Εκτενής η έρευνα, σημαντικά τα ευρήματα της εξερεύνησης του ηφαιστείου του Κολούμπου
Εκδήλωση για την παρουσίαση των ερευνών που έγιναν στο πλαίσιο του Ερευνητικού-Εκπαιδευτικού Προγράμματος ««ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΤΟΥ ΚΟΛΟΥΜΠΟΥ - New Frontiers in Ocean Exploration 2010» από τους ερευνητές του Τμήματος ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του UNIVERSITY OF RHODE ISLAND, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Οκτωβρίου στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο με την οργανωτική υποστήριξη της ΘΗΡΑΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ.
Κατά την διάρκεια της παρουσίασης μίλησαν οι κυρίες Δρ. Παρασκευή Νομικού καθηγήτρια Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας και Drs Katherine Croff Bell οι οποίες παρουσίασαν τον τρόπο με τον οποίο έγινε η μελέτη, τα στοιχεία που συνελέγησαν και τα συμπεράσματα που προκύπτουν απ’αυτην.
Η κ. Εύη Νομικού ανέφερε ότι με μεγάλη επιτυχία συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε φέτος το καλοκαίρι η εξερεύνηση της υποθαλάσσιας περιοχής του Ηφαιστείου του Κουλούμπου, κάνοντας λόγο για μια συγκλονιστική δουλειά που χωρίς την συνεργασία ξένων επιστημόνων αλλά και τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν δεν θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί. Συμπληρώνοντας πως πριν ξεκινήσει η έρευνα το καλοκαίρι του 2006 με την πολύ καλή συνεργασία Ελληνικών και Αμερικανικών πανεπιστημίων, οι γνώσεις μας σχετικά με το Ηφαίστειο του Κολούμπου ήταν ελάχιστες και σε τίποτε δεν μπορούν να συγκριθούν με τις εικόνες και το υλικό που υπάρχει σήμερα. Μέχρι τότε οι γνώσεις μας ήταν μηδαμινές, ενώ τώρα έχουμε εξερευνήσει ανα .. χιλιοστό την περιοχή του πυθμένα και των τοιχωμάτων του ηφαιστείου που βρίσκεται 500 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας είπε η κ. Νομικού.
Κατά την διάρκεια της ομολογουμένως άνετης και απλοποιημένης ώστε να είναι κατανοητή από το κοινό ομιλίας της είπε ότι, η χαρτογράφηση του πυθμένα του Κολούμπου δείχνει οτι στην βορειοανατολική πλευρά του υπάρχουν πολλοί θερμικοί πίδακες (καμινάδες) που εξέχουν απο τον πυθμένα, απο όπου εκλύεται ενα μείγμα αερίων καθώς και φυσαλίδων και οτι σε αυτά τα σημεία η θερμοκρασία φτάνει τους 200 βαθμούς κελσίου. Σε οτι αφορά τα καινούργια ευρήματα, είπε οτι ανακαλύφθηκαν νέοι θερμικοί πίδακες πέρα απο αυτούς που είχαν βρεθεί το 2006. Η κ. Νομικού ανέφερε οτι γίνονται προσπάθειες να ανακαλυφθεί ο μηχανισμός με τον οποίο εξεράγει το ηφαίστειο καθώς και πόσο ισχυρή ήταν η έκρηξή του.
Η κ Drs Katherine Croff Bell είπε οτι σε αυτήν την δεύτερη φάση των ερευνών ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση της περιοχής, μελετήθηκαν οι αλλαγές που έχουν προκύψει στην μορφολογία του ηφαιστείου, ενω έγινε και η πλήρης χαρτογράφηση των πρανών γύρω απο τον πυθμένα με τα πολλά και τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα που διαθέτει το Ω/Κ «Ναυτίλος». Είπε επίσης οτι αποδεικνύεται πως το Ηφαίστειο του Κολούμπου έχει δώσει ηφαιστειακή δραστηριότητα περισσότερες απο μια φορές στο παρελθόν, ενω το χαρακτήρισε ως ένα απο τα πιο ενδιαφέροντα που υπάρχουν για επιστημονική μελέτη.
Η ωκεανογραφική έρευνα στον υποθαλάσσιο χώρο του Κολούμπου με το R/V “NAUTILUS” έγινε φέτος το καλοκαίρι σε 2 περιόδους. Από τις 29 Ιουλίου έως και τις 12 Αυγούστου και από τις 3 μέχρι τις 8 Οκτωβρίου.
Η ωκεανογραφική έρευνα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2006 με το Ω/Κ σκάφος «Αιγαίο» του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. και το Ω/Κ σκάφος «Endeavor» και συνεχίστηκε φέτος με το Ω/Κ «Nautilus».
Το Ω/Κ σκάφος «Nautilus» διαθέτει τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια ρομπότ (ROVs): Hercules, Argus, Diana και Echo τα οποία εξερεύνησαν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου και τα ανατολικά πρανή του ηφαιστείου της Σαντορίνης.
Κατά την διάρκεια των φετινών ερευνών πραγματοποιήθηκαν 13 καταδύσεις των ROVs με συνολικό χρόνο εξερεύνησης 182 ώρες.
Συνεργαζόμενοι φορείς του Ερευνητικού-Εκπαιδευτικού Προγράμματος «New Frontiers in Ocean Exploration 2010» ήταν οι :
Institute for Exploration (IFE), Ocean Exploration Trust (OET),
University of Rhode Island (URI)
Center for Ocean Exploration and Archaeological Oceanography (COEAO Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ι.Γ.Μ.Ε.
Για όσους ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες στην διεύθυνση http://www.nautiluslive.org/ λειτουργεί μια πλήρως οργανωμένη σελίδα στην οποία μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με όλη την διαδικασία των ερευνών και να δείτε και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.