Τρίτη, Απριλίου 17, 2012

περί περίθαλψης, ασφάλισης και άλλων .. δαιμονίων

άραγε, θα μπορούσε και αυτό να χαρακτηριστεί "ρουσφέτι";

(βλ. σχετικό σχόλιο για το "ποιά τελικώς είναι η δουλειά και οι αρμοδιότητες των "βλάχων" ελλήνων βουλευτών..." http://www.exoumekaileme.com/2012/04/blog-post_6298.html

Σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλευτή Κυκλάδων του Πασοκ Παναγιώτη Ρήγα,

Παρέμβαση στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων πραγματοποίησε ο βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας. Ο βουλευτής εστίασε την αγόρευσή του σε δυο καίρια ζητήματα.
Πρώτον στην ανάγκη βελτίωσης της λειτουργίας των ΚΕΠΑ, δηλαδή των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, ώστε να σταματήσει η απαράδεκτη ταλαιπωρία των νησιωτών οι οποίοι αναγκάζονται να μετακινούνται στην Σύρο ζητώντας την δημιουργία επιπλέον ΚΕΠΑ στα μεγάλα νησιά των Κυκλάδων.
Επίσης αναφέρθηκε στην αλλαγή του ασφαλιστικού καθεστώτος των ιδιοκτητών των μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα δωμάτια) οι οποίοι υποχρεούνται να είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, στην 1η ασφαλιστική κατηγορία με έκπτωση ποσοστού 30%.
Ο βουλευτής επεσήμανε ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις λειτουργούν εποχικά και για περιορισμένο χρονικό διάστημα και στις περισσότερες των περιπτώσεων οι ιδιοκτήτες τους είναι ασφαλισμένοι σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ ΟΠΑΔ κλπ) και επομένως η υποχρεωτική ασφάλιση τους στον ΟΑΕΕ αποτελεί αδικαιολόγητη επιβάρυνση. Ζήτησε δε να υπάρξει περαιτέρω μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς με κριτήριο την εποχική λειτουργία των ενοικιαζόμενων δωματίων.

Σχετικά με αυτό,
ο Υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης, έκανε αποδεκτό το αίτημα παραμονής στην ασφάλιση του ΟΓΑ των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων που είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις διευκρίνισε ότι η μηνιαία επιβάρυνση της ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη) θα είναι 147 ευρώ μηνιαίως.
Για τους συνταξιούχους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, η επιβάρυνση της ασφάλισης στον ΟΑΕΕ θα ανέρχεται στα 90 ευρώ μηνιαίως. Διευκρινίζεται ότι αυτό ισχύει για τα μη κύρια τουριστικά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ.) δυναμικότητας από 6 έως 10 δωματίων.