Παρασκευή, Απριλίου 01, 2011

Σαντορίνη, Γαστρονομικός Προορισμός - το "ρεπορτάζ"

Με έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ ενός πολυσυλλεκτικού ακροατηρίου ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρία "ηλιότοπος" στους χώρους του εστιατορίου "σελήνη" με θέμα την παρουσίαση των κρασιών της φετινής βεντέμας (2010) απο τα οινοποιεία του νησιού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Μαρτίου και ήταν ανοιχτή στο κοινό του νησιού. Το διάστημα 12.00-18.00 έγινε η παρουσίαση και δοκιμή των νέων κρασιών που σημείωσε μεγάλη ανταπόκριση απο πλευράς κόσμου, ενώ ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με θέμα "Σαντορίνη, Γαστρονομικός Προορισμός".

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν οι κύριοι Βασίλης Ζαχαράκης πρόεδρος των εστιατόρων της Σαντορίνης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου "Νυχτέρι", Κώστας Κωνσταντινίδης πρόεδρος του ομίλου "Ηλιότοπος", Ματθαίος Δημόπουλος διευθυντής της "Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων", Νίκος Ζώρζος δήμαρχος Σαντορίνης, Πάρις Σιγάλας οινοποιός, ιδιοκτήτης του οινοποιείου "Κτήμα Σιγάλα" και Γιώργος Χατζηγιαννάκης εστιάτορας ιδιοκτήτης του εστιατορίου "σελήνη". Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν στο οτι η Σαντορίνη μετά απο πολύχρονες και συλλογικές προσπάθειες έχει καταφέρει να κατοχυρώσει μια σημαντική θέση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη ως γαστρονομικός προορισμός, γεγονός το οποίο οφείλει να συνεχίσει να υποστηρίζει συλλογικά. Απο όλους τους βασικούς ομιλητές τονίστηκε οτι θα πρέπει να υποστηρίζονται τα τοπικά παραγόμενα προιόντα ως βασικό συστατικό της τοπικής κουζίνας, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο "ντόπιο" κρασί, και στην υποστήριξή του ως ποιοτικού προϊόντος.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο κ. Ζαχαράκης αναφέρθηκε στην λειτουργία και τις δραστηριότητες του «συλλόγου εστιατόρων Σαντορίνης» σημειώνοντας ότι τα τοπικά προιόντα έχουν πολύ σημαντική θέση στο τραπέζι των περισσοτέρων εστιατορίων.
Ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και οφείλουν να συνεχιστούν σε νέες βάσεις και οργάνωση για την στήριξη της τοπικής κουζίνας, ο κ. Δημόπουλος στην παραγωγή και «διείσδυση» στην τοπική και ελληνική αγορά των προϊόντων της Santo Wines καθώς και γενικότερα σε ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία σχετικά με την παραγωγή τοπικών προϊόντων, ο δήμαρχος κ. Ζώρζος μίλησε για έναν πολύ χρήσιμο διάλογο που είναι απαραίτητος να γίνεται για την στήριξη της τοπικής κουζίνας και οικονομίας ενώ ανέφερε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του δήμου της Σαντορίνης τα εστιατόρια που λειτουργούν υπολογίζονται στα 700 (σ.σ. πρόκειται για επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος).
Ο κ. Σιγάλας μίλησε για την κατάσταση του Σαντορινιού αμπελώνα «διεθνοποιώντας» το θέμα και «συγκρίνοντας» τον με καλλιέργειες και κρασιά του εξωτερικού, κρίνοντας ότι τα κρασιά της Σαντορίνης έχουν μεγάλο ποιοτικό πλεονέκτημα και περιθώρια βελτίωσης τόσο της παραγωγής όσο και της προώθησης τους, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που γίνονται στο εξωτερικό για την υποστήριξη των Σαντορινιών κρασιών.
Ενώ τέλος ο κ. Χατζηγιαννάκης επεσήμανε την ανάγκη στήριξης της τοπικής κουζίνας και των ανάλογων πρωτοβουλιών για την προβολή της σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο, αναγνωρίζοντας όμως παράλληλα και τα όποια προβλήματα της αγοράς.
Η συζήτηση, και προς τιμήν της, είχε κι ενα σοβαρό "εμπορικό" χαρακτήρα, πράγμα που σημαίνει οτι εντοπίστηκαν οι δυσαρμονίες μεταξύ των καλών προθέσεων όλων των επαγγελματιών και των -διαμορφούμενων- κανόνων της αγοράς, με το "τελικό" συμπέρασμα να λέει οτι, όπως και η αγορά, έτσι και οι ... συνειδήσεις είναι ελεύθερες να επιλέγουν τα υλικά καθώς και τους τρόπους που θα λειτουργεί ο κάθε επαγγελματίας την κουζίνα του και γενικότερα την επιχείρησή του. Πλήν όμως, όλοι οι επαγγελματίες και παραγωγοί συμφώνησαν στο οτι φαινόμενα παραπλάνησης σχετικά με την προέλευση και ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται, είναι καταδικαστέα. Έτσι ώστε να έχει ο καταναλωτής την δυνατότητα να επιλέξει "που θα φάει και τι" έντιμα ενημερωμένος χωρίς να αισθάνεται οτι κάπου, κάπως εξαπατήθηκε. (βλέπε, «ντόπιο» αλλά από την .. Βραζιλία..!)
Κατά κοινή ομολογία πάντως, η συζήτηση ήταν ενδιαφέρουσα και η πρωτοβουλία μια απο αυτές που αξίζει να επαναλαμβάνονται για να μας υπενθυμίζουν αυτά που.. πρέπει να ξέρουμε!