Τρίτη, Μαΐου 15, 2012

Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Σαντορίνης - ενστάσεις επί του νέου ΠΔ....

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Σαντορίνης και σχετικά με την δημοσιοποίηση των διατάξεων του νέου Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με τους όρους δόμησης στην Σαντορίνη, αναφέρεται οτι,

Διαμαρτυρόμαστε για την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος 144/30-04-2012 με το οποίο τροποποιείται το Π.Δ.139/90 σχετικά με τους νέους όρους δόμησης για όλη την εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου μας.
Όπως έχουμε ήδη διατυπώσει κατά την συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό, με το συγκεκριμένο Π.Δ., αποκλείεται κάποιος ο οποίος επιθυμεί να δημιουργήσει μία μικρή ή μεσαία επιχείρηση στην με το στοιχείο ΙΙΙ περιοχή, ώστε αυτός να μετάσχει και συνεισφέρει στην αναπτυξιακή και παραγωγική διαδικασία σε τοπικό και κατ' επέκταση σε εθνικό επίπεδο. Επίσης αποθαρρύνεται άλλος ο οποίος θα επιθυμούσε να ασχοληθεί με την γεωργία, αφού δεν μπορεί να κατασκευάσει μία μικρή γεωργική αποθήκη ή να κατασκευάσει κατοικία.
Δημιουργείται μία μορφή κοινωνικού αποκλεισμού ενός μεγάλου αριθμού μικροεπενδυτών και δημιουργείται επίσης η υπόνοια ότι με τον περιορισμό που προωθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση, θα ωφελούνται μονομερώς μεγαλύτερα οικονομικά συμφέροντα και δημιουργούνται έτσι αποκλείσεις από την επιδιωκόμενη ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη.
Η ίδια ρύθμιση έρχεται επίσης σε αντίθεση με τον σαφή περιβαλλοντικό προσανατολισμό του τροποποιηθέντος Π. Δ/τος, διότι θέτει περιορισμούς στην ανέγερση και μετέπειτα χρήση μικρών κατασκευών και επιτρέπει συγχρόνως την ανέγερση μεγάλων οικοδομών, οι οποίες κατά κοινή αντίληψη είναι ασύμβατες χωροταξικά, τόσο με τα νησιά Θήρα και Θηρασία, όσο και με τις διαστάσεις των οικοδομών στις Κυκλάδες γενικά.
Περαιτέρω, περιορίζει σημαντικά τις θέσεις εργασίας οι οποίες μπορούν να δημιουργηθούν με τη λειτουργία πολλών τέτοιων μικρών ή μεσαίων επιχειρήσεων.
Με τον προωθούμενο περιορισμό, υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας μονοπωλιακών καταστάσεων στο χώρο της εργασίας και θα λειτουργήσει αρνητικά στο πεδίο του ανταγωνισμού.
Οι αντιρρήσεις μας αυτές, συμπίπτουν με την περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά και με την συνταγματική πρόβλεψη και το πλέγμα της νομοθεσίας της Ε.Ε. που προστατεύει την αξιοποίηση της ιδιοκτησίας και του περιουσιακού δικαιώματος, την οικονομική δραστηριότητα ως έκφανση της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου και των αρχών του ελεύθερου ανταγωνισμού και της παροχής των ίσων ευκαιριών σε όλους.
Προτρέπουμε το Δήμο Θήρας να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες για την τροποποίηση των επίμαχων διατάξεων του παραπάνω προεδρικού διατάγματος.