Δευτέρα, Οκτωβρίου 29, 2012

θεματικό πάρκο, τελεφερίκ και υποδομές στους νέους σχεδιασμούς για τη Σαντορίνη

Σύμφωνα με κείμενο του Σταθη Κουσουνη για την εφημερίδα “Καθημερινή” που δημοσιεύθηκε στις 27.10.2012 και σχετικά με την τουριστική κίνηση στην Σαντορίνη, τα "έσοδά της" καθώς και τα έργα που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν, αναφέρεται ότι,

Μια σειρά από έργα υποδομών τα οποία θα στηρίξουν το τουριστικό προϊόν της Σαντορίνης δρομολογεί ο δήμος του νησιού. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται η λειτουργία δεύτερου τελεφερίκ, η κατασκευή μαρίνας και εναλλακτικής λιμενικής υποδομής, η δημιουργία υποθαλάσσιου οικοδιαχειριζόμενου πάρκου, έως και η σήμανση μονοπατιών.

Στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου οι αφίξεις στη Σαντορίνη, με όλα τα μέσα, έφθασαν στο 1.246.000, από τις οποίες 541.777 με κρουαζιερόπλοια, 352.449 με πλοία της γραμμής, 156.797 με εσωτερικές πτήσεις και 195.233 με πτήσεις από το εξωτερικό.

Παρ’ όλα αυτά, ο δήμαρχος της Θήρας, Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος, προβλέπει ότι η τουριστική κίνηση φέτος στο νησί και τα έσοδα, λόγω της κρίσης, θα κλείσουν με μείωση της τάξης περίπου του 15%. 
Το θετικό είναι ότι τα αποτελέσματα που αφορούν τις ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων του νησιού θα είναι σταθερά σε σχέση με πέρυσι, όμως για τα ξενοδοχεία χαμηλών κατηγοριών τα πράγματα δεν είναι το ίδιο. Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι κατά τη φετινή σεζόν επετεύχθη ρεκόρ αφίξεων από ξένους οι οποίοι επέλεξαν τη Σαντορίνη για να πραγματοποιήσουν εκεί τις γαμήλιες τελετές τους.

Σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομών που δρομολογούνται από τον δήμο, ο κ. Ζώρζος επισημαίνει ότι έχει ανατεθεί μελέτη σκοπιμότητας για τη λειτουργία δεύτερου τελεφερίκ, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών σε κρουαζιερόπλοια στις ώρες αιχμής. Επίσης, έχει ανατεθεί σε γραφείο η μελέτη για τη δημιουργία εναλλακτικής λιμενικής υποδομής, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις έκτακτων συνθηκών, ενώ έως τον προσεχή Απρίλιο θα έχουν σημανθεί μονοπάτια στο νησί, στο πλαίσιο ανάπτυξης του φυσιολατρικού τουρισμού.

Ο δήμος βρίσκεται επίσης σε συνεργασία με την ομάδα Κουστώ για τη δημιουργία ενός υποθαλάσσιου οικοδιαχειριζόμενου πάρκου. Στο πλαίσιο αυτό έχει ζητήσει από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς να προτείνει την καλύτερη περιοχή που μπορεί να αξιοποιηθεί γι’ αυτό τον σκοπό. Παράλληλα, έχει εντάξει μια σειρά έργων στο ΕΣΠΑ, τα οποία αφορούν τη δημιουργία νέων δικτύων αποχέτευσης και ύδρευσης στο νησί, συστημάτων βιολογικού καθαρισμού και μονάδας αφαλάτωσης σε διάφορες περιοχές του.

Παρά την κρίση, οι τουριστικές επενδύσεις στο νησί συνεχίσθηκαν απρόσκοπτα. Ο δήμαρχός του εκτιμά ότι φέτος προστέθηκαν 500 νέες κλίνες για την εξυπηρέτηση των τουριστών, με τον συνολικό αριθμό στα πάσης φύσεως καταλύματα να ανέρχεται περίπου στις 50.000.

Το γεγονός αυτό με τη σειρά του είχε ως αποτέλεσμα τα συνολικά έσοδα του δήμου από τα τέλη παρεπιδημούντων, που καταβάλλουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, κατά τη φετινή σεζόν να φτάσουν στις 400.000 ευρώ. Καθόλου άσχημα δηλαδή, εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που ενέσκηψε στη χώρα μας.