Παρασκευή, Νοεμβρίου 16, 2012

ομιλία Βρούτση (μέρος της) στο 2ο ετήσιο συνέδριο labor and insurance

Σύμφωνα με τα σημαντικότερα σημεία ομιλίας του Υπουργού Εργασίας και βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ, σε εκδήλωση του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου,

Με την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 και την ψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2013, η χώρα μας κατάφερε να επανακτήσει ξανά την αξιοπιστία της.
Απέδειξε την αποφασιστικότητά της να πραγματοποιήσει εκείνες τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για να σταθεί ξανά με αξιώσεις στο διεθνές περιβάλλον και να εισέλθει σε μια νέα, δυναμική τροχιά ανάκαμψης.

Μόλις πριν 3 ημέρες επιβεβαιώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο από τους ευρωπαίους εταίρους, ότι η χώρα μας βρίσκεται πλέον στο σωστό δρόμο.
Στο Eurogroup της Δευτέρας, υπογραμμίστηκε από τους εκπροσώπους των δανειστών  «…η ισχυρή αποφασιστικότητα από πλευράς των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν πραγματικά ένα πολύ φιλόδοξο και σημαντικό πρόγραμμα τόσο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη όσο και σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους…»
Ενώ, όλοι συμφώνησαν ότι «…είναι δίκαιο και απαραίτητο να αναγνωρίσουμε πόσο μακριά έχει προχωρήσει η Ελλάδα μέσα σε δύσκολες συνθήκες για τον ελληνικό λαό».

Και όλα αυτά όχι τυχαία. Η Ελλάδα έδωσε εξετάσεις αξιοπιστίας και τις πέρασε. Πέρασε από το φουρτουνιασμένο «κάβο ντόρο» με απίστευτες θυσίες του ελληνικού λαού 60 δις ευρώ προσαρμογές μέσα σε 3 χρόνια, που ισοδυναμεί με το 30% του ΑΕΠ. Για πρώτη φορά χωρίς να θριαμβολογίες μπορούμε να μιλάμε για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013. Και όλα αυτά αναγνωρίστηκαν και το κλίμα για την εικόνα της χώρας μας άλλαξε. Τα αναγκαία για την διψασμένη μας οικονομία χρήματα της συμφωνηθείσας δόσης φτάνουν και όλα αυτά μαζί θα βάλουν τη χώρα και την οικονομία μας σε περίοδο πολιτικής ομαλότητας και οικονομικής σταθερότητας. Επιτέλους μετά από ένα μακρύ, επώδυνο και δυσοίωνο χρονικό διάστημα υπάρχει και μας κάνει να αισθανόμαστε ικανοποίηση και επιτυχία.

Κυρίες και κύριοι,
Σε πολλές χώρες του κόσμου οι επιδόσεις τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην απασχόληση υποχωρούν, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις που αφορούν την Ευρώπη.
Το κύριο πρόβλημα σε όλο τον κόσμο, είναι ότι οι αγορές εργασίας έχουν επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό από την κρίση.
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το γεγονός ότι η ανεργία αυξάνεται για 18 συναπτούς μήνες, ξεπερνώντας τα 25,3 εκατομμύρια άτομα αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα.
Στην Ελλάδα, το ποσοστό ανεργίας από 7,5% το 2008 εκτοξεύτηκε στα επίπεδα του 25% φέτος.
Ωστόσο, το ιδιαίτερα ανησυχητικό αυτής της γενικευμένης κρίσης είναι ότι, ακόμη και σε χώρες που ανακάμπτουν και ξαναγυρνούν σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η αγορά εργασίας δεν φαίνεται να ακολουθεί.
Παρουσιάζει μια υστέρηση που οφείλεται, κυρίως, σε διαρθρωτικούς παράγοντες.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ανεργία μπορεί να λάβει μόνιμα και δομικά χαρακτηριστικά.
Και αυτή είναι η κεντρική πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και στη χώρα μας.
Πρέπει να σκεφτούμε και να δράσουμε με άξονα την επόμενη μέρα. Την ημέρα της επανεκκίνησης και ανάκαμψης της οικονομίας, η οποία είναι πλέον κοντά, αν ακολουθήσουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα την πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Αυτή η επόμενη, καλύτερη ημέρα της οικονομίας, πρέπει να μας βρει έτοιμους, έχοντας ολοκληρώσει τις απαραίτητες αλλαγές. Παντού, στην οικονομία, στην αγορά εργασίας, σε όλους τους κρίσιμους και ζωτικούς θεσμούς. 
Εκτιμώ πως όλοι έχουμε την επίγνωση, ότι η πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κρίση που αντιμετωπίζει χώρα δεν εμφανίστηκε ξαφνικά.
Προϋπάρχουσες στρεβλώσεις και παθογένειες, σε όλο το φάσμα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας, υπέθαλψαν και  πολλαπλασίασαν το εύρος και τις επώδυνες διαστάσεις της κρίσης.
Ουσιαστικά σήμερα πληρώνουμε ως χώρα το τίμημα της αναβλητικότητας αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που δεν τολμήσαμε να κάνουμε ότι έπρεπε.

