Τετάρτη, Ιουλίου 11, 2012

την αποχώρησή του απο τον συνδυασμό της πλειοψηφίας ανακοίνωσε ο Άγγελος Αργυρός

Την αποχώρησή του απο τον συνδυασμό της πλειοψηφίας της δημοτικής Αρχής της Σαντορίνης ανακοίνωσε ο δημοτικός σύμβουλος Άγγελος Αργυρός, για λόγους τους οποίους αναφέρει σε επιστολή του που διάβασε στο δημοτικό συμβούλιο της 9ης Ιουλίου 2012.

Με εκτίμηση και ευγένεια, στο πρόσωπο του δημάρχου, απο οτι διακρίνουμε, ο λόγος της αποχώρησης του κ. Αργυρού απο τον συνδυασμό που συγκρότησε ο κ. Ζώρζος, και σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επιστολή, έγκειται στον «συγκεντρωτισμό» του δημάρχου, καθώς και σε αυτό που σε πολλές περιπτώσεις σε αυτήν την εργασία και τον χώρο, χαρακτηρίζεται και ως -σε υψηλότερα κυρίως επίπεδα- κυβερνητισμός. Πλήν όμως, αναγκαστικώς, σε πολλές περιπτώσεις…

Σε κάθε περίπτωση και με αφορμή, στην πολιτική ισχύει ο κανόνας πως "οτι (μας) λένε οι άλλοι (σσ. οι έχοντες διαφορετική γνώμη...) δεν κρύβει κατ’ ανάγκη "σκοπιμότητες", αλλά, και κάποιες δόσεις αλήθειας. Πέραν τούτου, και πέραν της "πολιτικής" πραγματικότητας, (αυτό δηλαδή μπορεί να ισχύσει γενικώς...) η ιστορία (πολιτική, ποδοσφαιρική, πολιτιστική κ.ο.κ....) είναι απο επικίνδυνο, δυσάρεστο, έως και βέβαιο, να επαναλαμβάνεται, ως φάρσα....

