Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 07, 2012

τα οικονομικά, το συνέδριο (της ΚΕΔΕ) και τα έργα

Η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Δήμοι της χώρας, οι περικοπές των κρατικών χρηματοδοτήσεων, η ολοκλήρωση (το σταμάτημα) πολλών εγχώριων και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τα συμπεράσματα του τελευταίου, πρόσφατου, συνεδρίου της ΚΕΔΕ, τα έργα που πραγματοποιούνται κι έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, το ζήτημα χωροθέτησης για την διαχείριση των απορριμμάτων, η κατασκευή προβλήτας πρόσδεσης σκαφών και πλοίων στην βορειοανατολική περιοχή του νησιού στην θέση «Κολούμπος» καθώς και οι ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές (τον Ιούνιο του 2014, μαζί με τις ευρωεκλογές), απασχόλησαν την συνέντευξη που παραχώρησε ο δήμαρχος της Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος την Τρίτη 4.9 στον τοπικό Τύπο.

Αναλυτικότερα, και ως προς τα παραπάνω θέματα, σε ότι αφορά το οικονομικό μοντέλο και πρόγραμμα που εφαρμόζει ο Δήμος της Σαντορίνης, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες για «οικονομία» και συνετή διαχείριση σε κάθε επίπεδο και κατεύθυνση, ως «αναγκαστική» συνέπεια των περιορισμένων οικονομικών πόρων που διαχειρίζονται οι Δήμοι και προκειμένου ο Δήμος της Σαντορίνης να διατηρεί επαρκές ταμειακό διαθέσιμο για την κάλυψη των αναγκών του και την υλοποίηση του προγράμματός του.
Ο Δήμαρχος κ. Ζώρζος ανέφερε ότι διανύουμε μια περίοδο δύσκολη για την Αυτοδιοίκηση, η οποία καλείται να λειτουργήσει ανταποκρινόμενη στις ολοένα και αυξανόμενες αρμοδιότητές της με 40% λιγότερα χρήματα από αυτά που διαχειριζόταν στο άμεσο παρελθόν. Για τον λόγο αυτό, όπως ανέφερε, απαιτείται και αποτελεί στόχο η συνεργασία και κατανόηση της κοινωνίας.
Περιγράφοντας δε επιγραμματικά το κλίμα που επικράτησε στην τελευταία, πρόσφατη, συνεδρίαση της ΚΕΔΕ (Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας) αναφέρθηκε στην δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλοί Δήμοι στην Ελλάδα καθώς και στις προσπάθειες που προγραμματίζονται και δρομολογούνται συντονισμένα από πλευράς αιρετών, ώστε οι Δήμοι να μπορέσουν να λειτουργούν εποικοδομητικά και προς όφελος της κοινωνίας.

Μιλώντας για το έργο της Δημοτικής Αρχής και στην προετοιμασία που γίνεται από πλευράς της καθώς και των Επιχειρήσεων του Δήμου, αναφέρθηκε στα έργα -κυρίως της ύδρευσης και της δημιουργίας αφαλατώσεων- που προωθούνται από πλευράς της ΔΕΥΑΚ, στην αντιστήριξη των πρανών της καλντέρας και κυρίως στην περιοχή της Αρμένης όπου και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, με κατεπείγουσες διαδικασίες, από εξειδικευμένη εργοληπτική εταιρία με σκοπό την αποκατάσταση της λειτουργικότητας της περιοχής,  καθώς και σε μικρότερης κλίμακας έργα τα οποία προωθούνται με τις ανάλογες διαδικασίες.

Σχετικά με το θέμα των απορριμμάτων ο Δήμαρχος εμφανίστηκε αποφασισμένος να δώσει λύση στο θέμα της χωροθέτησης της διαχείρισής τους, προκρίνοντας την λύση του θέματος που εδώ και χρόνια εκκρεμεί και ταλαιπωρεί το νησί έναντι του όποιου «πολιτικού κόστους», αναφέροντας ότι θα εξαντληθούν τα περιθώρια δημιουργίας ΧΥΤΑ στην γνωστή και ως «πρώτη θέση» στην περιοχή του Μεγαλοχωρίου, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει και το θέμα των προστίμων που εκκρεμούν λόγο του σημερινού τόπου και τρόπου διαχείρισης.

Τέλος, ο Δήμαρχος κ. Ζώρζος, αναφέρθηκε και στις εν εξελίξει διαδικασίες για την κατασκευή «προβλήτας πρόσδεσης σκαφών και πλοίων» σε κατάλληλη περιοχή του νησιού που επιλέγει από ειδικούς, στην θέση «Κολούμπος» στην βορειοανατολική πλευρά της Σαντορίνης, θέση η οποία έχει την έγκριση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας μιας και θα μπορέσει να αποτελέσει και να χαρακτηριστεί ως «εναλλακτικό λιμάνι» του νησιού.