Τρίτη, Ιουλίου 10, 2012

Γιάννης Βρούτσης - για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης

Στην τοποθέτησή του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (8.7.2012) και σχετικά με τις προγραματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ και υπουργός Εργασίας της Κυβέρνησης, ανέφερε -μεταξύ άλλων, μιας και πρόκειται για πυκνογραμμένο κείμενο 10 σελίδων- οτι,                     

Επιθυμώ να ξεκινήσω ευχαριστώντας τις Κυκλαδίτισσες και τους Κυκλαδίτες συμπατριώτες μου, που με τίμησαν για μια ακόμη φορά με την ψήφο τους και με εμπιστεύτηκαν να τους εκπροσωπήσω στο ελληνικό κοινοβούλιο. Και μάλιστα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας.
Επίσης, οφείλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αντώνη Σαμαρά που με εμπιστεύτηκε, αναθέτοντας μου καθήκοντα υπουργού στο πιο ευαίσθητο και νευραλγικό υπουργείο, καθώς επίσης και τους αρχηγούς των κομμάτων κ. Βενιζέλο και κ. Κουβέλη που συναίνεσαν στο πρόσωπό μου.
Θέλω εξαρχής να δηλώσω, ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, δηλαδή ο υφυπουργός κ. Νικολόπουλος και εγώ ως υπουργός, (σ.σ. το κείμενο διαβάστηκε 2 ημέρες πρίν απο την παραίτηση του κ. Νικολόπουλου...) θα επιδιώξουμε την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση στα ζητήματα της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης και με τα τέσσερα κόμματα που δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Εύχομαι και πιστεύω, ότι θα επικρατήσει η λογική και η σωφροσύνη, ώστε να επιτευχθεί ένας γόνιμος και εποικοδομητικός κοινοβουλευτικός διάλογος που θα συνθέτει και θα ενώνει δυνάμεις για το συμφέρον του εργαζόμενου, του συνταξιούχου και του ανέργου.

Λένε ότι πριν την αυγή υπάρχει το πιο πυκνό σκοτάδι. Κάπου εκεί βρισκόμαστε, λίγο πριν την αυγή.
Η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια ετοιμάζεται να μπει σε μια νέα εποχή. Αυτό σημαίνει ότι θα περάσουμε την κρίση, αλλά δεν θα επιστρέψουμε στα λάθη, τις υπερβολές και την επίπλαστη ευμάρεια του παρελθόντος. Θα ισορροπήσουμε και θα ξεκινήσει η βιώσιμη και υγιής ανάπτυξη, η επανεκκίνηση όλης της χώρας.
Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει και γνωρίζουν που βρισκόμαστε. Ο ελληνικός λαός έχει κάνει θυσίες και αντέχει πολλά. Αυτό που δεν αντέχει, όμως, είναι η αδικία. Για αυτό και οι προτεινόμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις πρέπει να κατατείνουν εκεί, στη δικαιοσύνη. Ακόμα και ένα δυσβάσταχτο μέτρο γίνεται πιο ήπιο, αν γίνεται με δικαιοσύνη.
Η σημερινή κρίση έχει άμεσες και επώδυνες επιπτώσεις στους εργαζόμενους της χώρας μας. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν μπορεί να την αγνοήσει κανείς. Όμως, τα λόγια κατανόησης και οι εκφράσεις συμπάθειας δεν είναι πλέον αρκετά. Εδώ, στο χώρο της εργασίας, χρειάζονται σήμερα, περισσότερο από ποτέ έργο, δουλειά και αποτελέσματα. 
Για αυτό το λόγο, εξάλλου, σχηματίστηκε η σημερινή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας:  για να λέει λίγα λόγια και να επιτελέσει πραγματικό και ουσιαστικό έργο. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρος και έχει διατυπωθεί με σαφήνεια στο κείμενο προγραμματικής σύγκλισης των τριών αρχηγών: Αντιμετώπιση της κρίσης, στήριξη των αδυνάτων, άνοιγμα του δρόμου για Ανάπτυξη και Απασχόληση, διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και παραμονής της στο ευρώ.
Σκοπός  είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να βγούμε από την κρίση, για μια βιώσιμη ανάπτυξη έτσι ώστε να ξεπεραστεί οριστικά η ανάγκη εξάρτησης από δανειακές συμβάσεις στο μέλλον.
Αυτοί είναι οι άξονες που η κυβέρνηση έχει θέσει, και εμείς στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, καλούμαστε σήμερα να ακολουθήσουμε με σχέδιο, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα.


Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης μας ενημερώνει οτι, στις 6.7.2012 συμμετείχε σε συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Μετά το πέρας της συνάντησης απο την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ανακοινώθηκε οτι,

«Συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να εξετάσουμε την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος της Δανειακής Σύμβασης.
Ενημερώσαμε για τις σημαντικές εξελίξεις που είχαμε στην Αγορά Εργασίας το προηγούμενο διάστημα, την πορεία της Ανεργίας και των μισθών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Τα πρώτα θετικά σημάδια ως προς την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, αρχίζουν και εμφανίζονται. Το μοναδιαίο κόστος εργασίας κινείται πλέον σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ ανακτάται και η απώλεια ανταγωνιστικότητας των προηγούμενων ετών.
Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να πετύχουμε το στόχο της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. 
Η αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για την ανάσχεση της ανεργίας. Ο έλεγχος της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης αδήλωτης εργασίας. Ο εξορθολογισμός της λειτουργίας των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Οργανισμών Πρόνοιας. Ο περιορισμός της σπατάλης και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας. Αυτές είναι προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας και θα εξαντλήσουμε όλες μας τις δυνατότητες, προκειμένου να τις αντιμετωπίσουμε θετικά».


Υστερόγραφο…
Η (πάσα..) αλήθεια είναι ότι ο κ. Βρούτσης, ωραία μας τα λέει και ωραιότατα μας τα γράφει. Πλήν όμως, το εγγύς μέλλον θα δείξει τι “κότσια” έχει με δεδομένο ότι πρωτού προλάβει να στεγνώσει το μελάνι των δηλώσεων του υπουργού (του) ο υφυπουργός Εργασίας κ. Νικολόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του. Προφανώς, είτε ανήκει σε αυτούς που δεν κατάλαβαν το έργο που καλείται να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση (δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά, αυτό συνέβαινε τακτικότατα το τελευταίο διάστημα και με τους ... πασόκους της προ-προηγούμενης κυβέρνησης...) είτε δεν άντεξε τις πιέσεις της τρόικας, ή τελικώς στην πορεία και επι της .. εφαρμογής, θεώρησε οτι πρόκειται περί αδιέξοδης και κακής συνταγής....