Τρίτη, Σεπτεμβρίου 04, 2012

η Σαντορίνη μου, με άλλη ματιά - το ρεπορτάζ

 Με μεγάλη επιτυχία και με την παρουσία δεκάδων γνωστών και φίλων του δημιουργού, πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 27 Αυγούστου στο Μέγαρο Γκύζη τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Σαντορίνη μου με άλλη ματιά» του Βαγγέλη Ρούσσου.

Έχοντας περάσει από διαφορετικές και πολύχρονες περιόδους στην εικαστική πορεία του τα τελευταία 25 χρόνια (ξυλόγλυπτα έργα, ζωγραφικά παστέλ, κατασκευές ξύλινων σκαριών), ο Πέπος ξεκίνησε μια νέα εικαστική περίοδο, όπου η ακουαρέλα τον συντροφεύει στην εικαστική του πορεία από το 2007 και μετά. Στην τέταρτη αυτή ατομική του έκθεση θα εκτεθούν 25 υδατογραφίες (ακουαρέλες), που αποτελούν τη νέα του δουλειά των τελευταίων πέντε ετών.
Ο Σαντορινιός καλλιτέχνης Πέπος επέστρεψε στο Πνευματικό Κέντρο Μέγαρο Γκύζη, στη φιλόξενη αυτή εστία πολιτισμού της Σαντορίνης, 22 χρόνια μετά την πρώτη ατομική του έκθεση εκεί το 1990.

Για τον καλλιτέχνη καθως και φίλο του που εκτιμά, καθώς και για τα έργα που παρουσιάστηκαν μίλησε ο γνωστός ζωγράφος Χριστόφορος Ασιμής εκτιμώντας οτι η συγκεκριμένη  δουλειά του κ. Ρούσσου θα μπορούσε να «ενταχθεί» στο κίνημα και την τάση του «φοβισμού» -λέξη που και στα Γαλλικά δεν υποδηλώνει τον φόβο- αλλά την κυριαρχία και την ένταση των χρωμάτων σε συνδυασμό με μια νέα προσέγγιση των σχημάτων των αντικειμένων που εμφανίζονται.

Για το έργο του Βαγγέλη Ρούσσου, στον 28σέλιδο κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση, η Ανίτα Σκαρπαθιώτη, Λέκτορας του τμήματος Κλασικών και Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις του Σικάγο, αναφέρει, μεταξύ άλλων οτι,
«... το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό. Χρώματα και μορφές περιπλέκονται και αναδύονται καθώς συνυφαίνουν η μορφοπλαστική και αφαιρετική διάθεση του Πέπου. Ωστόσο, εκείνα τα αναπαραστατικά στοιχεία, των συνθέσεων που μπορούν να προσδιοριστούν, δείχνουν εικόνες ριζωμένες στην συναισθηματική συλλογική μνήμη των Σαντορινιών : το απανταχού παρόν γαϊδουράκι (Αγωγιάτης), ο ταπεινός κάκτος (Κάκτοι) το ανθοστόλιστο Μαγιάτικο στεφάνι (Μάης στον Κουλούμπο), οι ασβεστωμένες καμινάδες των αιγαιοπελαγίτικων οικισμών (Καμινάδες), ο ψαράς με την γυναίκα του καθισμένος στην γαλήνη της αυλής τους (Βασιλεύοντας). ...»

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Σεπτεβρίου και είναι επισκέψιμη καθημερινά (πλην Κυριακής) 10:00-16:00 και 19:00-21:00 καθημερινά (πλην Κυριακής). 
Οι τιμές των έργων κυμαίνονται απο 800 - 1200 ευρώ, κι έχοντας κριθεί ως ιδιαιτέρως προσιτές, έχουν ως αποτέλεσμα τα περισσότερα έργα να έχουν ήδη μαρκαριστεί.