Δευτέρα, Δεκεμβρίου 06, 2010

τοποθέτηση Π. Ρήγα για Οργανισμό περιφέρειας και Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Και καλά όσοι απο την φύση της θέσης τους εμφανίζονται "απέναντι" στον νέο Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Μαχαιρίδη, μπορούμε να πούμε οτι δικαιολογούνται. Όσοι όμως προσπαθούν να δημιουργήσουν,  να εμφανίσουν ή βλέπουν "κόντρα" μεταξύ του βουλευτή των Κυκλάδων κ. Ρήγα και του Περιφερειάρχη του Ν. Αιγαίου κ. Μαχαιρίδη, προφανώς δεν βλέπουν καλά. Σε αυτό τουλάχιστο το συμπέρασμα καταλήγουμε διαβάζοντας την επιστολή του πρώτου -του κ. Ρήγα- με την οποία στηρίζει και αιτιολογεί τις επιλογές του δευτερου -του κ. Μαχαιρίδη- ως προς τον νέο Οργανισμό της Περιφέρειας. Στο κείμενό του ο κ. Ρήγας διευκρινίζει οτι δεν "υπερασπίζεται" τις Κυκλάδες έναντι της Δωδεκανήσου, αλλά διατυπώνει την άποψή του για τη δομή και λειτουργία, τόσο της Περιφέρειας όσο και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Σύμφωνα με το κείμενο,

Εναντίον του Γιάννη Μαχαιρίδη ξιφουλκούν, τώρα, οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας στα Δωδεκάνησα. Τον κατηγορούν για προδοσία για απεμπόληση των συμφερόντων του νομού της Δωδεκανήσου για «γκαουλάιτερ» της Κυβέρνησης και για άλλα αστεία παρόμοια. Αιτία η υποτιθέμενη συναίνεση του Νέου Περιφερειάρχη στο Σχέδιο του Οργανισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αλλά και η υποτονική, κατά τον ισχυρισμό της νεοδημοκρατικής αντιπολίτευσης, αντίδραση στο σχέδιο του Οργανισμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, με έδρα τον Πειραιά.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που οι νεοδημοκράτες - και όχι μόνο - των Κυκλάδων κατηγορούσαν το Γιάννη Μαχαιρίδη ως εχθρό των Κυκλάδων, του οποίου οι μύχιες προθέσεις ήταν να μεταφέρει την έδρα της Περιφέρειας από τη Σύρο στη Ρόδο και να καταστήσει τις Κυκλάδες το «φτωχό συγγενή» στο Νότιο Αιγαίο .
Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία στις Κυκλάδες και ο εκπρόσωπός της στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κ. Κόκκινος, σιωπούν. Κανένα σχόλιο για τις ακραίες και δημαγωγικές απόψεις των ομοϊδεατών τους από τα Δωδεκάνησα. Καμιά δήλωση για το πώς βλέπουν τον οργανισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Τελικά, ο Μαχαιρίδης τι από τα δύο είναι; Ο «πράκτορας» της Δωδεκανήσου στις Κυκλάδες ή ο «γενίτσαρος» που προδίδει τα Δωδεκάνησα και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυκλάδων.
Βεβαίως, τίποτα από όλα τα παραπάνω δε συμβαίνει.
Απλώς, όσοι δεν έχουν ξεκάθαρες θέσεις και σαφείς απαντήσεις στα σύγχρονα πολιτικά προβλήματα υποκαθιστούν την πολιτική λειτουργία με την παραπολιτική, τον ορθολογισμό με τη δημαγωγία και τη σοβαρή επιχειρηματολογία με το λαϊκισμό. Και είναι πασίδηλο ότι η Νέα Δημοκρατία στερείται διαχρονικά θέσεων για τους θεσμούς και τη λειτουργία τους .

