"Η επιτυχία
της χώρας στα προγράμματα προώθησης γεωργικών προϊόντων αναδεικνύει μιαν άλλη
Ελλάδα" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής του Πασοκ Σπύρος
Δανέλλης αναφέροντας οτι,
Πρόσφατα η
Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη συγχρηματοδότηση 20 προγραμμάτων -από τα
συνολικά 41 που είχαν υποβληθεί- για την προώθηση γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ
και σε τρίτες χώρες. Τα προγράμματα
αυτά, συνολικής αξίας €70,7 εκατ., από τα οποία η ΕΕ συνεισφέρει τα € 35,9
εκατ. καλύπτουν φρέσκα και μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά, προϊόντα
ποιότητας (Προστατευόμενης Ονομασίας
Προέλευσης-ΠΟΠ, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης-ΠΓΕ, Εγγυημένου Ειδικού
Παραδοσιακού Προϊόντος-ΕΠΠΕ), οίνο, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα σπορέλαια
και κρέας.
Συνεχίζοντας,
επεκτάθηκε στο θέμα λέγοντας, "πριν λίγες μέρες η έγκυρη εφημερίδα New
York Times (3/7/12) διατύπωσε το παράδοξο που έχουμε αναρωτηθεί κάποια στιγμή
όλοι μας: πώς γίνεται, η Ελλάδα με τόσο
δημοφιλή προϊόντα όπως η φέτα και το λάδι, και με δεδομένη την ποιοτική υπεροχή
των προϊόντων αυτών έναντι αντίστοιχων ή παρεμφερών προϊόντων από άλλα κράτη
μέλη της ΕΕ να υπολείπεται με μεγάλη διαφορά των επιδόσεων στην κατάκτηση της διεθνούς
αγοράς έναντι της Ισπανίας ή της Ιταλίας.
Είναι σπουδαίο
λοιπόν να βλέπουμε ότι όχι απλώς υπάρχουν, αλλά και ανταμείβονται οι σοβαρές
προσπάθειες οργάνωσης και προβολής των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών των
γεωργικών προϊόντων. Σε μία χρονική
περίοδο, που η γεωργία καλείται να είναι εξωστρεφής και ανταγωνιστική σε ένα
διεθνές περιβάλλον, οι ευκαιρίες βρίσκονται στην αξιοποίηση όλων των δράσεων
και ενεργειών που προωθούν την τυποποίηση, τη διαφοροποίηση του προϊόντος και
την ανάδειξη των ποιοτικών του χαρακτηριστικών.