Πέμπτη, Ιουνίου 13, 2013

με επιτυχία η ασκήσεις ασφαλείας του Λιμενικού Ταμείου Θήρας

Την Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας πραγματοποίησε με επιτυχία και για πρώτη φορά, Άσκηση Ασφαλείας επί Χάρτου για τις Λιμενικές Εγκαταστάσεις «Αθηνιός» και «Όρμος Φηρών», σύμφωνα με σχετική απαίτηση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Από τα βασικότερα συμπεράσματα της άσκησης, η οποία είχε ένα πολύ απαιτητικό αλλά ρεαλιστικό σενάριο, ήταν η καλή οργάνωση, προετοιμασία και ετοιμότητα τόσο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας όσο και των συμμετεχόντων Κρατικών Αρχών και Υπηρεσιών παροχής βοήθειας, όπως του Λιμεναρχείου Θήρας, του Αστυνομικού Τμήματος Θήρας, της Διοίκησης της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θήρας, του Πυροσβεστικού Κλιμάκιου Θήρας, της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας και του Εθελοντικού Διασωστικού Σώματος Θήρας.

Στο πλαίσιο διεξαγωγής της άσκησης, αναλύθηκαν βασικά στοιχεία της υφιστάμενης κατάστασης των δύο προαναφερθέντων λιμενικών εγκαταστάσεων, της προετοιμασίας και της ετοιμότητας στην αντιμετώπιση μιας έκτακτης ανάγκης, ενώ αναφέρθηκαν και επιπλέον απαιτούμενες ενέργειες και διαδικασίες, οι οποίες θα συμβάλλουν στη βελτίωση και αναβάθμιση του συστήματος αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Σημαντικότερη επίτευξη για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, παραμένει η αμέριστη συνεργασία και λειτουργία όλων των εμπλεκομένων Αρχών και Υπηρεσιών, ως μία ενιαία ομάδα, με απόλυτο συντονισμό και αποτελεσματικότητα. Αυτός ήταν, είναι και θα είναι ο αδιάλλακτος στόχος των ασκήσεων και των γυμνασίων ασφαλείας, τα οποία για πρώτη φορά αναπτύχθηκαν εξονυχιστικά και συζητήθηκαν συλλογικά. Αναμφισβήτητα, οι ασκήσεις πραγματικού χρόνου και τα γυμνάσια, που θα πραγματοποιηθούν τους προσεχείς μήνες, θα συμβάλλουν δραστικά στην προετοιμασία μίας ολοκληρωμένης και πλήρως συντονισμένης αντιμετώπισης μίας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, με πεδίο εφαρμογής τις λιμενικές εγκαταστάσεις του λιμένα Αθηνιού και του όρμου των Φηρών της ν. Θήρας.

Εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου στους εκπροσώπους των Κρατικών Αρχών και Υπηρεσιών παροχής βοήθειας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, το προσωπικό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας για την ενεργή και πολύτιμη συμμετοχή του, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Λ.Τ.Θ. για την αμέριστη συμπαράστασή τους, καθώς και τους Συμβούλους Ασφαλείας της ΑΒΙΑΜΑΡ ΕΠΕ, για την επιτυχή οργάνωση και πραγματοποίηση της εν λόγω Άσκησης Ασφαλείας. 
Τέλος, σε όλους όσους προσκαλέστηκαν αλλά δυστυχώς, δεν παρευρέθηκαν στη συνάντηση αυτή, εύχομαι και προσεύχομαι, οι ασκήσεις αυτές να παραμείνουν "στα χαρτιά" και να μη γίνουμε ποτέ μάρτυρες μιας πραγματικής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Ο Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ. Θήρας, Δαρζέντας Γεώργιος