Δευτέρα, Απριλίου 09, 2012

η Σαντορίνη της Ταϊλάνδης (!)

Το βλέπουμε κι αυτό…
ή, του γούστου μας ή όχι, είναι κι αυτό μια «νησιώτικη» πραγματικότητα…

Σύμφωνα με τα εγχώρια media, 

Ο ιδιοκτήτης του εμπορικού κέντρου στην πόλη Τσα Αμ της Ταϊλάνδης σκαρφίστηκε μια φαεινή ιδέα με άρωμα Ελλάδας, για να προσελκύσει τουρίστες. Ένα εντυπωσιακό πάρκο με καταστήματα και χώρους αναψυχής, έκτασης 60 στρεμμάτων  που ακολουθεί πιστά την αρχιτεκτονική και τα χρώματα της Σαντορίνης.
Τα επίσημα εγκαίνια του «Santorini Park» αναμένονται στις 5 Μαΐου και όπως βλέπουμε από τα πρώτα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο, «στη Σαντορίνη της Ταϊλάνδης»  κυριαρχεί ο γαλανόλευκος χρωματικός συνδυασμός, τα ασβεστωμένα λευκά σπιτάκια και το επιβλητικό καμπαναριό.


10.4.2012
Σύμφωνα με ρεπορτάζ και έρευνα της εφημερίδας "τα Νέα" (9.4.2012) 

Η Σαντορινη «μετακομισε» στην Ταϊλανδη!

Μεγάλο εμπορικό πάρκο - μικρογραφία του ελληνικού νησιού άρχισε να λειτουργεί στην Ταϊλάνδη διαφημίζοντας τη χώρα μας στη Νοτιοανατολική Ασία

Το πάρκο καταλαμβάνει έκταση 60 στρεμμάτων και κόστισε περισσότερα από 12,2 εκατομμύρια ευρώ. Η καλύτερη και μάλιστα δωρεάν διαφήμιση της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ασία είναι πλέον το «Santorini Park», το νεότευκτο εμπορικό κέντρο στην τουριστική πόλη Τσα Αμ στην Ταϊλάνδη, που διαθέτει και το όνομα και τα χρώματα του κυκλαδίτικου νησιού!
«Πνίγεται» στο γαλάζιο και στο λευκό, είναι πάρκο-μικρογραφία της Σαντορίνης. Ο ντόπιος επιχειρηματίας-ιδιοκτήτης του επένδυσε περισσότερα από 1,2 εκατ. ευρώ μόνο και μόνο για να το διακοσμήσει με αγάλματα ποπ αρτ και μοντέρνας τέχνης, για να εγκαταστήσει σιντριβάνια και τεχνητούς καταρράκτες σχεδόν σε κάθε γωνιά του. Εβαλε και ανεμόμυλο, έχτισε και καμπαναριό στην είσοδο του «Santorini Park Cha Am» www.santoriniparkchaam.com  το οποίο λειτουργεί πλέον ως εμπορικό κέντρο με επώνυμες μάρκες ρούχων, αλλά και με διάσπαρτους άλλους χώρους αναψυχής.
«Στόχος μας είναι το Πάρκο να γίνει ένα μοντέλο λιανικής πώλησης στις δύο γειτονικές τουριστικές περιοχές Χούα Χιν και Τσα Αμ. Με το σύνθημα "ψώνια και εμπειρία διασκέδασης όπως καμία άλλη" ελπίζω να εξελιχθεί σε ένα νέο τουριστικό αξιοθέατο για τους επισκέπτες μας», λέει στα «ΝΕΑ» ο ταϊλανδός ιδιοκτήτης του Σουπόζ Tαντιτσιρασακούλ, ιδρυτής του ομίλου επιχειρήσεων Pena. Πριν από τρία χρόνια είχε ταξιδέψει στη Σαντορίνη και αυτό το ταξίδι έμελλε να αποδειχθεί καθοριστικό για τις νέες επιχειρήσεις του. «Εμεινα τόσο πολύ εντυπωσιασμένος από την ομορφιά αυτού του ελληνικού νησιού, ώστε όταν επέστρεψα στην Ταϊλάνδη η αρχιτεκτονική και η ατμόσφαιρά του με είχαν ήδη εμπνεύσει για να δημιουργήσω ένα έργο σαν τη Σαντορίνη - να δείχνει το ίδιο όμορφο όπως η πραγματική! Ετσι κατασκεύασα ένα ψυχαγωγικό πάρκο, για να δίνω στους ντόπιους και στους ξένους επισκέπτες του την εμπειρία των αγορών και ένα νέο μόνιμο πρότυπο ταξιδιού.

«Τυχαία πριν από λίγο καιρό, ενώ βρισκόμουν στην εθνική οδό, αριστερά πρόσεξα μια μπλε ταμπέλα με λευκά γράμματα που έγραφε "Santorini Park"! Από πίσω της ήταν τότε ένα εργοτάξιο, θυμάμαι. Κατάλαβα αμέσως ότι πρόκειται για το νησί μας, τη Σαντορίνη, αφού και η γραμματοσειρά ήταν στην κλασική αρχαία γραφή. Γυρίζοντας σπίτι πράγματι βρήκα στο Ιντερνετ ότι πρόκειται για ένα mall που κατασκευάζεται. Στην πορεία έβρισκα συνεχώς διαφημιστικές καταχωρίσεις του στο Διαδίκτυο στα ταϊλανδέζικα. Απλώς τότε ούτε που πήγε το μυαλό μου στο ότι ολόκληρη η κατασκευή θα είναι στα πρότυπα της αιγαιοπελαγίτικης», περιγράφει ο τουριστικός πράκτορας και web developer στην Ταϊλάνδη Νίκος Χειμωνίδης www.asiabethere.com  για την ώρα ίσως ο μοναδικός Ελληνας που έχει περιηγηθεί το Πάρκο.
«Ενιωσα σαν να είμαι στη Σαντορίνη! Το στήσιμό του είναι άψογο, με τη διαφορά ότι στα Φηρά τα σπίτια είναι παλαιότερα, ενώ εδώ είναι μοντέρνα, ολοκαίνουργια. Το έδαφος, πάλι, εδώ είναι επίπεδο, και βέβαια δεν υπάρχει θάλασσα και πανοραμική θέα, ούτε βρίσκεσαι σε βουνοπλαγιά. Φεύγοντας κανείς πάντως από το "Santorini Park" έχει πάρει αμέσως μια γεύση από Ελλάδα», αναφέρει. Πολλοί είναι αυτοί που κατά την έξοδό τους από την Μπανγκόκ τα Σαββατοκύριακα θα σταματήσουν επί της εθνικής οδού για να επισκεφθούν το «ελληνικό» Πάρκο, πιστεύει. «Οι Ταϊλανδοί θα το λατρέψουν! Διαπίστωσα ήδη ότι έχουν ξετρελαθεί με το να βγάζουν φωτογραφίες! Τους αρέσει πολύ να κάνουν βόλτες στη μικρή αυτή πόλη, να προσέχουν τα χρώματα και την αρχιτεκτονική της, που καμία σχέση δεν έχει με τα δεδομένα και την κουλτούρα άλλων χωρών στη Νοτιοανατολική Ασία. Και η ελληνική κουζίνα που βρίσκει κανείς εδώ επίσης αρέσει σε όλους», εξηγεί ο κ. Χειμωνίδης.