Παρασκευή, Δεκεμβρίου 10, 2010

μαθητές του Γυμνασίου των Φηρών στο Ευρωκοινοβούλιο

Με μεγάλη επιτυχία επέστρεψαν οι εκπρόσωποι των μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου Θήρας από το Ευροκοινοβούλιο στις Βρυξέλες, όπου με τη συνοδεία των υπεύθυνων καθηγητών τους παρουσίασαν την Περιβαλλοντική τους εργασία με θέμα:
"Αειφόρος Ανάπτυξη στη Σαντορίνη: το Χθες, το Σήμερα, το Αύριο"
Κατά τη σχολική χρονιά 2009 - 2010, 52 μαθητές και 4 εκπαιδευτικοί των σχολείων μας, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα"Αειφόρο Αιγαίο" που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, εργάστηκαν με πολύ μεράκι και διάθεση και τελικά επιλέχθηκαν ανάμεσα σε πολλά άλλα σχολεία της Ελλάδας, να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της εργασίας τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έτσι μετά από πρόσκληση του Ευρωβουλευτή κ. Κρίτωνα Αρσένη μεταβήκαμε στις Βρυξέλες από 1/12 έως 4/12 όπου ταυτόχρονα παρακολουθήσαμε ημερίδα σχετική με την προστασία των δασών και την Κλιματική Αλλαγή. Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα αυτή ήταν καθηγητές Πανεπιστημίων, Ευρωβουλευτές, υπάλληλοι υπουργείων αρμόδιοι με το περιβάλλον, δημοσιογράφοι, και μαθητές από ένα ακόμη Γυμνάσιο στη Νάουσα.

Η παρουσίαση των μαθητών μας, συγκίνησε ιδιαίτερα όλους τους συμμετέχοντες που την παρακολούθησαν. Ουσιαστικά αναφέρθηκαν στα 3 σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα του νησιού μας που είναι η χωματερή μας επάνω στην Καλντέρα, το ναυάγιο του Sea Diamond των 22000 τόνων που σαπίζει καθημερινά μέσα στη θάλασσά μας, και η άναρχη δόμηση τόσο κατά μήκος της Καλντέρας όσο και σε όλοκληρο το νησί με την ταυτόχρονη καταστροφή του αρχαιότερου αμπελώνα του πλανήτη που έχουμε την τιμή να διαθέτουμε.

Η πρόσκληση αυτή από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ήταν ιδιαίτερη τιμή για τα σχολεία της Σαντορίνης, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του νησιού μας, καθώς αποτελεί όχι μόνο επιβράβευση του κόπου και του χρόνου 52 μαθητών και 4 εκπαιδευτικών, αλλά ταυτόχρονα πολύτιμη εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες.

Στην επίσκεψη αναφέρθηκε με ρεπορτάζ της η τηλεόραση του ΣΚΑΙ.