Την προηγούμενη περίοδο, όπως γνωρίζετε, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας σήκωσε το μεγάλο βάρος αναφορικά με τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2013-2016. Τόσο ως προς τις δημοσιονομικές όσο τις θεσμικές πτυχές αυτού του προγράμματος.
Σίγουρα πρόκειται για πολύ δύσκολα μέτρα. Μέτρα για τα οποία, επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω περί αυτού, είναι ακόμα πιο δύσκολη και επίπονη η εφαρμογή τους. Κυρίως γιατί είναι πολλά τα πράγματα που πρέπει να γίνουν σε ασφυκτικούς χρόνους, έτσι ώστε να είναι δυνατή τόσο η υλοποίηση των μέτρων όσο και για να φανούν άμεσα τα αποτελέσματά τους.

Ασφαλώς, το Υπουργείο μας διαθέτει μια σειρά από εργαλεία για την ενίσχυση της απασχόλησης και τα χρησιμοποιούμε όλα.
Ωστόσο, η κύρια απάντηση στο ζήτημα της απασχόλησης είναι η ανάπτυξη της οικονομίας. Και οι οικονομίες και οι χώρες αναπτύσσονται  όταν προσαρμόζονται άμεσα στις διεθνείς αλλαγές.
Οι οικονομίες αναπτύσσονται όταν δεν αναβάλλουν τις κρίσιμες αποφάσεις, όταν σκέπτονται και λειτουργούν με ευρύ και στρατηγικό ορίζοντα.
Όταν στον πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό τομέα επικρατεί η σταθερότητα, η νηφαλιότητα και οι άνθρωποι είναι πράγματι αφοσιωμένοι στην εργασία τους, την εκπαίδευσή τους, την χώρα τους.
Οι εργαζόμενοι ωφελούνται και προστατεύονται πραγματικά όταν απελευθερώνεται ο δυναμισμός της οικονομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας, όταν δημιουργούνται ευκαιρίες δουλειάς για όλους είτε έχουν υψηλές είτε χαμηλότερες δεξιότητες, όταν δεν υπάρχουν περιττά και γραφειοκρατικό εμπόδια στην κινητικότητα της εργασίας, όταν δεν υπάρχουν τεχνητά τείχη μεταξύ των προνομιούχων και των αδύναμων της αγοράς εργασίας, όταν ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών συνομιλητών για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας αποβάλλει τη συγκρουσιακή και καχύποπτη λογική του παρελθόντος. 
Αυτό είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η υγιής επιχειρηματικότητα, αυτό είναι το περιβάλλον όπου διαμορφώνονται εργασιακές σχέσεις που προωθούν την ποιότητα στην αγορά εργασίας, και αναδεικνύουν ένα ανθρώπινο δυναμικό κινητικό, καινοτόμο, παραγωγικό.
Ένα ανθρώπινο δυναμικό, αποφασιστικό παράγοντα στην διαμόρφωση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό σύστημα.
Γιατί το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί μαζί με τους εργαζόμενους.
Τα πρώτα βήματα για την επίτευξη αυτού του στόχου έχουν ήδη γίνει.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται πολλά να γίνουν ακόμα, αλλά με τη συστράτευση όλων μας, ο στόχος για μια παραγωγική Ελλάδα, μια Ελλάδα με την αρμόζουσα θέση στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, μια Ελλάδα της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί. Είναι υπόθεση όλων μας.