Σάββατο, Απριλίου 14, 2012

το Πάσχα, ο Πύργος έχει την .. τιμητική του..

...Και δικαίως θα λέγαμε μιας και τα τελευταία χρόνια, μια αρχικά αυθόρμητη και πρόχειρα σχεδιασμένη ιδέα μιας παρέας παιδιών του χωριού να ανάβουν φαναράκια κατα την διαδρομή που ακολουθεί ο επιτάφιος, εξελίχθηκε σε ενα απο τα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα του "Σαντορινιού Πάσχα" με την Μ. Παρασκευή στον Πύργο να αποτελεί .. σημείο αναφοράς.

Σε οτι αφορά το "έθιμο" με τα φαναράκια, αναβίωσε και φέτος παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, μιας και απο νωρίς το απόγευμα της Μ. Παρασκευής ψιχάλιζε ενω ο ουρανός ήταν γεμάτος σύννεφα -γεγονός που έκανε την ανάβαση στο "Θεοτοκάκι" ακόμη πιο εντυπωσιακή (συντροφιά με φαντασία να έχει κανείς!)- ενω αργότερα ιδιαίτερα έντονοι ήταν οι νοτιάδες, που "έπαιξαν" με τις αντοχές, της φωτιάς απο παραφινέλαιο (οικολογικά και ανθεκτικά πράματα δηλαδή..!)
Σχετικά με τις φωτιές, πέρα απο την σύγχρονη και δημοφιλέστατη αναβίωσή του, το έθιμο φαίνεται να έχει βαθιές ρίζες στο παρελθόν σύμφωνα και με τα όσα μας λένε, με ανανεωμένη διάθεσή κάθε χρόνο!, οι κάτοικοι του χωριού.

Και φέτος ήταν εξίσου εντυπωσιακό (πόσο μάλλον με αυτόν τον καιρό..) το να περπατά κανείς ανάμεσα στα "φλεγόμενα" στενάκια του Πύργου όσο και να βλέπει κανείς την εικόνα του χωριού, που βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού, με τις εκατοντάδες μικρές φωτιές να πάλλονται στον αέρα...

Άξια όμως για να την απολαύσει κανείς εστω και μια φορά στην ζωή του είναι η νεανική χορωδία του χωριού, η οποία και έψαλλε για περισσότερα απο 45 λεπτά το σύνολο των πένθιμων εγκωμίων της ημέρας. Κατά την διάρκεια των ψαλμών που προηγήθηκαν της περιφοράς του επιταφίου και ξεκίνησαν περίπου στις 8, τα φώτα της μικρής αλλά ιδιαίτερα πλούσιας σε εικονογράφηση και κειμήλια ενοριακής εκκλησίας,  έσβησαν, και ο χώρος φωτιζόταν απο τα λίγα κεριά που επιτρέπεται να είναι αναμμένα στον εσωτερικό χώρο, δημιουργώντας ενα σκηνικό μεγάλης κατάνυξης.

Τόσο ντόπιοι, κάτοικοι του χωριού αλλά και κάτοικοι άλλων χωριών του νησιού ή και περιοχών της χώρας που για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την χορωδία, σχολίασαν πως η μελωδικότητα των φωνών των νέων απέδωσαν με τον καλύτερο τρόπο τα εγκώμια της ημέρας. Την χορωδία προετοίμασε και καθοδήγησε ο Σαμψών Φύτρος, ηθοποιός με καταγωγή απο τον Πύργο.
Το συμπέρασμα όλων των παραπάνω; Το Πάσχα, ο Πύργος έχει την .. τιμητική του και .. δικαίως.

Με τον καθιερωμένο τρόπο πραγματοποιήθηκε η περιφορά των επιταφίων της Μ.Παρασκευής σε όλες τις ενορίες της Σαντορίνης, παρά την ασθενή βροχή αλλά και τους νοτιάδες που ήθελαν καλά ντυμένους όσους τους ακολούθησαν.
Το πρωί του Μ. Σαββάτου σε όλα τα χωριά του νησιού οι Λάζαροι "κατεβαίνουν" απο τις πλατείες στις οποίες είχαν στηθεί ενω πραγματικά πολλές νοικοκυρές και μάλιστα όλο και νεότερες, μαζεύουν τα αλισμαριά (το δεντρολίβανο, γνωστό στους περισσότερους) ώστε, αφού αφαιρέσουν τα φυλλαράκια, να τυλίξουν επάνω στο κλαράκι του τα εντόσθια απο το αρνάκι του Πάσχα.
Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε για τα όμορφα Πασχαλινά έθιμα της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα στην Σαντορίνη είναι .. και του χρόνου, καλύτερα!