Πέμπτη, Απριλίου 19, 2012

ζήτω, ζήτω έχουμε νέο Π.Δ. ....

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και είναι έτοιμο το νέο Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει νέους όρους δόμησης στην Σαντορίνη.
Το καλό της ιστορίας; Οτι πέραν του γεγονότος του οτι άμα θες να χτίσεις "ψάχνεσαι" γενικώς στο τι ισχύει, απο πότε, μέχρι πότε, τι όχι, κλπ, το ολοκαίνουργιο "πιδί" δίνει την δυνατότητα στις Αρχές του τόπου (τις αρμόδιες, πως λέμε Δήμος....) να δημιουργήσουν σχεδιασμό για ακόμη πιο ... σοβαρές υποδομές. Μιας και ως γνωστό, και μεταξύ άλλων, έφταιγε και το παλαιό "πιδί", του 1990, για πολλά απο τα προβλήματα που ταλαιπωρούσαν το νησί ίσα με σήμερα, όπως είναι ο χώρος διαχείρισης των απορριμμάτων, η απουσία ενός δεύτερου τελεφερίκ κ.α. Μεταξύ άλλων, και σχετικά με το θέμα, ο Τύπος αναφέρεται στο οτι το νέο ΠΔ θα "βάλει φρένο στην αλόγιστη οικιστική ανάπτυξη στη Σαντορίνη και τη Θηρασία...". Ως εκ τούτου, να το χαιρόμαστε.....

Μεταξύ των αλλαγών που προβλέπονται, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “τα Νέα”,

Οι δικαστές έκριναν αρχικά ότι είναι νόμιμες οι διατάξεις εκείνες του σχεδίου διατάγματος που προβλέπουν ότι είναι άρτια (οικοδομήσιμα) τα οικόπεδα εκτός σχεδίου, εφόσον η έκτασή τους είναι άνω των 4 στρεμμάτων.
Οι δικαστές έκριναν ότι νόμιμα καθορίζεται στα 10 στρέμματα η αρτιότητα των οικοπέδων υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας και των εκτάσεων που αναπτύσσεται η καλλιέργεια αμπέλων για παραγωγή οίνων Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας (ΟΠΑΠ), των εκτάσεων που αποτέλεσαν αμπελώνες και των εκτάσεων που αναπτύσσεται η καλλιέργεια τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, όπως είναι η φάβα.
Επίσης, απαγορεύεται η δόμηση στην περιοχή της Καλντέρας, η οποία από το 1997 έχει χαρακτηριστεί, με υπουργική απόφαση, ως τόπος ιστορικού και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας· επίσης απαγορεύεται η δόμηση γύρω από τους αρχαιολογικούς χώρους.
Ακόμη απαγορεύεται κάθε μορφής δόμηση σε απόσταση 150 μέτρων από τη ζώνη του αιγιαλού, όπως επίσης απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων παράλληλων προς την ακτή.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας επέτρεψαν την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων τελεφερίκ, εφόσον όμως συγκεκριμενοποιηθούν οι ανάγκες των οικισμών που θα εξυπηρετηθούν.
Αντίθετα, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι πρέπει να διαγραφεί η διάταξη εκείνη του σχεδίου διατάγματος που προβλέπει τη δόμηση υπό τη στάθμη του εδάφους («κατασκευή υπόσκαφων κτιρίων» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο διάταγμα), καθώς παρόμοιες κατασκευές δεν προβλέπονται από τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ). Αν ωστόσο τροποποιηθεί ο ΓΟΚ, όπως υποστήριξε στο δικαστήριο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος, τότε η επίμαχη διάταξη θα παραμείνει στο διάταγμα, προσέθεσαν οι σύμβουλοι Επικρατείας.