Δευτέρα, Ιουνίου 10, 2013

ομόφωνα και από όλους υποστηρίχθηκε η πρόταση άμεσης λειτουργίας χρηματοδότησης του Νοσοκομείου της Σαντορίνης

Ομόφωνα και από όλους όσους συμμετείχαν στην συνάντηση της Πέμπτης 6 Ιουνίου 2013 υποστηρίχθηκε η πρόταση χρηματοδότησης, και συγκεκριμένα από το ίδρυμα “τελεφερίκ”, του Νοσοκομείου της Σαντορίνης, με σκοπό την άμεση λειτουργία του, με το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Θήρας, ο Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και Νήσων, ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, η επικεφαλής του συνδυασμού της λαϊκής συσπείρωσης του Δήμου Θήρας, ο πρώην έπαρχος κ. Μιχάλης Ρούσσος που παρακολουθεί το θέμα από κοντά από το ξεκίνημά του, η κ. Σοφία Κίτσου ως μέλος της επιτροπής στήριξης του Κ.Υ. και λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου, ο  ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Καραχάλιος, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και παραγωγικών συλλόγων του νησιού.

Κατά την διάρκεια της πολύωρης συνάντησης και με δεδομένη την ανάγκη λειτουργίας το συντομότερο δυνατό της εν λόγο υγειονομικής Μονάδας, αποφασίστηκε ομόφωνα να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα και τις αποφάσεις της συνάντησης ο αρμόδιος Υπουργός,  καθώς επίσης και για το ότι ο Δήμος Θήρας θέλοντας να συμβάλει στην επίλυση του θέματος και στην λειτουργία του Νοσοκομείου, προτείθετε να δώσει από το ταμείο του “Ιδρύματος τελεφερίκ” το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Σχετικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων αξίζει να αναφερθεί ότι όλοι οι ομιλητές και πέρα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπήρξαν για το θέμα, συμφώνησαν στο ότι το Νοσοκομείο θα πρέπει να λειτουργήσει άμεσα και με δημόσιο χαρακτήρα, υπό την εποπτεία του αρμόδιου για την υγεία, Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, στο μοντέλο δηλαδή και με τον τρόπο που λειτουργούν όλα τα Δημόσια Γενικά Νοσοκομεία της χώρας.
Ενώ επισημάνθηκε ότι πέρα από το υφιστάμενο κλίμα και την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της υγείας και όχι μόνο, η υγεία δεν είναι εμπόρευμα και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο, πόσο μάλλον στο σημερινό περιβάλλον των ολοένα και μεγαλύτερων οικονομικών πιέσεων που δέχονται οι πολίτες.

Αυτό που κυριάρχησε άλλωστε στην συζήτηση ήταν το οικονομικό μοντέλο λειτουργίας της Μονάδας, με όλες τις τοποθετήσεις να γίνονται σε οικονομική βάση και με το σκεπτικό (ή την προϋπόθεση..) το Νοσοκομείο να καλύπτει κατά το δυνατό, τα έξοδά του, με βάση τα αριθμητικά δεδομένα και χαρακτηριστικά του νησιού.
Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκαν στοιχεία σχετικά με την λειτουργία του υφιστάμενου Κ.Υ. (αριθμός εξυπηρετούμενων περιστατικών ανα έτος, αριθμός αεροδιακομιδών, έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία, έξοδα λειτουργίας κ.α.)

Κατά την διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε επίσης και συμφωνήθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους  ότι το Νοσοκομείο θα πρέπει να λειτουργήσει με τα περισσότερα δυνατά τμήματα, να μην οδηγηθούμε δηλαδή στην λύση της μετεγκατάστασης του σημερινού Κ.Υ. με τα τμήματά που διαθέτει ως πρωτοβάθμια μονάδα υγείας, αλλά στην βάση της λειτουργίας ενός “ολοκληρωμένου” Νοσοκομείου, ικανού να καλύψει τις δυνατές περισσότερες υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.