Τρίτη, Μαΐου 15, 2012

με .. επίκεντρο τα οικονομικά...

Τα νέα δεδομένα και κυρίως σε οτι αφορά την διαχείρηση των οικονομικών τους, με τα οποία οφείλουν να λειτουργούν οι Δήμοι καθώς και τα προβλήματα που δημιουργεί η εφαρμογή του Καλλικράτη απασχόλησαν μεγάλο μέρος της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Σαντορίνης, στα τέλη του περασμένου μήνα.
Σχετικά με τα νέα δεδομένα της λειτουργίας των Δήμων ο δήμαρχος της Σαντορίνης Νίκος Ζώρζος ανέφερε οτι οι νέοι νόμοι που διέπουν τους ΟΤΑ και ο Καλλικράτης κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, ως προς τα θεσμικά στοιχεία που έχουν εισάγει στα κοινά, και που ήταν απαραίτητο να εφαρμοστούν, πλήν όμως το διάστημα προσαρμογής σε όλες αυτές τις καταιγιστικές μεταρρυθμίσεις ήταν μικρό, ενώ ως προς τα οικονομικά θέματα η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ στο οποίο συζητήθηκαν απο τους δήμαρχους όλης της χώρας οι αδυναμίες και τα προβλήματα των ΟΤΑ, τόσο σε οτι αφορά σε επίπεδο διοίκησης στην εφαρμογή του Καλλικράτη, όσο και οικονομικό επίπεδο στις διαρκείς μειώσεις των χρηματοδοτήσεων απο το Κράτος, κατάσταση, η οποία φαίνεται οτι θα επιδεινωθεί με βάση και τα οικονομικά δεδομένα των κρατικών ταμείων.. Σύμφωνα με τον δήμαρχο η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, μιας και απο την μια αυξάνονται οι αρμοδιότητές της χωρίς όμως την αντίστοιχη αύξηση των πόρων.
Στις αναφορές του πάντως σε αυτό το θέμα, της λειτουργίας των ΟΤΑ και συγκεκριμένα του Δήμου της Σαντορίνης, ο δήμαρχος του νησιού ανέφερε οτι παρ’ολ’ αυτά, τα νέα δεδομένα, μπορούν να δημιουργήσουν ενα "άλλο πνεύμα" λειτουργίας και αντιμετώπισης της κατάστασης απο πλευράς δημοτών, απευθύνοντας μάλιστα έκκληση στους πολίτες να προσπαθήσουν να σκέπτονται με ευρύτερο πνεύμα αλληλεγγύης συμβάλλοντας όσο μπορούν ακόμη και στην καθαριότητα ή μέριμνα για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων.

Μερικά απο τα θέματα που συζητήθηκαν και αναφέρθηκαν από τον δήμαρχο στην ενημέρωσή του προς τους δημοτικούς συμβούλους ήταν το αίτημα που εκφράστηκε γραπτώς και άμεσα από τον Δήμο της Σαντορίνης προς το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών για την βοήθειά του στην χρηματοδότηση των ζημιών που υπέστη το νησί και ιδίως οι λιμενικές περιοχές, από την κακοκαιρία του Απριλίου και η άρνησή του τελικώς να υποστηρίξει οικονομικά την αποκατάστασή τους.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημοτική Αρχή σε ότι αφορά την καθαριότητα του νησιού ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών να εγκριθούν μέσω ΑΣΕΠ οι συμβάσεις του προσωπικού, ενώ, σε ότι αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα ανέφερε πως μπορούν να γίνουν τα έργα που βρίσκονται ενταγμένα σε αυτό και όχι επιπλέον λόγω οικονομικής αδυναμίας.
Σχετικά με την αποχέτευση της Περίσσας είπε ότι η πορεία του έργου είναι χαρακτηριστικά καλή και για τον λόγο αυτό το έργο ήταν ένα από αυτά που επέλεξε πριν από λίγο καιρό να βραβεύσει το Υπουργείο Μεταφορών για την πολύ καλή πορεία και απορροφητικότητα που εμφανίζει σε σχέση με τις αντικειμενικές του δυσκολίες, όπως είναι το γεγονός ότι οι εργασίες γίνονται σε μια δύσκολη περιοχή που παράλληλα εμφανίζει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Σχετικά με το έργο αυτό, και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κατά την διάρκεια των εργασιών για την αποχέτευση έχουν βρεθεί αρχαία αντικείμενα, ο δήμαρχος ανέφερε ότι με προσωπική του επιτυχή παρέμβαση στις αρμόδιες υπηρεσίες, το έργο δεν σταμάτησε και μάλιστα οριστικά (σ.σ. λόγω των ευρημάτων) αλλά συνεχίζεται με μεγάλη προσοχή και με την συνεργασία αρχαιολόγων.
Σε ότι αφορά την ασφαλτόστρωση των περιοχών απ όπου έχουν περάσει οι αγωγοί της αποχέτευσης, ανακοίνωσε ότι η ασφαλτόστρωση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου.
Σχετικά με το κυκλοφοριακό, είπε ότι για την φετινή καλοκαιρινή περίοδο οι προτάσεις θα συζητηθούν νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, ενώ σχετικά με τους χώρους στάθμευσης ανέφερε ότι οι μισθώσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί να γίνουν το επόμενο διάστημα.
Για την στήριξη των πρανών της καλντέρας ανέφερε ότι προχωρούν οι μελέτες, ενώ σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, ο οποίος λειτουργεί από τα μέσα του Απριλίου, είπε πως ο Δήμος από την πλευρά του έκανε ότι καλύτερο μπορούσε, ερχόμενος σε επικοινωνία και πιέζοντας τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, ενώ παράλληλα, πρόβαλε το θέμα στα Μέσα Ενημέρωσης ώστε να υπάρξει ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης αλλά και των αρμοδίων.
Σε ότι αφορά την αντιπολίτευση, από την πλευρά του ο κ. Σιγάλας αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα καθαριότητας που όπως είπε υπάρχουν και αναμένεται να διογκωθούν εν όψει καλοκαιρινής περιόδου, καθώς και στην καθυστέρηση υλοποίησης του τεχνικού προγράμματος του Δήμου, για όποια έργα τελικά καταφέρουν να γίνουν,  όπως επίσης και στους αργούς ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν σημαντικά έργα υποδομών.