Τρίτη, Δεκεμβρίου 20, 2011

η ΠΕΔ (περιφερειακή ένωση δήμων) για τα οικονομικά των δήμων σε σχέση με το κράτος… καθώς και ο υπουργός, γι αυτά, καθ’αυτά, τα οικονομικά..


Συνάντηση εργασίας με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και τους προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, είχαν ο Υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και ο Υφυπουργός Πάρης Κουκουλόπουλος.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου Στάθης Κουσουρνάς και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δεκαβάλλας, Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης αναφέρθηκε στην οικονομική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει οι Δήμοι και στην οφειλή των 107 εκατομμυρίων ευρώ της Πολιτείας προς τους Δήμους,  που αφορά σε παρελθόντα οικονομικά έτη.
Επεσήμανε επί πλέον ότι το πρόγραμμα της ΣΑΤΑ, (που αφορά στο τεχνικό πρόγραμμα για μικρά έργα), παρουσιάζει υστέρηση 290 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία οι Δήμοι θα διεκδικήσουν. Για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, που είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικό με μεγάλη απήχηση, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επικεντρώθηκε στον κίνδυνο που υπάρχει να τιναχθεί στον αέρα, δεδομένου ότι λήγουν οι συμβάσεις στις 31 Δεκεμβρίου και ζήτησε να δοθεί άμεσα λύση από το Υπουργείο. 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε την επίσπευση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, που όχι μόνο θα βοηθήσουν τους Δήμους στις θέσεις που παρουσιάζεται έλλειψη προσωπικού, αλλά θα αμβλύνει κυρίως για ένα σημαντικό διάστημα το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας.
Ο Υπουργός Εσωτερικών απαντώντας, έκανε αναφορά στις έκτακτες συνθήκες, -σχεδόν πολεμικές- όπως είπε, που περνάει η χώρα, ενώ επεσήμανε ότι δεν είναι το μοναδικό ζητούμενο τα χρήματα, αφού όπως έχει αποδειχθεί με τα ίδια χρήματα έχουν διαφορετικά οικονομικά αποτελέσματα οι Δήμοι. 
Στη συνέχεια επεσήμανε ότι οι Δήμοι πρέπει να κινηθούν σε τρεις κυρίως άξoνες, 
α) τον κοινωνικό, με την ανάπτυξη κοινωνικών υπηρεσιών που θα υποστηρίξουν τους φτωχούς και ιδιαίτερα τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, 
β) τον άξονα που αφορά στις επενδύσεις σε τοπική κλίμακα, που θα αναπτύξουν καλύτερες υπηρεσίες και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της απασχόλησης, και 
γ) τον άξονα που αφορά στον περιβάλλον και την ενέργεια, με την ανάπτυξη προγραμμάτων κυρίως μέσα από διεθνείς συνεργασίες. Είναι επιτακτική ανάγκη, είπε ο κ. Γιαννίτσης, να σχεδιάσουμε νέα, ριζοσπαστικά προγράμματα που θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των συμπολιτών μας, και των τοπικών κοινωνιών.
Για τα οικονομικά θέματα ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η δημοσιονομική φάση που περνάει η χώρα μας είναι φοβερά δύσκολη, αφού διακυβεύεται η παραμονή μας στο ευρώ και γενικότερα η ομαλή πορεία της χώρας.
Για το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι διαβεβαίωσε ότι υπάρχει πολιτική βούληση να ξεπεραστούν τα προβλήματα, ενώ για τα οφειλόμενα του Κράτους σχετικά με το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, που έχουν δημιουργήσει αντίστοιχες υποχρεώσεις των Δήμων προς τους εργολάβους, υποσχέθηκε ότι το θέμα θα τακτοποιηθεί.
Καταλήγοντας, ο κ. Γιαννίτσης κάλεσε τους Δήμους να συμμετέχουν στην προσπάθεια του Κράτους και να κατανοήσουν την αναγκαιότητα να δημιουργήσει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα το έτος 2012, γιατί σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να καταρρεύσει.