Πέμπτη, Νοεμβρίου 01, 2012

σε καλό κλίμα η συνάντηση των δημάρχων και του Υπ. Οικονομικών

Χωρίς την πολυπόθητη θετική απάντηση ως προς το αίτημα των δημάρχων που εκπροσώπησαν τις περιοχές τους και τις τοπικές τους κοινωνίες, σχετικά με την μη κατάργηση των ΔΟΥ, ολοκληρώθηκε η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 31 Οκτωβρίου στο Υπ. Οικονομικών.
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, ο Υπ. Εργασίας κ. Βρούτσης καθώς και ο Γ.Γ, του Υπ. Οικονομικών κ. Θεοχάρης άκουσαν τις ενστάσεις για την κατάργηση των ΔΟΥ που τους μετέφεραν οι Δήμαρχοι, ενώ παρέλαβαν και τα δεκάδες ψηφίσματα των δημοτικών συμβουλίων, τις επιστολές εμπορικών συλλόγων, λογιστών κ.α. στις οποίες αναφέρονται η σωρεία προβλημάτων που θα δημιουργηθούν σε πολίτες και επαγγελματίες από την συγκεκριμένη επιλογή.

Στην συνάντηση συμμετείχαν δήμαρχοι νησιών του Αιγαίου καθώς και περιοχών της ηπειρωτικής Ελλάδας. Από πλευράς των Δημάρχων των νησιών έγιναν ιδιαίτερες και πολύ συγκεκριμένες αναφορές στην έννοια της νησιωτικότητας και στα σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργηθούν σε πολίτες και επιχειρηματίες λόγο των υποχρεωτικών στο εξής μετακινήσεων από το ένα νησί στο άλλο.
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης οι Υπουργοί δεσμεύθηκαν ότι θα εξετάσουν τα αιτήματα, ακόμη και κατά περίπτωση, για κάποιες περιοχές.

Παράλληλα, το πρωί της Πέμπτης 1η Νοεμβρίου ομάδα Δημάρχων από νησιωτικές, και όχι μόνο, περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος της Σαντορίνης, επισκέφθηκαν αντιπροσωπείες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στην έδρα του Ελληνικού Κοινοβουλίου ενημερώνοντάς τους για το θέμα της κατάργησης δεκάδων ΔΟΥ, απόφαση με την οποία διαφωνούν, ενώ παρέδωσαν στις αντιπροσωπείες των κομμάτων τα ψηφίσματα των δημοτικών συμβουλίων καθώς και επιστολές των Συλλόγων που έχουν τοποθετηθεί με επιχειρήματα υπέρ της μη διακοπής λειτουργίας των ΔΟΥ. 

Νωρίτερα, την αντίθεσή του στην κατάργηση των ΔΟΥ είχε εκφράσει με ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου, αναφέροντας ότι,
“Η προαναγγελθείσα συγχώνευση – κατάργηση των ΔΥΟ ακολουθεί την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και Τελωνείων σε νησιά της Περιφέρειάς μας, και συνιστά de facto αλλοίωση και ακύρωση της έννοιας της νησιωτικότητας και της ειδικής μέριμνας προς τον νησιωτικό χώρο, όπως αυτή προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα της χώρας.
Αμφισβητείται, ευθέως και όχι για πρώτη φορά, το αναφαίρετο δικαίωμα των νησιωτών για άμεση εξυπηρέτηση και πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, χωρίς να μετακινούνται από τον τόπο διαμονής τους, δικαίωμα που πρέπει να διασφαλίζεται πάση θυσία και με κάθε κόστος.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου θεωρεί πολιτικά και ηθικά απαράδεκτο, η ποιότητα της ζωής και της καθημερινότητας των νησιωτών να καθορίζεται, στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής, από ρυθμίσεις διοικητικού και τεχνικού χαρακτήρα, που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες, τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις ειδικές ανάγκες που συνεπάγεται η νησιωτικότητα.

Οι ΔΟΥ στα νησιά πρέπει να αναδιοργανωθούν και να δικτυωθούν με στόχο τη βελτίωση του συστήματος φορολογικών ελέγχων, αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και φοροαπάτης και ελέγχου γκρίζων περιουσιών. Απαιτείται νέα φορολογική πολιτική που θα ενθαρρύνει την απασχόληση, την αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας, την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, πολύ περισσότερο που η νησιωτικότητα απαιτεί πράγματι παράλληλες πολιτικές σε κάθε επίπεδο.”