Σύμφωνα με το κείμενο,

Με τη σημερινή τοποθέτησή μου, θέλω να κάνω γνωστό στους Θηραίους πολίτες, στους δημοτικούς συμβούλους αλλά και εσάς κύριε πρόεδρε:
Ότι δεν ανήκω πλέον στη δύναμη του συνδυασμού, Θηραϊκή Πολιτεία, και ότι από σήμερα ανεξαρτητοποιούμαι και παραμένω δημοτικός σύμβουλος, χωρίς να προσχωρήσω σε κάποια άλλη πολιτική δύναμη από αυτές που σήμερα απαρτίζουν το δημοτικό συμβούλιο.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς με τους οποίους είχα την τύχη να συνεργασθώ αυτά τα δύο χρόνια, είτε ήταν μικρά καθημερινά προβλήματα, είτε κάποια μεγάλα, για την επίλυση των οποίων προσπάθησα, να συμβάλω και εγώ με τις γνώσεις μου.
Αλλά και με όσους ξεκινήσαμε πριν μερικά χρόνια με το όνειρο να φέρουμε μια νέα πνοή, στον τρόπο άσκησης της εξουσίας στο νησί μας.
Δυστυχώς, στο διάστημα των δυο χρόνων από τη στιγμή που μας εμπιστεύτηκε ο Σαντορινιός λαός και μας έδωσε περίπου το 70%, για να κάνουμε πραγματικότητα τα όνειρα μας και να δώσουμε μια νέα πνοή, εμείς διαψεύσαμε τα όνειρα και τις ελπίδες και σήμερα έχουμε απογοητεύσει φίλους, συνεργάτες, ψηφοφόρους με τον τρόπο άσκησης της εξουσίας.
Οι λόγοι όμως της αποχώρησής μου από τον συνδυασμό δεν έχουν να κάνουν με τα άτομα που απαρτίζουν αυτόν τον συνδυασμό, αλλά πιο πολύ με τη φιλοσοφία που επεβλήθη σε αυτόν, από το σημερινό Δήμαρχο και τον τρόπο διοίκησης του Δήμου.
Η συμμετοχή όλων και η συλλογικότητα των αποφάσεων σε μικρά ή μεγάλα θέματα, που απασχολούν τον Θηραϊκό λαό, έγινε η επιθυμία του ενός και η επιβολή της θέλησης αυτού στο σύνολο του συνδυασμού.
Τρανά παραδείγματα αυτής της φιλοσοφίας είναι ο τρόπος που χειρίστηκε ο δήμαρχος ενα σωρό θέματα όπως ενδεικτικά αναφέρω παρακάτω.
  Α) Η αλλαγή του χωροταξικού, που τόσο απασχόλησε το σύνολο των Θηραίων πολιτών και από τη μια στιγμή στην άλλη απαξίωσε την περιουσία και ανέτρεψε σχεδιασμούς και όνειρα χρόνων ολόκληρων, έγινε με τον πιο πρόχειρο τρόπο χωρίς τη συμμετοχή κανενός από τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους και με μοναδικό συνομιλητή, με την πολιτεία για τις επερχόμενες αλλαγές, τον Δήμαρχο Θήρας.
Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι σε όλους γνωστά.
Όσο για την προσφυγή κατά του προεδρικού διατάγματος κανείς από όσους ρώτησα, είτε δημοτικούς συμβούλους είτε αντιδημάρχους δεν είχαν γνώση για αυτό, ούτε επίσης συμμετείχαν σε κάποια σύσκεψη για να προετοιμάσουν την προσφυγή μας για να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Φυσικά, ο Δήμος αρνήθηκε τη συμμετοχή μας στην συλλογική προσπάθεια της Ένωσης Θηραϊκών Προϊόντων και ορισμένων Θηραίων πολιτών για την πιο δυνατή φωνή προς την πολιτεία.
Β) Λιμενικό ταμείο Θήρας.
Οι περισσότεροι που συμμετείχατε σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο με θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού του λιμενικού ταμείου, γίνατε μάρτυρες της αντιμετώπισης που είχα από τον πρόεδρο του οργάνου αυτού, που είναι διορισμένος εκεί και όχι εκλεγμένος και την αλαζονεία που τον διέκρινε με τον τρόπο των απαντήσεών του προς τους δημοτικούς συμβούλους. Η ανεπάρκεια αλλά και ανευθυνότητα της ηγεσίας του συγκεκριμένου οργάνου είναι γνωστή σε όσους είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί τους για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι παραμένουν στην ηγεσία του λιμενικού ταμείου με την εμμονή του δημάρχου να μην βλέπει ό,τι όλοι οι άλλοι βλέπουμε και έχουμε επανειλημμένως κάνει γνωστό στον Δήμαρχο για το πρόβλημα καθοδήγησης του λιμενικού ταμείου. Ο Δήμαρχος απαξίωσε εκλεγμένα μέλη του δημοτικού συμβουλίου πόσο μάλλον τα μη εκλεγμένα και αρκέστηκε στην συγκρότηση ολίγων και καλών φίλων για τη διοίκηση του Δήμου. Η διαφάνεια και η συμμετοχή ξεχάστηκε σε κάτι συρτάρια και βαφτίστηκε η ενημέρωση των συμβούλων από τον Δήμαρχο, σαν συμμετοχή όλων στα μικρά η μεγάλα προβλήματα που απασχολούν το τόπο μας.
Στα περισσότερα και σημαντικά θέματα που απασχολούν το νησί μας, όπως καθαριότητα, τελεφερίκ, χωροταξικό, εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και προτεινόμενης θέσης αυτού, ο δήμαρχος επέλεξε να κρατήσει για τον εαυτό του την διαχείριση και να μην εμπιστεύεται κανένα από τα εκλεγμένα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Συχνές πυκνές αναφορές πολιτών για διάφορα θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα τους, αντιμετωπίζονται με αδιαφορία ή αφήνονται να ξεχαστούν μέσα στα τόσα άλλα καθημερινά θέματα της λειτουργίας του δήμου. Αναφέρω σχετικά :
1) Κυκλοφοριακά θέματα (Φηρά-Καμάρι)
2) Πολεοδομικά θέματα (χωροταξικό – αναγνώριση δρόμων)
3) Καθαριότητα (όργανα και λειτουργία)
4) Οργάνωση υπηρεσιών (τεχνικές υπηρεσίες -πολεοδομία)

Επειδή λοιπόν εμείς για αλλού ξεκινήσαμε και αλλού η πραγματικότητα μας πάει, είναι προτιμότερο για όλους μας να χωρίσουν οι δρόμοι μας και ο καθένας να προσφέρει ό,τι μπορεί καλύτερο από διαφορετικό μετερίζι. Ευχαριστώ όσους με τίμησαν με τη συνεργασία τους και θα συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στο δύσκολο έργο που μας έχει ανατεθεί.
Πιστεύω πως ο καθένας μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες από οποιαδήποτε θέση και αν κατέχει για το γενικό καλό του τόπου μας. Φτάνει να υπάρχει διάθεση και επιθυμία για να συμπράξουμε όλοι παρ’ όλες τις διαφορές που μπορεί να έχουμε.
Φιλικά, Αργυρός Άγγελος, Δημοτικός Σύμβουλος”