Δευτέρα, Ιουνίου 10, 2013

κοινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ)

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013, πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Πουσσαίου.

Στις εργασίες της συνεδρίασης συμμετείχαν   οι εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως των Δήμων Κυκλάδων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της 90 ΜΕ, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, της Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος, της ΔΕΔΗΕ Σύρου, της ΔΕΥΑΣ Σύρου, της Ναυτικής Βάσης Σύρου, του Νοσοκομείου, των Εθελοντικών Οργανώσεων και των αρμόδιων διευθύνσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε τη σπουδαιότητα της συνεδρίασης, όσον αφορά το συντονισμό των δράσεων για τη πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών στην περιοχή τον Κυκλάδων ενώ δόθηκε έμφαση στο σκέλος της πρόληψης και της αποτροπής ενεργειών που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές.
Συζητήθηκε ο βαθμός ετοιμότητας κάθε εμπλεκόμενου φορέα ενώ εξετάστηκαν θέματα κινητοποίησης, μεταφοράς προσωπικού ή και εφοδίων καθώς και επικοινωνιών κάτω από το πρίσμα νησιωτικής μας Περιφέρειας. 
Επιπρόσθετα, σχολιάστηκε η ετοιμότητα αντιμετώπισης οποιονδήποτε συμβάντων σε Παραδοσιακούς Οικισμούς λόγο δυσκολίας πρόσβασης καθώς και σε λιμενικές εγκαταστάσεις υπό την ευθύνη των δήμων σχετικά με την εγκατάσταση δικτύων αντιμετώπισης. ενώ τονίσθηκε η αναγκαιότητα ενημέρωσης των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών.
Ο κ. Πουσσαίος ανέφερε πόσο είναι σημαντική η συγκρότηση και η ενεργοποίηση εθελοντικών ομάδων σε όσα νησιά δεν υφίστανται ενώ μέσω του ΣΟΠΠ,  συστάθηκε ένα ενιαίο δίκτυο πληροφορίας και επικοινωνίας σε όλα τα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας των Κυκλάδων.