Τετάρτη, Δεκεμβρίου 21, 2011

σχέδιο νόμου για τον τουρισμό υπαίθρου

Διαδικασίες εξπρές προωθεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για την αδειοδότηση και λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων, στο υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου «Τουρισμός υπαίθρου - Τροποποίηση της νομοθεσίας για τη δημιουργία και λειτουργία τουριστικών λιμένων και προσθήκη νέων διατάξεων - Λειτουργική αδειοδότηση τουριστικών καταλυμάτων», το οποίο το υπουργείο φιλοδοξεί να είναι και νόμος του κράτους στα μέσα Ιανουαρίου.


Μέσω του νομοσχεδίου, το υπουργείο προχωρά σε ρυθμίσεις για τον τουρισμό υπαίθρου, για τη δημιουργία και λειτουργία τουριστικών λιμένων, αλλά και για τη λειτουργία και την αδειδότηση τουριστικών καταλυμάτων.
Σε ό,τι αφορά στο σκέλος της αδειοδότησης των τουριστικών καταλυμάτων τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μειώνονται κατά 40%, ενώ από τα σχεδόν 4 χρόνια που συνόδευαν την λειτουργία ενός τουριστικού καταλύματος, ο χρόνος αναμονής πέφτει στο ενάμιση έτος.
Μάλιστα όπως είπε ο κ. Γερουλάνος, ένα τουριστικό κατάλυμα θα μπορεί να λειτουργεί και με «προέγκριση» σε διάστημα ακόμα και δέκα ημερών, χωρίς να περιμένει την επίσημη έγκριση. Σε αυτην την κατεύθυνση προωθείται η σύσταση εντός του ΕΟΤ ειδικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης και αδειοδότησης τουριστικών επενδύσεων ως υπηρεσία μιας στάσεως, όπως επίσης και η σύσταση πολεοδομικού γραφείου για επιτάγχυνση των επενδύσεων.
Στο σκέλος του νομοσχεδίου για τον τουρισμό της υπαίθρου, για πρώτη φορά αποσαφηνίζεται στη χώρα μας η εν λόγω μορφή τουρισμού και ορίζεται ως ειδική μορφή βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που έχει ως σκοπό την επαφή του επισκέπτη με το φυσικό, παραγωγικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον της υπαίθρου. Αντίστοιχα ορίζονται ο αγροτουρισμός, ο οινοτουρισμός και ο αλιευτικός τουρισμός μερικές από τις δυναμικότερες μορφές τουρισμού της υπαίθρου.
Το υπουργείο προωθεί τη χρήση ειδικού σήματος τουρισμού υπαίθρου, μέσα από το οποίο τόσο η Πολιτεία όσο και οι επιχειρηματίες θα μπορούν να προβάλλουν και να προωθούν συντονισμένα τις δράσεις και τις υπηρεσίες τους. Παράλληλα, υποστηρίζονται και αναδεικνύονται η τοπική παραγωγή και τα τοπικά προϊόντα.