Τρίτη, Μαΐου 15, 2012

Μάρκος Καφούρος, αντιδήμαρχος, πρόεδρος ΔΣ Santo Wines - ενστάσεις επί του νέου ΠΔ....

Τις ενστάσεις του σχετικά με τα όσα προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα που παρουσιάστηκε πριν απο λίγες ημέρες και θέτει νέου όρους δόμησης στην Σαντορίνη εξέφρασε σε συνέντευξή του ο κ. Μάρκος Καφούρος, αντιδήμαρχος του Δήμου της Σαντορίνης και πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Συναιτερισμών Θηραϊκών Προϊόντων - Santo Wines.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε σε αρκετά χαρακτηριστικά παραδείγματα περιπτώσεων κατοίκων του νησιού οι οποίοι δεν θα μπορούν να οικοδομήσουν στην γη που διαθέτουν (σ.σ. χαρακτηρισμένη ως αγροτεμάχιο και ενταγμένη στο αμπελουργικό μητρώο) με βάση τα όσα προβλέπονται στον νέο Προεδρικό Διάταγμα, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως αδικία εις βάρος των μονίμων κατοίκων και αγροτών, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα σε ενδιαφερομένους να οικοδομήσουν πολλά τετραγωνικά σε συγκεκριμένες περιοχές, αγοράζοντας μεγάλες εκτάσεις γής. Μάλιστα, ο κ. Καφούρος χαρακτήρισε το ενδεχόμενο αυτό ως πολύ πιθανό στην περίπτωση που η οικονομική κρίση συνεχιστεί και κάποιοι αγρότες οι οποίοι ασχολούνται με την γη τους, κρίνουν στο μέλλον την διαδικασία ασύμφορη, επιλέγοντας μεταβιβάσουν αυτήν τη γή. Ο κ. Καφούρος σημείωσε οτι μπορεί μέχρι σήμερα η γή της Σαντορίνης να θεωρούνταν "ακριβή" και για τον λόγο αυτό να είχαν αποτραπεί τέτοιες κινήσεις, πλήν όμως στο μέλλον μπορεί να δούμε να επαναλαμβάνεται όπως ανέφερε το "παράδειγμα" της γειτονικής Ίου, όπου μεγάλες εκτάσεις μεταβιβάστηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σχετικά με τον χρόνο "διαβούλευσης" του νέου Προεδρικού Διατάγματος και του διαλόγου των προτάσεων μεταξύ του αρμόδιου υπουργείου και της Δημοτικής Αρχής είπε οτι έγινε σε χρόνο τέτοιο (Δεκέμβριος του 2011) που δημιουργούσε αντιξοότητες ως προς την διαβούλευσή του σε τοπικό επίπεδο, αφήνοντας να εννοηθεί οτι ενδεχομένως να υπήρχαν σκοπιμότητες.
Ο κ. Καφούρος ζήτησε την κατάργηση του άρθρου 4 του νέου Προεδρικού Διατάγματος, ενώ σε χάρτες της Σαντορίνης που παρουσίασε, μίλησε για την εικόνα των καταγεγραμμένων καλλιεργούμενων εκτάσεων καθώς και για τα σοβαρά προβλήματα που αναμένεται να δημιουργήσει κυρίως σε ιδιοκτήτες μικρών εκτάσεων γής οι οποίοι δεν θα μπορούν να οικοδομήσουν στην γή τους, ούτε να προχωρήσουν στην δημιουργία βοηθητικών εγκαταστάσεων με σκοπό να βελτιώσουν τις καλλιέργειές τους.