης Ρήγας, σε εκδήλωση που οργάνωσαν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (EPLO), η Ένωση Ελλήνων Συνταγματολόγων και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Δευτέρα 10 Ιουνίου.

Ο κύριος Ρήγας αφού αναφέρθηκε στα αναγκαία πολιτικά χαρακτηριστικά της αναθεώρησης, επικεντρώθηκε στις θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε, η συνταγματική αναθεώρηση να αναδείξει την Αυτοδιοίκηση ως έναν ισχυρό πολιτικό θεσμό, με ουσιαστική συμβολή στην αναζωογόνηση του πολιτικού συστήματος και στην ανασυγκρότηση της χώρας.

Στην εισήγησή του με θέμα «Αναθεώρηση του Συντάγματος: Όργανα του Κράτους και Λειτουργία του Πολιτεύματος», ο κ. Ρήγας μεταξύ άλλων ανέφερε οτι, 

Η συμπλήρωση της πενταετίας από την προηγούμενη προβληματική και ατελή αναθεώρηση του Συντάγματος αναζωπύρωσε τον δημόσιο διάλογο γύρω από το θέμα της επόμενης αναθεώρησης. Βέβαια το κοινωνικό-πολιτικό περιβάλλον μέσα στο όποιο διεξάγεται σήμερα ο διάλογος αυτός δεν έχει  καμιά ομοιότητα με αντίστοιχες περιόδους του παρελθόντος τουλάχιστον από την μεταπολίτευση και έπειτα.
Γιατί αν στο παρελθόν οι συνταγματικές αναθεωρήσεις υπηρετήσαν σε μεγάλο βαθμό σκοπιμότητες της δεδομένης πολιτικής συγκυρίας, σήμερα στόχος της αναθεώρησης πρέπει να είναι κυριολεκτικά, η επαναδιατυπώσει των όρων λειτουργίας της χώρας

Στην Ελλάδα της πρωτόγνωρης και πολύμορφης κρίσης, η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν αποτελεί πανάκεια, αναμφίβολα όμως αποτελεί πρόκληση και ευκαιρία την οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε με την μεγίστη δυνατή σοβαρότητα και  υπευθυνότητα. Περιθώρια για μικροκομματικά παιχνίδια με το Σύνταγμα δεν υπάρχουν.

Εν τέλει οφείλουμε να προσπαθήσουμε ώστε η αναθεώρηση του Συντάγματος να επισφραγίζει μια νέα κοινωνική και πολιτική συμφωνία. Είναι προφανές ότι σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης με τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης στους πολιτικούς και συνταγματικούς θεσμούς και με την αμφισβήτηση να αγγίζει τον ίδιο τον πυρήνα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, το εγχείρημα μια συναινετικής και υπεύθυνης αναθεώρησης είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Η δυσκολία όμως αυτή δεν πρέπει να επιτρέψει τις λύσεις ευκολίας και να αποτρέψει τις βαθιές θεσμικές τομές. Το αναθεωρημένο Σύνταγμα πρέπει να συμβάλει στην υπέρβαση της κρίσης και στην ανάκαμψη της χώρας, ώστε η Ελλάδα να γίνει ένα κανονικό κράτος

Ο διαθεσμικός διάλογος και ο ανοικτός διάλογος με τους πολίτες πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Η Συνταγματική αναθεώρηση, ριζοσπαστική ως προς τον χαρακτήρα, οφείλει να ενσωματώνει και να υπηρετεί τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.