Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 03, 2012

η Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου για το έκτακτο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. και για τα οικονομικά των ΟΤΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της,

Ενόψει του έκτακτου συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Τετάρτη 29 Αυγούστου προσυνεδριακή σύσκεψη των εκπροσώπων - μελών των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (Π.Ε.Δ.) Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, με θέμα : «Τα οικονομικά των Δήμων».

Στη σύσκεψη συμμετείχε η συντριπτική πλειοψηφία των Αιγαιοπελαγιτών δημάρχων και δημοτικοί σύμβουλοι εκπρόσωποί μας στη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε.

Τις εργασίες της σύσκεψης  διεύθυναν οι πρόεδροι των Π.Ε.Δ. Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, κ.κ. Λαμπρινούδης Πολύδωρος Δήμαρχος Χίου και Κουσουρνάς Ευστάθιος Δήμαρχος Ρόδου και ο πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων κος Δεκαβάλλας Ιωάννης Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης.

Τις εργασίες της σύσκεψης άνοιξε ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κος Ασκούνης Δήμαρχος Καλλιθέας, ο οποίος ενημέρωσε εκτενώς τους αιρετούς των νησιών μας για τις σημαντικές μειώσεις που έχουν υποστεί οι Ο.Τ.Α. τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά και για τη νέα μείωση σε ποσοστό 30% από τον Ιούλιο, η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία των δήμων να καλύψουν ακόμη και τις ανελαστικές δαπάνες λειτουργίας τους, όπως είναι ενδεικτικά η μισθοδοσία του προσωπικού τους.
Ο κος Ασκούνης τόνισε ότι οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης έχουν πλήρη συνείδηση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που δέχεται η πατρίδα μας, για το λόγο αυτό έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, δεχόμενοι τη μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την τελευταία τριετία για λειτουργικές δαπάνες κατά 60% και τις επιχορηγήσεις για επενδύσεις κατά 55%, τη σημαντική μείωση των αποδοχών των αιρετών, κλπ. Εάν οι μειώσεις που εφαρμόστηκαν για την τοπική αυτοδιοίκηση εφαρμόζονταν και για την κεντρική Κυβέρνηση , η χώρα θα παρουσίαζε πρωτογενή πλεονάσματα .

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνέχισε ο κος Ασκούνης διεκδικεί την καταβολή θεσμοθετημένων πόρων, θέτοντας ως κόκκινη γραμμή την απόδοση των 2,7 δις ευρώ, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό , την απόδοση 380 εκατ. ευρώ για επενδύσεις όπως αυτό προβλέπεται επίσης στον προϋπολογισμό, την απόδοση της 4ης δόσης των παρακρατηθέντων για το 2012 ύψους 214 εκατ. Ευρώ και τέλος την απόδοση των κονδυλίων από το φόρο ζύθου, ΤΑΠ και τα τέλη διαφήμισης.
Στη συνέχεια της συνάντησης, δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους Αιγαιοπελαγίτες αιρετούς να τοποθετηθούν παρουσιάζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους δήμους τους, λόγω και των αυξημένων αρμοδιοτήτων που έχουν δοθεί από τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ , αλλά και από τη δραματική μείωση των πόρων τους.
Τονίσθηκε ιδιαίτερα, ότι οι νησιωτικοί δήμοι λόγω έλλειψης κρατικών υπηρεσιών, αλλά και της οικονομικής κρίσης, έχουν αυξημένο ρόλο στην αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών. Για την επίλυση των προβλημάτων αυτών δεν έχουν στη διάθεσή τους, ούτε τους αναγκαίους πόρους, ούτε το αναγκαίο προσωπικό.
Τονίσθηκε ότι τα προβλήματα αυτά θα πρέπει να γίνουν ευρύτερα γνωστά στους δημότες των νησιών και όλοι μαζί αιρετοί , εργαζόμενοι και πολίτες να αγωνισθούν για την αντιμετώπισή τους.
Πρότειναν τέλος, εφόσον τα στοιχειώδη οικονομικά αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν ικανοποιηθούν να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, μαζί με τους πολίτες και όχι σε βάρος αυτών, φτάνοντας ακόμη και στο ακραίο μέτρο της υποβολής των παραιτήσεων των δημάρχων.
Η συζήτηση μεταξύ των αιρετών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου διήρκησε πάνω από τέσσερις ώρες και ήταν ουσιαστική και θεωρούμε ότι συμβάλλει ακόμη περαιτέρω στην ανάπτυξη της διαδημοτικής και διανησιωτικής συνεργασίας στο Αιγαίο.

