Τρίτη, Οκτωβρίου 19, 2010

8η Πανκυκλαδική συνάντηση λαικών πνευστών 2010

Mε τη συμμετοχή 200 και πλέον μουσικών από τις Κυκλάδες, από τα Δωδεκάνησα και από το Βόρειο Αιγαίο, πραγματοποιήθηκε η 8η κατά σειρά Παγκυκλαδική Συνάντηση Λαικών Πνευστών που έγινε στη Σύρο 30/9 - 2 /10.
Η Συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων και υπο την οργάνωση του Τμήματος Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Νομαρχίας, με συντονιστή τον προιστάμενο του Τμήματος Τάσο Αναστασίου.

Το πρόγραμμα της φετινής Συνάντησης ξεκίνησε την πρώτη μέρα με τσαμπουνοπατινάδα στα σοκάκια της Ανω Σύρου, με κατάληξη στο Δημοτικό Σχολείο όπου προβλήθηκε η ταινία –ντοκυμαντέρ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων «Λαικά Πνευστά του Αιγαίου» του Πάνου Καρκανεβάτου, καθώς και ένα μικρό ντοκυμαντέρ του λαογράφου –ερευνητή Θοδωρή Λιβάνιου για το «Σουραύλι της Σίφνου».
Τη δεύτερη μέρα, το πρωί έγινε "σεργιάνι" απο οργανοπαίκτες της "τσαμπούνας" στην Ερμούπολη, με κατεύθυνση το Δημαρχείο της Ποσειδωνίας όπου έγινε η παρουσίαση των μουσικών καθώς και ο απολογισμός από τους συμμετέχοντες των Παγκυκλαδικών Συναντήσεων. Κατά τη διάρκεια του απολογισμού, ακούστηκαν προτάσεις για τη βελτίωση των Παγκυκλαδικών Συναντήσεων, με την ευχή όλων η νέα διοικητική δομή μετά τις εκλογές, να συνεχίσει και να υποστηρίξει αυτό το θεσμό. Το βράδυ της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο χωριό Πάγος της Σύρου, όπου όλοι οι συμμετέχοντες σ ένα πανηγύρι, που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, παρουσίασαν μουσικές απο τις ιδιαίτερές τους πατρίδες.

Σε αυτήν τη Συνάντηση, που ήταν η μεγαλύτερη σε συμμετοχή από τις οκτώ συνολικά Συναντήσεις, συμμετείχαν πάνω από τα 250 άτομα, από τα οποία τα 200 ήταν μουσικοί από τα νησιά Σύρο, Άνδρο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Ανάφη, Κέα, Κύθνο, Σέριφο, Σάμο, Ικαρία, Χίο, Κάλυμνο, Κω, Κάρπαθο, Λέρο, ενώ τιμητική ήταν η παρουσία γκάιντας από την Ορεινή Σερρών.

Στην ομάδα της Σαντορίνης συμμετείχαν οι : Γιάννης Πανταζής ( δάσκαλος τσαμπούνας στο νήσι),  Ραφαήλ και Επιφάνιος Αρβανίτης ( τσαμπούνα – τουμπί)  και Νεκτάριος Αλεφραγκής ( τσαμπούνα, τουμπί), καθώς και εκπρόσωπος του Λαογραφικού Μουσείου Σαντορίνης Εμμ. Α. Λιγνού Ιωσήφ Πέρρος.

Την ανακοίνωση υπογράφει ο κ. Ιωσήφ Πέρρος ( Συρίγος) – Ι.Π.Σ.