Τρίτη, Οκτωβρίου 19, 2010

Εκτός Σαντορίνης (ευτυχώς να λές…)

2 από τις σημερινές ειδήσεις που θα θυμάμαι… (δεν ξέρω για πόσο, αλλά μου έκαναν εντύπωση..)

Στη γραµµή µερίδας «σκληρών» μητροπολιτών και ιερέων που έχουν ήδη «αφορίσει» την κάρτα του πολίτη πριν ακόη εκδοθεί κινείται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.
Όπως αποφάσισε η Επιτροπή Δογµατικών και Νοµοκανονικών Ζητηµάτων και η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωµάτων θα µελετήσουν το ζήτηµα σε συνεργασία «µε ειδήµονες Καθηγητές των τοµέων της Ορθοδόξου Δογµατικής, του Συνταγματικού Δικαίου και της Πληροφορικής». Στη συνέχεια θα υποβάλουν τις εισηγήσεις τους στη Σύνοδο.
Θέση κατά της κάρτας έχει πάρει συνολικά η Ιεραρχία με τον ισχυρισµό πως υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης και αλλοτρίωσης της πίστης και της εθνικής και κοινωνικής ζωής. Παρόµοιες αντιδράσεις είχαν υπάρξει πάντως και πριν από περίπου ένα χρόνο για τον αριθµό ΑΜΚΑ. Το θέµα είχε µελετήσει και τότε η Σύνοδος, αλλά είχε αποφασίσει ότι δεν υπάρχει λόγος για αντιδράσεις από την Εκκλησία, αφού επρόκειτο περί ενός «απλού αριθµού». Μερίδα των ιεραρχών ισχυρίζεται ότι η κάρτα παραπέµπει στο... 666 και στην Αποκάλυψη. Οι οµάδες αυτές έχουν διοργανώσει ηµερίδες και συγκεντρώσεις κατά της κάρτας.

Καμιά δεκαριά χρόνια νωρίτερα είχαμε αντιδράσεις και συλλαλητήρια για τις νέες -τότε- ταυτότητες. Σήμερα με την πάροδο του χρόνου (και την εξέλιξη της τεχνολογίας…) για τις «κάρτες» που ενέχουν τον «κίνδυνο της αλλοίωσης και αλλοτρίωσης της πίστης και της εθνικής και κοινωνικής ζωής» …
Για τις άλλες όμως κάρτες, αυτές των τραπεζών, δεν βλέπω κανέναν να διαμαρτύρεται…



Η οικονομική ύφεση έχει πλήξει σημαντικά τη βιομηχανική παραγωγή και επομένως τις επιχειρήσεις στις οποίες απευθύνονται οι εταιρείες χημικών πρώτων υλών, σύμφωνα με μελέτη της Hellastat.
Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από υψηλή εισαγωγική διείσδυση, καθότι η εγχώρια παραγωγή είναι μικρής κλίμακας, ενώ φθίνει κατά τα τελευταία έτη.
Οι εμπορικές επιχειρήσεις εισάγουν χημικές πρώτες ύλες και τις διακινούν στην εγχώρια αγορά, είτε ως μεσίτες/αντιπρόσωποι μεταξύ του ξένου οίκου που αντιπροσωπεύουν και του πελάτη τους είτε ανεξάρτητα.
Η ζήτηση για τα προϊόντα του κλάδου και κατ' επέκταση η πορεία των εταιρειών που τον απαρτίζουν, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επίδοση και τις εξελίξεις των κλάδων στους οποίους απευθύνονται.
Οι κλάδοι/πελάτες που επηρεάστηκαν περισσότερο κατά την περίοδο 09/08 εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης βάσει του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής ήταν η κλωστοϋφαντουργία (-27,7%), καθώς και οι βιομηχανίες χρωμάτων (-17,5%), ένδυσης (-23,5%), απορρυπαντικών (-17,3%) και πλαστικών (-4,8%).