Πέμπτη, Δεκεμβρίου 22, 2011

ΖΟΕ Σαντορίνης σε κλίμα συναίνεσης, ή, βόηθα με να σε βοηθώ.. (σ.σ. να ανεβούμε το βουνό...)

ή πολύς κόπος, χρόνος και χρήμα για μια "ζώνη" (ναι, αλλά υπουργική...)

Το θέμα των «ζωνών οικιστικού ελέγχου» συζήτησε αναλυτικά σε πρόσφατη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Σαντορίνης, σε μια συζήτηση που χαρακτηρίστηκε απο την ομοφωνία των τοποθετήσεων για την ανάγκη λήψης της σχετικής απόφασης χωρίς καθυστερήσεις και με τις απαιτούμενες προσαρμογές στην διαμόρφωση του τελικού κειμένου - απάντησης της δημοτικής αρχής.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συναίνεσης, συνεννόησης και συνευθύνης ενώ δεν έλειψαν και οι ενδιαφέρουσες ιστορικές αναφορές στο "οικιστικό" του νησιού.
Άπαντες οι δημοτικοί σύμβουλοι τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα υπέρ της άρσης των περιορισμών που «μπλοκάρουν» την εγκατάσταση δημόσιων υποδομών εξ αιτίας των απαγορεύσεων του προεδρικού διατάγματος που ισχύει για το νησί.
Σε "απλά ελληνικά", χωρίς εμφατικότητα και υπονοούμενα, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι υποστήριξαν ότι οι προτάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και χωροταξίας θα πρέπει να διαμορφωθούν με σκοπό την βελτίωσή τους ώστε να προκύψουν για το νησί και τους κατοίκους του πραγματικά οφέλη και όχι αδικίες ή και οικονομικές επιβαρύνσεις.
Κατα την διάρκεια της συζήτησης εξέφρασαν την γνώμη τους εκπρόσωποι φορέων καθώς και οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι απο όλες τις παρατάξεις. Ο δήμαρχος κ. Ζώρζος καθώς και ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Σιγάλας συμφώνησαν στην αναγακαιότητα το θέμα να συζητηθεί και να μην υπάρξει αναβολή κάτι που τελικώς έγινε, ενω εκπρόσωποι φορέων εξέφρασαν την άποψη η απόφαση να παρθεί το προσεχές διάτημα κι αφού το θέμα εξεταστεί καλύτερα.
Η συζήτηση πάντως ήταν σε κάθε επίπεδο χρήσιμη και ενδιαφέρουσα δεδομένων των ανακατατάξεων στην αγορά των ακινήτων καθώς και στην αγορά τουριστικών ακινήτων σε ολόκληρη την ελλάδα και τον κόσμο, ενω παράλληλα έγιναν αναφορές στις υψηλές αντικειμενικές αξίες που ταλαιπωρούν τους κατοίκους του νησιού, καθώς και στο ενδεχόμενο επιβολής ετήσιων φόρων ακόμη και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Βαγγέλης Φύτρος εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις σχετικά με σημεία του σχεδίου κάνοντας λόγο για σοβαρές αστοχίες, εμμένοντας στο γεγονός πως με την υιοθέτηση των προτάσεων του υπουργείου, η ανοικοδόμηση στην Σαντορίνη θα καταστεί απαγορευτική, αφήνοντας να εννοηθεί οτι πίσω απο το εν λόγο σχέδιο είναι πιθανό να υπάρχουν σκοπιμότητες. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση οτι παρά τις περί του αντιθέτου απόψεις σχετικά με τον "κορεσμό της τοπικής τουριστικής αγοράς, η Σαντορίνη "αντέχει" και μάλιστα χρειάζεται νέου τύπου τουριστικές μονάδες που να απευθύνονται στις νέες σύγχρονες ανάγκες των επισκεπτών.
Ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας της Μεσαριάς Μάκης Βλάχος με την ιδιότητά του ως κτηματομεσίτης εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στο σχέδιο, αναφέροντας οτι θα αναστείλει την οικοδομική δραστηριότητα ενώ αναφέρθηκε και σε σειρά παραδειγμάτων σχετικά με το τι αναμένεται να ισχύσει στην φορολόγηση όλων των ακινήτων και της ακίνητης -εντός και εκτός σχεδίου- περιουσίας απο την αμέσως επόμενη χρονιά, κρίνοντας οτι με τις υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες θα υπάρξουν περιπτώσεις πολιτών που θα δηλώσουν αδυναμία να τις συντηρήσουν. Επίσης ο κ. Βλάχος όπως και ο κ. Φύτρος πήραν αποστάσεις στο κατά πόσο η "γραφειοκρατικού τύπου νομιμότητα" δημιουργεί όμορφα κτήρια φέρνοντας αρκετά παραδείγματα περιπτώσεων όπου ιδιοκτήτες τουριστικών ακινήτων αναγκάστηκαν να παρατυπήσουν προκειμένου να παρέχουν καλές υπηρεσίες -ακόμη και σκίασης- στους πελάτες τους, κάτι το οποίο είτε δεν προέβλεπαν είτε απαγόρευαν σχετικές πολεοδομικές διατάξεις. Ο κ. Βλάχος αναφέρθηκε επίσης στην διάταξη του σχεδίου σύμφωνα με την οποία απαγορεύεσαι η κατασκευή σε νέες πισίνες κρίνοντας οτι αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πρόθεση (ή και σημερινή ανάγκη) του νησιού για την παροχή τουριστικών κατοικιών υψηλού επιπέδου.
Ο κ. Φουστέρης μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών προϊόντων αναφέρθηκε στο θετικό γεγονός της αύξησης τα τελευταία χρόνια των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στο νησί κρίνοντας οτι σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να επιτραπεί με το σχέδιο να οδηγηθούμε στην απαξίωση και εγκατάλειψη, ελλείψει οικονομικού έστω και μικρού συμφέροντος, απο την καλλιέργεια της γης.
Ο οινοποιός Πάρις Σιγάλας έκανε λόγο για την άμεση ανάγκη εφαρμογής ενός σχεδίου χωροταξίας για το νησί με σκοπό την προστασία του τοπικού αμπελώνα και την δημιουργία "αμπελοτόπων" με σκοπό την διασφάλιση της ποιότητας του τοπικού κρασιού και την βελτίωση της εικόνας του νησιού, ως οινικού προορισμού. Ο κ. Σιγάλας υποστήριξε οτι θα πρέπει να υπάρξει οριοθέτηση της τουριστικής γής ώστε να μην συνεχιστεί η (αναγκαστική σε αρκετές περιπτώσεις) άναρχη δόμηση, συμπληρώνοντας οτι πρόκειται για "πολιτική απόφαση" η οποία θα πρέπει να προστατέψει το νησί, καταλήγοντας στο οτι σήμερα βιώνουμε τις συνέπειες απο την υπεραξία των ακινήτων στην Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών. Ο κ. Σιγάλας τάχθηκε υπέρ του σχεδίου με τις απαραίτητες όμως αλλαγές.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νίκος Νομικός ανέφερε οτι το σχέδιο δημιουργεί θετικό πλαίσιο και δίνει τελικώς την πολυαναμενόμενη δυνατότητα για την δημιουργία υποδομών στο νησί που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων του, πλήν όμως, όπως ανέφερε, δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει την δημιουργία μικρών εμπορικών επιχειρήσεων προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων δημιουργώντας κοινωνικούς αποκλεισμούς στην επιχειρηματικότητα.
Ο κ. Παγώνης δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας έκανε λόγο για απαράδεκτο σχέδιο ενώ εξέφρασε την απορία για το εάν στο περιεχόμενο των συζητήσεων του δημάρχου με τον αρμόδιο υπουργό υπήρξαν τοποθετήσεις του που διαμόρφωσαν την σημερινή του μορφή. Ο κ. Παγώνης ανέφερε ότι το σχέδιο «επιβάλλεται» στην Σαντορίνη με το αιτιολογικό της δυνατότητας που παρέχει ως προς την δημιουργία δημόσιων υποδομών, ενώ επίσης αναφέρθηκε στην Θηρασιά υποστηρίζοντας ότι με την εφαρμογή του ως έχει θα απαγορεύει την οικιστική ανάπτυξη του νησιού. Ο κ. Παγώνης υποστήριξε ότι προκειμένου να προχωρήσει η απαραίτητη κατασκευή δημόσιων υποδομών θα ήταν προτιμότερο να υπάρξουν κοινές υπουργικές αποφάσεις, αντί της επιβολής του εν λόγο σχεδίου.