Την επομένη Πέμπτη 30 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε το πλέον κρίσιμο όπως χαρακτηρίστηκε συνέδριο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά τη διάρκεια της μεταπολιτευτικής περιόδου. Στο συνέδριο τοποθετήθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών κος Στυλιανίδης , ο οποίος αναφέρθηκε στις προθέσεις αλλά και τον προγραμματισμό συγκεκριμένων ενεργειών για την χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών της δράσεων. Αμέσως μετά την ομιλία του Υπουργού, το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. αποσύρθηκε έτσι ώστε να συζητήσει την πρότασή του προς τη Γ.Σ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του συνεχίστηκαν οι ομιλίες των αιρετών στην κεντρική αίθουσα του συνεδρίου. Οι αιρετοί τόνισαν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν προβλέποντας μάλιστα ότι τουλάχιστον 40 δήμοι θα προχωρήσουν σε στάση πληρωμών, ενώ και οι υπόλοιποι δήμοι θα αναγκαστούν τους επόμενους μήνες εφόσον δεν τους αποδοθούν οι νόμιμοι πόροι να μην έχουν τη δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας τους. Τόνισαν την αναγκαιότητα δυναμικών κινητοποιήσεων με την παράλληλη ενημέρωση και στήριξη των δημοτών τους.

Μετά τις τοποθετήσεις των συνέδρων, το Δ.Σ. έθεσε υπόψη του σώματος το ψήφισμα. Αποφασίσθηκε το συνέδριο να παραμείνει ανοικτό, να συνεχισθεί και να γενικευθεί η ενημέρωση των πολιτών με κάθε πρόσφορο μέσο, να υπάρξει συγκέντρωση – πορεία και συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών για τις περικοπές του 2013 και 2014, συνάντηση με το προεδρείο της Βουλής και υποβολή αιτήματος για κοινή συνεδρίαση των επιτροπών δημόσιας διοίκησης και οικονομικών.
Τις δύο ημέρες που θα πραγματοποιηθούν οι προαναφερόμενες συναντήσεις να υπάρξει αναστολή της λειτουργίας των δήμων, προγραμματισμός της Κ.Ε.Δ.Ε. είναι οι κινητοποιήσεις αυτές να πραγματοποιηθούν στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου. Να υπάρξει συνάντηση με το κλιμάκιο της Τρόικα, για ενημέρωση σχετικά με τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αμέσως μετά να υπάρξει αξιολόγηση της όλης κατάστασης και σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων θα υπάρξει λήψη απόφασης για κινητοποιήσεις οι οποίες μπορεί να φτάσουν σε ακραίες μορφές, όπως είναι το κλείσιμο των δήμων και οι παραιτήσεις των αιρετών.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σήμερα σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι, αγωνιζόμενη καθημερινά για την αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων των δημοτών της, οι οποίοι βιώνουν μια τεράστια οικονομική και κοινωνική κρίση. Πρέπει να σταθεί όρθια για το λόγο αυτό καλούμε τόσο τους εργαζόμενους στους δήμους μας, όσο και τους πολίτες μας να αγωνιστούμε όλοι μαζί με αλληλεγγύη , έτσι ώστε να κρατήσουμε το βασικό κύτταρο της δημοκρατίας μας, τους ΟΤΑ ζωντανούς, προς όφελος των τοπικών νησιωτικών μας κοινωνιών.