Τετάρτη, Απριλίου 18, 2012

το τοματάκι της Σαντορίνης γίνεται...pop!

Ολοκληρώνεται (με το καλό, πρίν απο τις εθνικές εκλογές...!) η διαδικασία για την αναγνώρισή του ως προϊόντος ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.δηλαδή...)  για το "τοματάκι της Σαντορίνης". 
Οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν κι ετσι σε λίγο καιρό το τοματάκι θα είναι .. ακόμη πιο ..pop!
Την προετοιμασία του φακέλου είχαν αναλάβει η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (Santo Wines) σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Νωρίτερα, και όπως είχαμε αναφέρει σε παλαιότερη ανάρτηση (7.2011), 

Ουπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης είχε αποδεχθεί το αίτημα της «Ενωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων» να ενταχθεί στην κατηγορία Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) το τοματάκι της Σαντορίνης.

Έκτοτε, ο φάκελος διαβιβάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ξεκίνησε η διαδικασία για να καταχωριθεί το προϊόν στο μητρώο ΠΟΠ και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Υπενθυμίζεται ότι το "τοματάκι της Σαντορίνης" είναι το τρίτο προιόν της Σαντορίνης που έχει καταχωρηθεί στο παραπάνω μητρώο, μετα το κρασί της κατηγορίας "ασύρτικο" και την φάβα.

Τον "φάκελο" με τα στοιχεία που αναγνωρίζουν το Σαντορινιό τοματάκι ως Π.Ο.Π. μπορείτε να τον δείτε στην σελίδα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης (η διαυγεια να ναι καλά...) εδω: http://www.minagric.gr/greek/data/tomataki_santorinis_110412.pdf