Δευτέρα, Δεκεμβρίου 19, 2011

Πουσσαίος, Κουστώ και θάλασσα (καθώς επίσης και ενδιαφέροντα σχέδια για την δημιουργία προστατευόμενων περιοχών σε Μήλο και Σαντορίνη..)

Συναντήσεις με αντιπροσωπείες εκπροσώπων του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Γαλλίας και τον γιό του γνωστού εξερευνητή της θάλασσας Κουστώ που συνεχίζει το έργο του, είχαν ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Πουσσαίος και ο επιστημονικός συνεργάτης του περιβαλλοντολόγος, Παναγιώτης Βούρος.

Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο την υποστήριξη πρότασης της Γαλλικής πλευράς για τη χρηματοδότηση εκ μέρους τους, της διενέργειας επιστημονικής έρευνας στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Μήλου, με προοπτική τη δημιουργία θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής και την προστασία και ανάκαμψη της ιχθυοπανίδας. Σύμφωνα με τους Γάλλους εκπροσώπους, έχουν ήδη προηγηθεί συναντήσεις με εκπροσώπους των τοπικών φορέων και ειδικά των αλιέων του νησιού, οι οποίοι φαίνεται να βλέπουν θετικά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όπως αντίστοιχα και η Διευθύντρια Αλιείας του αρμόδιου Υπουργείου.

Επιστημονικός συνεργάτης θα είναι το ΕΛΚΕΘΕ με εκπαίδευση επιστημόνων του και μεταφορά τεχνογνωσίας προς αυτούς που θα αφορά τις πρακτικές παρακολούθησης και συλλογής δεδομένων, σχετικών με τη χλωρίδα και πανίδα σε τέτοιες περιοχές, σε προκαταρκτικό αλλά και σε μεταγενέστερο επίπεδο κατά τη φάση προστασίας και απαγόρευσης της αλιείας σ’ αυτήν.
Στη συνάντηση συμμετείχαν o εκπρόσωπος του Εθνικού Φορέα Διαχείρισης των θαλασσίων προστατευόμενων περιοχών της Γαλλίας, Philippe Robert, τον εκπρόσωπο της Δ/νσης Προστασίας και Ανάδειξης της Παράκτιας Βιοποικιλότητας -με διεθνή δράση ιδιαίτερα στη Μεσόγειο- Roger Esteve και την Ελληνίδα επιστημονική συνεργάτη τους Δρ. Συλβαίν Γιακουμή.   
Επίσης, πραγματοποιήθηκε ξεχωριστή συνάντηση με τον Pierre-Yves Cousteau και την Δρ. Συλβέν Γιακουμή, η οποία είχε αντικείμενο την υποστήριξη της πρότασης του κ. Cousteau (με την ιδιότητα του προέδρου της διεθνούς οργάνωσης που έχει ιδρύσει με τίτλο Cousteau Divers) για τη δημιουργία θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στη Σαντορίνη και συγκεκριμένα στη περιοχή μεταξύ Περίσσας και Καμαρίου.

Από την μεριά του κ. Πουσσαίου εκφράστηκε η θετική αντιμετώπιση και η υποστήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών, που όπως τονίστηκε μπορούν να συμβάλλουν με βάση και τη διεθνή εμπειρία στην αειφόρο ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, τέτοιες δράσεις συμβάλλουν ταυτόχρονα στη βιωσιμότητα των ιχθυοαποθεμάτων, και του θαλασσίου περιβάλλοντος γενικότερα, του αλιευτικού επαγγέλματος και ακόμα περισσότερο στην οικονομική βιωσιμότητα σε τοπικό επίπεδο. Οικονομική βιωσιμότητα που συναρτάται άμεσα με τον τουρισμό και ειδικά την ενίσχυση του καταδυτικού τουρισμού, του Snorkeling και γενικότερα της επισκεψιμότητας που αναπτύσσεται στις περιοχές αυτές και εκτός εποχής. Μάλιστα ο κ. Πουσσαίος τόνισε στον κ. Cousteau ότι η προβολή της περιοχής του Ν. Αιγαίου και της χώρας γενικότερα μέσα από δράσεις διεθνούς εμβέλειας προσωπικοτήτων όπως η δική του, είναι σημαντική και μάλιστα επιδιώκεται σε μία δύσκολη για την διεθνή εικόνα της χώρας εποχή. 
Σύμφωνα με τον κ. Cousteau σε συναντήσεις με εκπροσώπους των τοπικών φορέων όπως ο Δήμαρχος, ο πρόεδρος των λεμβούχων και άλλοι υπήρξε θετική ανταπόκριση της πρότασης του. Αντίστοιχη θετική ανταπόκριση της πρότασης τους υπήρξε και από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τη πρόεδρο του Νίκη Γουλανδρή και από την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το πρόεδρο του κ. Γιάννη Μιχαήλ.

Ο κ. Πουσσαίος το ίδιο βράδυ συμμετείχε ταυτόχρονα ως επίσημος προσκεκλημένος σε ειδική εκδήλωση του Ευγενίδειου Ιδρύματος προβολής ντοκιμαντέρ για την ανάγκη δημιουργίας θαλασσίων προστατευόμενων περιοχών στη Μεσόγειο των κ. Pierre-Yves Cousteau και Enrike Scala γνωστού διεθνή ισπανού ακτιβιστή για τη δημιουργία θαλασσίων προστατευόμενων περιοχών σε όλο τον κόσμο. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Pierre-Yves Cousteau βρίσκεται για αρκετούς μήνες τα τελευταία καλοκαίρια στην Σαντορίνη στο πλαίσιο της συνεργασίας του με καταδυτικό κέντρο του που δραστηριοποιείται στο νησί, ενώ τον Αύγουστο του 2011 υλοποίησε μια ιδέα που επεξεργαζόταν χρόνια. Την τοποθέτηση μιας αναμνηστικής πλακέτας στην μνήμη του πατέρα του σε υποθαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης, εύκολα προσβάσιμης ακόμη και απο αρχάριους καταδύτες.

Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή 26 Αυγούστου στον Ρ/Σ Σαντορίνη 106.4 "η ιδέα να τιμηθεί και με αυτόν τον συμβολικό αλλά και ουσιαστικό τρόπο η μνήμη του πατέρα του, υπήρχε εδω και χρόνια, πλήν όμως ο ίδιος δεν είχε καταλήξει στον τόπο και την θαλάσσια περιοχή που θα τοποθετούνταν η πλακέτα, εως και φέτος στην αρχή του καλοκαιριού, οπότε και συζητώντας το με φίλους, κατέληξε στο οτι ιδανικός τόπος για την απόδοση αυτής της τιμής, ήταν η Σαντορίνη. Νησί το οποίο είχε επισκεφθεί ο πατέρας του στα τέλη της δεκαετίας του 1970 οπότε και είχε εξερευνήσει την υποθαλάσσια περιοχή γύρω από αυτό και είχε μείνει με τις καλύτερες εντυπώσεις. 
Η τοποθέτηση της πλακέτας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Αυγούστου στις 11.30 π.μ. απο τον ίδιο τον Πιέρ - Ίβ Κουστώ στην περιοχή "Φάρος" στο Ακρωτήρι -συγκεκριμένα κάτω απο τον βράχο στον οποίο πολλοί διακρίνουν το προφίλ ενός "Ινδιάνου" κι ως εκ τούτου η περιοχή αποκαλείται και με αυτό το όνομα- σε βάθος 7 μέτρων και σε σημείο εύκολα προσβάσιμο ακόμη και απο αρχάριους καταδύτες ώστε να έχουν την δυνατότητα να το δουν.