Πέμπτη, Μαρτίου 31, 2011

Περιφέρεια - ενημέρωση

Με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου μας ενημερώνει για τις σημαντικότερες αποφάσεις που πάρθηκαν στην τελευταία (30.3) συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ένα απο τα θέματα που απασχόλησαν εκτενώς την συνεδρίαση ήταν αυτό της "απογραφής της Περιφέρειας" το οποίο και εγκρίθηκε κατα πλειοψηφία μετα και τις ενστάσεις της μειοψηφίας.
Στην κριτική της μειοψηφίας απάντησαν ο Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Τζώρτζης Μακριωνίτης που υπεραμύνθηκαν του πολύχρονου και επίπονου έργου των υπηρεσιακών παραγόντων και περιφερειακών συμβούλων προκειμένου έγκαιρα και εμπρόθεσμα να ολοκληρωθεί η απογραφή.
«Εάν σ' ένα τέτοιο τυπικό ζήτημα όπως είναι η απογραφή εκφραζόμαστε με τέτοιο τρόπο, και μιλάμε για αναξιοπιστία, τότε σε άλλα θέματα τι θα λέμε; Υπάρχουν άλλα θέματα στα οποία θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις και διαφωνίες» επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο κ. Μαχαιρίδης, συμπληρώνοντας:
«Ας μην κακίζουμε τους συναδέλφους οι οποίοι δούλεψαν προκειμένου να ολοκληρωθεί η απογραφή. Θα συμπορευθούμε με όλες τις δυνάμεις που βάζουν μπροστά το συμφέρον του τόπου».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην παρέμβασή του και ο κ. Μακριωνίτης, λέγοντας:
«Η απογραφή ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο, για το οποίο δούλεψαν 13 επιτροπές αποτελούμενες από υπηρεσιακούς παράγοντες και περιφερειακούς συμβούλους. Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα τα οποία όμως έχουμε τη δυνατότητα να διορθώσουμε στην πορεία της διαδικασίας."

Στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που ακολούθησε, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2011.
Ο Περιφερειάρχης ανέλυσε το σκεπτικό και τη φιλοσοφία του προϋπολογισμού, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων: «Δεν βάζουμε στην κατανομή των πόρων το πληθυσμιακό κριτήριο. Θα κάνουμε πρόγραμμα καινούριο από το 2012 και μετά. Ελπίζω να μπορέσουμε να απορροφήσουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους, που συνολικά είναι περίπου 100 εκατομμύρια.

Για την εκλογή του Συμπαραστάτη του Πολίτη, αποφασίστηκε η αναβολή της επαναληπτικής ψηφοφορίας, ώστε μετά από διαβούλευση των επικεφαλής των παρατάξεων, το θέμα να συμπεριληφθεί πρώτο στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου θα κληθούν να παρουσιάσουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους όσοι έχουν δηλώσει υποψηφιότητα για τη συγκεκριμένη θέση.