Δευτέρα, Απριλίου 09, 2012

παράδοση σημαίνει συνέχεια...

Με συνέπεια, μεράκι και καλή διάθεση σήκωσαν και φέτος στην κεντρική πλατεία στο Μεγαλοχώρι, τον καθιερωμένο πλέον ως τον ψηλότερο "Λάζαρο" της Σαντορίνης, οι κάτοικοι του χωριού, το πρωινό του Σαββάτου 7 Απριλίου.
Το σήκωμα του Λάζαρου στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης αποτελεί για πολλούς κατοίκους του ενα απο τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς μιας και αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να ξανα - συναντηθούν μεταξύ τους με το ξεκίνημα της Άνοιξης, καθώς και για να ανανεώσουν το ετήσιο στοίχημα κατασκευής και ανύψωσης του πιο ψηλού "Λάζαρου" του νησιού.

Το έθιμο, τα πολλά τελευταία χρόνια, συνεχίζεται και μάλιστα εχει "χρεωθεί" στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του πολιτιστικού συλλόγου "το Μετόχι" τα μέλη του οποίου το διοργανώνουν κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με το έθιμο, για τον στολισμό του "Λάζαρου" συγκεντρώνονται κάποιες ημέρες νωρίτερα πολλά "αλισμαριά" (για όσους δεν γνωρίζουν πρόκειται για τοπική παραλλαγή του "δεντρολίβανου") καθώς επίσης και πολλά λουλούδια και στεφάνια, τα οποία ντύνουν ολόκληρη την επιφάνεια του τοξοειδούς σταυρού ύψους 13 μέτρων. Ανήμερα του Σαββάτου του Λαζάρου, απο νωρίς το πρωί όσοι πρόκειται να ασχοληθούν με το στόλισμα του Λαζάρου, συγκεντρώνουν τα αλισμαριά, τα λουλούδια και τα στεφάνια στην κεντρική πλατεία του χωριού όπου και ξεκινά η διαδικασία του στολισμού που διαρκεί αρκετές ώρες. 

Στο διάστημα αυτό, άλλα μέλη του συλλόγου φροντίζουν ώστε στα ηχεία να μεταδίδονται παραδοσιακά τραγούδια ή εκκλησιαστικοί ύμνοι της ημέρας, ενω, άλλοι πάλι, έχουν επιφορτιστεί με το στρώσιμο του τραπεζιού, για το "τσιμπολόγημα" κατα την διάρκεια του στολισμού, αλλά, κυρίως για το πανηγύρι που διοργανώνεται το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Στο σήκωμα του "Λάζαρου" συνδράμουν οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού μιας και είναι σίγουρο οτι χρειάζονται ενισχυμένες δυνάμεις, ενω με την ολοκλήρωση της ανύψωσής του, τα μέλη του συλλόγου του χωριού, μοιράζουν φαγητό και κρασάκι, κατα "κανόνα" καλομαγειρεμένη φασολάδα και ασύρτικο σε όλους όσους βρίσκονται στην πλατεία του χωριού.


Φέτος, την γιορτή παρακολούθησαν αρκετά μέλη της ομάδας που συμμετείχαν στην συναυλία "Folk Music Young Musicians- Final Concert" που πραγματοποιήθηκε στο κοντινό "Οινοποιείο Μπουτάρη" το βράδυ της ίδιας ημέρας.