Τρίτη, Δεκεμβρίου 20, 2011

τα παράδοξα της .. Σαντορινιάς κτηματογράφησης...

Υπόσκαφα κτίσµατα, ακίνητα του Δηµοσίου που έχουν δηλωθεί από ιδιώτες και χαµένοι τίτλοι ιδιοκτησίας

Πώς να κτηµατογραφήσεις έναν ελαιώνα ο οποίος οριοθετείται µε… οκάδες λαδιού; Ή µια έκταση που µετριέται µε… ζευγαριές; Πώς καταγράφονται τα υπόσκαφα της Σαντορίνης όταν από πάνω τους υπάρχουν άλλες δύο ή τρεις ιδιοκτησίες; Τι θα συµβεί µε τα ακίνητα τα οποία έχουν δηλωθεί στο Κτηµατολόγιο από το ∆ηµόσιο αλλά και από ιδιώτες στους οποίους είχαν παραχωρηθεί κατά χρήση; Πλήθος είναι τα προβλήµατα που καθηµερινά ανακύπτουν κατά την κτηµατογράφηση της χώρας και τα οποία η Κτηµατολόγιο ΑΕ καλείται να επιλύσει. Ολα αυτά όµως ισοδυναµούν µε καθυστέρηση στη σύνταξη του Κτηµατολογίου. Ζητούµενο πάντως είναι ένα αξιόπιστο σύστηµα το οποίο θα µπορεί να εγγυηθεί µε ασφάλεια τις συναλλαγές των ακινήτων.
Αµαρτίες πολλών ετών… παιδεύουσι το Κτηµατολόγιο. Εκατοντάδες ακίνητα πρέπει να µετακινηθούν στον χάρτη καθώς δηλώνονται σε λάθος θέση ή, ελλείψει τίτλων ιδιοκτησίας, έχουν «ξεχειλώσει». Παραχωρήσεις γης κατά χρήση – όχι κατά κυριότητα – σε ιδιώτες από το Ελληνικό Δηµόσιο φρενάρουν τη σύνταξη του Κτηµατολογίου σε πολλές περιοχές.
Μπελάδες όµως κατά την κτηµατογράφηση προκύπτουν και από τις ιδιαιτερότητες στη δόµηση ορισµένων περιοχών, όπως για παράδειγµα συνέβη µε τα Σύρµατα της Μήλου. Ωστόσο, παρά τις αντιξοότητες καταγράφονται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συνολικά τα δικαιώµατα των ακινήτων (ιδιωτών και Δηµοσίου), ακόµη και στις περιπτώσεις χρησικτησίας η οποία, ιδίως στην επαρχία, αποτελεί τον συνηθέστερο τρόπο κτήσης κυριότητας λόγω του ατύπου των µεταβιβάσεων.

"ανάποδες πολυκατοικίες"
(ενδιαφέρουσα προσέγγιση σχετικά με τα χαρακτηριστικά των υπόσκαφων κυρίως ακινήτων καθώς και αυτών στην Καλντέρα, στην Σαντορίνη..)

«Το Κτηµατολόγιο δεν δηµιουργεί προβλήµατα αλλά τα αναδεικνύει και τα ξεκαθαρίζει» λέει στο «Βήµα» η προϊσταµένη της Διεύθυνσης Εργων της Κτηµατολόγιο ΑΕ κυρία Χριστίνα Κλωνάρη.
Στη Σαντορίνη οι κτηµατογράφοι ήρθαν αντιµέτωποι µε την… ανάποδη πολυκατοικία. Οταν έφθασε η ώρα να δηλωθούν τα χαρακτηριστικά υπόσκαφα σπίτια του νησιού έπρεπε να βρεθεί τρόπος να αποτυπωθούν και στον χάρτη. Το πρόβληµα ήταν ότι πάνω από ένα υπόσκαφο βρίσκεται µία ή και περισσότερες ιδιοκτησίες. «Τελικά το πρόβληµα λύθηκε αποδίδοντας σε κάθε ιδιοκτησία ξεχωριστό κωδικό αριθµό Εθνικού Κτηµατολογίου ανεξαρτήτως του αν ήταν πάνω ή κάτω από τη γη και αποτυπώνοντας τις ιδιοκτησίες σε πολλαπλά επίπεδα χαρτών» επισηµαίνει η υποδιευθύντρια της Νοµικής Υπηρεσίας της Κτηµατολόγιο ΑΕ κυρία Ελεονώρα Ανδρεδάκη.

Παρόµοια ήταν και τα προβλήµατα στα Σύρµατα της Μήλου – έτσι ονοµάζονται οι θέσεις φύλαξης για βάρκες, σε φυσικές ή τεχνητές σπηλιές σκαµµένες στους ηφαιστειακούς βράχους δίπλα στη θάλασσα. Οι σπηλιές αυτές µε τα χρόνια επεκτάθηκαν, µετατράπηκαν σε οικίες και ορισµένες από αυτές πουλήθηκαν. Μάλιστα η περιοχή σήµερα θεωρείται «φιλέτο» για το νησί. Το πρόβληµα που προέκυψε κατά την κτηµατογράφηση ήταν η δυσκολία να αποτυπωθούν οι ιδιοκτησίες στον χάρτη, καθώς πάνω από τις σπηλιές υπήρχαν άλλες ιδιοκτησίες, όπως και στη Σαντορίνη.

πηγή, εφημερίδα "το βήμα"