Ο επικεφαλής της μειοψηφίας Αντώνης Σιγάλας χαρακτήρισε το σχέδιο “κακής ποιότητας” παρά την μεγάλη αναμονή που υπήρξε για την σύνταξή του, καθώς επίσης και ως το μεγαλύτερο και σημαντικότερο θέμα της 20ετίας, με τις αποφάσεις που θα παρθούν από το αρμόδιο υπουργείο να τις «βρίσκουμε μπροστά μας» για τα επόμενες δεκαετίες. Ο κ. Σιγάλας ξεκαθάρισε, συμφωνώντας με τον δήμαρχο, ότι η λήψη αποφάσεων για το θέμα δεν θα πρέπει να μετατοπιστεί χρονικά, αλλά να συζητηθούν οι τροποποιήσεις και να κατατεθούν στο αρμόδιο υπουργείο χωρίς χρονικές καθυστερήσεις.
Ο Κ. Σιγάλας αναφέρθηκε αναλυτικά στο τι προβλέπει το σχέδιο για κάθε ζώνη αναφέροντας με παραδείγματα και επιχειρήματα τις επί μέρους επισημάνσεις και προτάσεις του.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών προϊόντων και αντιδήμαρχος Μάρκος Καφούρος ανέφερε ότι με την εφαρμογή του σχεδίου στην τελική του μορφή δεν θα πρέπει να ενοχοποιηθεί η καλλιέργεια και να αποτελέσει αναγκαστική “συμφέρουσα λύση” η εγκατάλειψη των καλλιεργειών, υποστηρίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλίζεται το εισόδημα των παραγωγών. Υποστήριξε επίσης ότι το σχέδιο δεν θα πρέπει να εξυπηρετεί συμφέροντα ενώ πρότεινε ως λύση τον σωστό καθορισμό χρήσεων γής, κάνοντας παράλληλα αναφορές στην υψηλή φορολογία της ακίνητης περιουσίας στο νησί.
Ο δημοτικός σύμβουλος και μηχανικός Αργυρός Αγγελέτος ανέφερε ότι με την εφαρμογή του σχεδίου ως έχει θα ανασταλεί η οικοδομική δραστηριότητα, θυμίζοντας τα γεγονότα και τις εξελίξεις της περιόδου 1994 – 1998 οπότε και είχε ανασταλεί η έκδοση οικοδομικών αδειών στο νησί με αποτέλεσμα την μαζική έκδοση αδειών πολλών τετραγωνικών τα επόμενα χρόνια υπό τον φόβο μιας νέας απαγόρευσης. Ο κ. Αργυρός υποστήριξε ότι με την εφαρμογή του σχεδίου ως έχει όλη η γη του νησιού θα χαρακτηριστεί υψηλής παραγωγικότητας με συνέπειες στην αύξηση της φορολογίας της. Ο κ. Αργυρός υποστήριξε ότι το κείμενο δεν μοιάζει “πρόχειρο” αλλά περισσότερο γεμάτο “παγίδες” και ότι χρήζει βελτιώσεων.
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος του νησιού Νίκος Ζώρζος μετά από μια σύντομη προσέγγιση του θέματος κατά την οποία το προσομοίασε με εδαφικό ζήτημα που έχει απασχολήσει την διεθνή κοινότητα, κάτι που το ανήγαγε και τόνισε την σημαντικότητά του, ανέφερε ότι όλες οι απόψεις που ακούστηκαν θα ληφθούν υπόψη στην διαμόρφωση των τελικών προτάσεων – διατάξεων και της απάντησης που θα δοθεί από πλευράς της δημοτικής αρχής.
Στην συνέχεια το δημοτικό συμβούλιο συζήτησε αναλυτικά τα σημεία του σχεδίου στα οποία θα συμπεριληφθούν οι προτάσεις και οι παρεμβάσεις που συμφωνήθηκαν.

Σημ. λόγο τεχνικού προβλήματος δεν είχαμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την τοποθέτηση και τα επιχειρήματα της επικεφαλής του συνδυασμού “λαϊκή συσπείρωση” κ. Μαρίας Αργυρού η οποία και καταψήφισε το θέμα.