Δευτέρα, Ιουλίου 09, 2012

συνέδριο "Αγροτική Παράδοση των Νησιών του Αιγαίου" το ρεπορτάζ....

Δεκάδες άνθρωποι παρακολούθησαν και συμμετείχαν και φέτος στην εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρία "ηλιότοπος" το βράδυ της Παρασκευής 6 Ιουλίου με στόχο την προβολή των τοπικών προιόντων της Σαντορίνης και κυρίως της μικρόκαρπης ντοματούλας που παράγεται στο νησί.
Η εκδήλωση ήταν εντεταγμένη στο πλαίσιο του συνεδρίου «Ο Φυτογενετικός Πλούτος και η Αγροτική Παράδοση των Νησιών του Αιγαίου» που πραγματοποιήθηκε το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο 6 και7 Ιουλίου 2012.
Το συνέδριο ήταν μέρος της σειράς των αγροτικών συνεδρίων της Σαντορίνης που ξεκίνησαν το 2002 με θέματα τα αγροτικά προϊόντα και τη γαστρονομία των νησιών του Αιγαίου.

Στο φετινό συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 40 προσκεκλημένοι ομιλητές, Πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, ερευνητές, στελέχη αγροτικών Συνεταιρισμών, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης κ.α. οι οποίοι παρουσίασαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις στο κοινό του συνεδρίου.

Με το τέλος των εργασιών της πρώτης ημέρας, της Παρασκευής 6 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε η γνώριμη γιορτή και διαδικασία για τον "καλύτερο ντοματοκεφτέ" στο πλαίσιο της οποίας ντόπιες νοικοκυρές είχαν προετοιμάσει τα υλικά τους και τηγάνισαν τους δημοφιλείς ντοματοκεφτέδες του νησιού οι οποία κρίθηκαν απο τους κριτές καθώς και απο όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Ομιλίες πραγματοποιήθηκαν απο τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Πουσσαίο, τον δήμαρχο Σαντορίνης Νίκο Ζώρζο, τον πρόεδρο της Santo Wines Μάρκο Καφούρο, τον εκπρόσωπο της ΠΑΣΕΓΕΣ Μιχάλη Σμύρη, τον δημοσιογράφο σε θέματα αγροτικού τομέα Δημήτρη Μιχαηλίδη και την ερευνήτρια Αικατερίνη Τράκα-Μαυρωνά που, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, είχε από την πρώτη στιγμή ενεργό ρόλο στη διοργάνωση των αγροτικών συνεδρίων της Σαντορίνης.
Στην ανοιχτή συζήτηση που ακολούθησε με θέμα “Γαστρονομία και Τουρισμός στην εποχή της κρίσης”, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Σαντορίνης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πάρις Τσάρτας, ο δημοσιογράφος γεύσης Δημήτρης Αντωνόπουλος,  ο εστιάτορας Γιώργος Χατζηγιαννάκης, η σεφ Ντίνα Νικολάου και ο παρουσιαστής Ευτύχης Μπλέτσας ο οποίος μάλιστα κατα την διάρκεια της γιορτής τραγούδησε πολλά απο τα αγαπημένα τραγούδια της εκπομπής του στα παιδιά.


Απο τις πλέον ενδιαφέρουσες ομιλίες κατα την διάρκεια του συνεδρίου ήταν αυτή του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Πουσσαίου ο οποίος μίλησε με θέμα "Βιωσιμότητα – ανταγωνιστικότητα και συνέργεια,  οι στόχοι της Περιφέρειας για την αγροτική οικονομία".

Σύμφωνα με την ομιλία του,

«Mπορεί σήμερα η αγροτική μας οικονομία και το μοναδικό φυσικό τοπίο της υπαίθρου μας να μεταβληθούν σε πραγματικούς κινητήρες της ανάπτυξης της περιφερειακής μας οικονομίας και τομείς ισχυροποίησης μιας σύγχρονης Περιφέρειας», τόνισε ο κ. Πουσσαίος.
Αναφερόμενος στους άξονες της πολιτικής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου τόνισε πως αρχικός στόχος είναι «η προώθηση της παραγωγής και διάθεσης αγροτικών προϊόντων που έχουν σαν γνώρισμα την ποιότητα, την ασφάλεια, είναι πιστοποιημένα και επώνυμα».

Στην ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως «Ενισχυτικά προς τη κατεύθυνση αυτή πρόκειται ν’ αναπτυχθούν δράσεις που αφορούν:
Στην Προώθηση της Βιολογικής Καλλιέργειες και της  Βιολογικής Κτηνοτροφίας, στην Πιστοποίηση των Προϊόντων, στην Ίδρυση και Λειτουργία Περιφερειακής Δομής για τον εντοπισμό, τη διάσωση, την αναπαραγωγή και την καλλιέργεια ενδημικών ποικιλιών των νησιών μας και δημιουργία τράπεζας σπόρων και γενετικού υλικού. Αντίστοιχα εντοπισμός και διάσωση των γενετικών χαρακτηριστικών του ζωικού κεφαλαίου.
Δημιουργία δικτύου καταστημάτων προβολής και διάθεσης με προϊόντα  ειδικών προδιαγραφών της Περιφέρειας στα μεγάλα νησιά και στις πύλες εισόδου, Φορολόγηση της Γης με βάση τη χρήση και ειδικά για την καλλιεργήσιμη γη την επιβολή ελάχιστου φόρου και τελών μεταβίβασης ή κληρονομιάς με ρήτρα την υποχρεωτική καλλιέργεια τουλάχιστον για 10 χρόνια, Οργάνωση των Παραγωγών σε Ομάδες, Δημιουργία Δικτύου εστιατορίων διατροφής που ταυτίζεται με την κουζίνα του Αιγαίου, Δημιουργία ετήσιων εκθέσεων περιφερειακών προϊόντων με ταυτόχρονη προώθηση τους σε ξενοδοχειακές μονάδες και μονάδες μαζικής εστίασης, Οινικά/Αγροτικά μονοπάτια. Διασύνδεση των εν λόγω διαδρομών στα προγράμματα των επισκεπτών με κρουαζιερόπλοια.

Τέλος στην ομιλία του ο κ. Πουσσαίος ανέφερε οτι, με στόχο την προώθηση της τοπικής αγροτικής παραγωγής και την προβολή της αγροτικής κληρονομιάς του Νοτίου Αιγαίου, δημιουργείται στη Ρόδο «Μουσείο Αγροτικής Κληρονομιάς Νοτίου Αιγαίου», στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Ρόδου και την  Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου, με στόχο την ανάδειξη της Αγροτικής Κληρονομιά του Νοτίου Αιγαίου.

Ο κ. Πουσσαίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Θηραϊκή Γη είναι μία παραγωγική γη που μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες της, γευστικές απολαύσεις, αποτέλεσμα της διαμέσου των αιώνων ζύμωσης των ιδιαίτερων γεωλογικών χαρακτηριστικών της και της ανθρώπινης δεξιοτεχνίας και σοφίας.

Ο κ. Πουσσαίος κατά την επίσκεψη του στη Σαντορίνη επισκέφθηκε τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, ενώ περιόδευσε και στα έργα που εκτελούνται στο νησί. Επίσης, συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.


Στις φωτογραφίες, στιγμιότυπα απο την εκδήλωση της Παρασκευής 6 Ιουλίου στους χώρους της Santo Wines.