Πρόσφατα, πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είχα την ευκαιρία να εκφράσω δημόσια τις απόψεις μου για το σύνολο των αλλαγών που επέρχονται με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στην αρχιτεκτονική και τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, καθώς και στο ρόλο του κράτους.
Σήμερα, με αφορμή τις απολιτικές και δημαγωγικές κορώνες παραγόντων του δεξιού κυρίως πολιτικού φάσματος στα Δωδεκάνησα, αλλά και σε απάντηση αντίστοιχων τοπικιστικών και λαϊκίστικων εξάρσεων στις Κυκλάδες, θα διατυπώσω -όσο συνοπτικότερα γίνεται- την άποψή μου για τη δομή και λειτουργία, τόσο της Περιφέρειας όσο και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Ο Οργανισμός λειτουργίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου οφείλει να υπηρετεί και να υπακούει στις παρακάτω αρχές και ανάγκες :
Τον ενιαίο χαρακτήρα της Περιφέρειας ως αυτοτελούς αυτοδιοικητικής μονάδας.
Το νησιωτικό χαρακτήρα της Περιφέρειας με την πολυνησιακή συγκρότηση και τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτήν .
Το ενιαίο της Περιφερειακής Διοίκησης, η οποία οφείλει να υπόκειται στις βασικές αρχές της διοικητικής επιστήμης, όσον αφορά τη διάρθρωση της και τη λειτουργία της .
Την τήρηση των αρχών της επικουρικότητας, της εγγύτητας και της αποτελεσματικότητας, όσον αφορά τη λήψη των αποφάσεων αλλά και την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες. Είναι αδιανόητο να υποχρεωθεί νησιώτης, που με τις υπάρχουσες δομές της αυτοδιοίκησης εξυπηρετείτο μέχρι σήμερα στο επίπεδο του νησιού του ή του νομού του, να μετακινείται σε άλλο νησί ή άλλο νομό.
Την κατοχύρωση, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, του δικαιώματος των εργαζομένων στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και στην Κρατική Περιφέρεια να παραμείνουν στο νησί που υπηρετούν σήμερα μετατασσόμενοι στις νέες υπηρεσιακές δομές της αιρετής Περιφέρειας ή της Αποκεντρωμένης Κρατικής Διοίκησης. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ως ακραία εξαίρεση και πάντα με απόλυτα αντικειμενικά κριτήρια, πρέπει να προβλέπεται η μετακίνηση υπαλλήλων από νησί σε νησί για υπηρεσιακές ανάγκες. Η μετακίνηση είναι νοητή όταν έχει σχέση με την ιεραρχική εξέλιξη του εργαζομένου, εφ΄ όσον ο ίδιος το επιδιώξει.
Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι η έδρα της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι η Σύρος, τα επιτελικά όργανα της Περιφερειακής Διοίκησης που είναι οι Γενικοί Δ/ντές πρέπει να βρίσκονται εκεί.
Όλες οι διευθύνσεις των υπηρεσιακών μονάδων της Περιφέρειας πρέπει να αντιστοιχούνται στο επίπεδο της έδρας των δύο νομών, δηλαδή σε Σύρο και Ρόδο, και οι υπόλοιπες οργανικές μονάδες επιπέδου τμήματος ή γραφείου θα πρέπει να προβλέπονται στις έδρες των Περιφερειακών ενοτήτων (σημερινών επαρχείων).
Ειδικές υπηρεσίες, ad hoc επιτροπές, που σήμερα λειτουργούν κυρίως στα Δωδεκάνησα και παρέχουν υπηρεσίες στα νησιά του συγκεκριμένου νομού πρέπει να διατηρηθούν (π.χ. γνωμοδοτική επιτροπή αναπτυξιακού νόμου , τμήμα διαχειριστικής αρχής κλπ).
Όσον αφορά την αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου με έδρα τον Πειραιά, η άποψη μου είναι σαφής. Οι τρεις γενικές Δ/νσεις πρέπει να έχουν έδρα τον Πειραιά. Οι οργανικές μονάδες των τριών αυτών Γενικών Δ/νσεων, σε επίπεδο διεύθυνσης τμήματος ή Γραφείου, θα πρέπει να βρίσκονται ισόρροπα κατανεμημένες στις έδρες των νομών και των περιφερειακών ενοτήτων ολόκληρου του Αιγαίου.
Καθοριστική είναι η ευθύνη των αιρετών, των πολιτιστικών στελεχών, των κομμάτων, των εκπροσώπων των συλλογικών φορέων αλλά και των μέσων ενημέρωσης σε αυτή την προσπάθεια .
Ο πολιτικός διάλογος πρέπει να απομακρυνθεί από τα πεδία του φανατισμού, του ξεπερασμένου και ανιστόρητου τοπικισμού, της εξυπηρέτησης προσωπικών και ιδιοτελών συντεχνιακών ή μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και να διεξαχθεί με όρους μέλλοντος .