Παρασκευή, Νοεμβρίου 02, 2012

o Περιφερειάρχης για την κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα – «Με οποιοδήποτε κόστος να υποστηριχθούν όσοι πλήττονται από την κρίση»

Την ανάγκη, μέσω των δράσεων της κοινωνικής οικονομίας, «να εξασφαλιστεί για κάθε πολίτη το θεμελιώδες δικαίωμα στην κοινωνική ένταξη, την απασχόληση και να καταπολεμηθεί η εργασιακή αβεβαιότητα» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης στη σημερινή (2.11) ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο με θέμα «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις: Δυνατότητες Απασχόλησης και Βιώσιμης Τοπικής Ανάπτυξης», με πρωτοβουλία της Περιφέρειας της Αναπτυξιακής της εταιρεία, «Ενεργειακή Α.Ε.», και σε συνεργασία με τον Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκο Χρυσόγελο, τον Δήμο Κω και την «ΚΩΣ ΑΣΠΙΣ».
Στον χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ΟΤΑ, μιας και μέσω της κοινωνικής οικονομίας και των κοινωνικών επιχειρήσεων, ενισχύεται ο παρεμβατικός τους ρόλος στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου κινδύνου κοινωνικού αποκλεισμού των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων του κάθε Δήμου.  Φυσικά και των ανέργων και των νέων, γενικότερα.
Οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί είναι οι φορείς που μπορούν να ενθαρρύνουν αυτές τις πρωτοβουλίες μιας και αντιλαμβάνονται καλύτερα ότι η διάσταση της απασχόλησης δεν μπορεί να διαχωριστεί  από το σύνολο των  συνθηκών κοινωνικής ενσωμάτωσης και κυρίως του γενικότερου περιβάλλοντος που ενθαρρύνει τέτοιες δράσεις.

Στην παρούσα οικονομική συγκυρία και σε ένα προβληματικό και απρόβλεπτο περιβάλλον, την κοινωνία στα πρόθυρα έκρηξης και κατάρρευσης, η σημερινή ημερίδα ίσως είναι μια αναλαμπή στην καταχνιά.
Και αυτό γιατί μας δίδεται η δυνατότητα να τολμήσουμε ένα νέο ξεκίνημα, να ενημερώσουμε και να ενημερωθούμε, να αναπτύξουμε νέες ιδέες και να πάρουμε νέες πρωτοβουλίες.
Να προσεγγίσουμε το σήμερα με ρεαλισμό, εστιάζοντας στα τοπικά δεδομένα, έχοντας καλύτερη γνώση του χώρου σε κάθε νησί.
Να προδιαγράψουμε και να στοχεύσουμε, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη σημερινή κατάσταση, να περιγράψουμε και τις βασικές προϋποθέσεις που μπορούν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος και την ανάπτυξή του.

Έχουμε επισημάνει ότι κανένας σχεδιασμός και κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό εάν δεν εξυπηρετεί την κοινωνία, εάν δεν έχει την αποδοχή της και εάν δεν εξυπηρετεί, εν τέλει, τον πολίτη, του οποίου τη συμμετοχή επιδιώκει.
Να γιατί όλα θα εξαρτηθούν από την ανταπόκριση της κοινωνίας και των πολιτών. Είναι σημαντικό μαζί με την στρατηγική ανάπτυξης να προωθήσουμε και την κοινωνική στρατηγική. Πρέπει η στόχευση μας να είναι σταθερά προσανατολισμένη στην εξασφάλιση προοπτικών απασχόλησης.

Σίγουρα τα σημερινά δεδομένα σε εθνικό επίπεδο λειτουργούν αποτρεπτικά στα αισιόδοξα σενάρια όμως έχουμε υποχρέωση να κάνουμε τα πάντα και με οποιοδήποτε κόστος να στηρίξουμε τους πληττόμενους από την κρίση και τα μέτρα συμπολίτες μας.

Η εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων που δίνει η κοινωνική οικονομία και οι αντίστοιχες δομές είναι η πρόταση που αυτή τη στιγμή δίνει μια ελπίδα και θα έλεγα και προοπτική για έναν ολόκληρο κόσμο που κινδυνεύει να βρεθεί στο περιθώριο και πρέπει τώρα να βοηθηθεί να παραμείνει ενταγμένος στην κοινωνία.
Και αυτό πρέπει να αποτελέσει μια συλλογική από όλους μας δράση, προκειμένου να αποτραπούν οι καταστροφικές επιπτώσεις της περιθωριοποίησης.
Πρέπει να εξασφαλίσει για κάθε πολίτη το θεμελιώδες δικαίωμα στην κοινωνική ένταξη την απασχόληση και να καταπολεμηθεί η εργασιακή αβεβαιότητα».