Παρασκευή, Οκτωβρίου 15, 2010

Γενεαλογικά της Σαντορίνης - κυκλοφόρησε ο δεύτερος τόμος

Δεν θα συμμετάσχω στις ερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη των Περιφερειακών συμβούλων στις Κυκλάδες” ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα στον ραδιοφωνικό σταθμό Σαντορίνη 106.4 ο εκδότης της εφημερίδας Θηραϊκά Νέα και λαογράφος κ. Μανόλης Λιγνός. Συμπληρώνοντας την ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η συμμετοχή του είχε ανακοινωθεί με δεδομένη την συμμετοχή ως “χωρικού” (για τις Κυκλάδες δηλαδή) υποψήφιου Αντιπεριφεριάρχη του κ. Μπάιλα. Όμως, μετά και τις εξελίξεις που τον απομάκρυναν από την υποψηφιότητά του, ο κ. Λιγνός δήλωσε ότι δεν έχει λόγο να συμμετάσχει και με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο δεν του έχει ζητηθεί, μέχρι στιγμής.


Κατά την διάρκεια της ραδιοφωνικής του παρουσίας ο κ. Λιγνός μίλησε για την πρόσφατη κυκλοφορία του δεύτερου τόμου της έκδοσης “Γενεαλογικά της Σαντορίνης” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της εφημερίδας “Θηραϊκά Νέα” και πωλείται στο βιβλιοπωλείο του κ. Νομικού στην πλατεία των Φηρών έναντι 15 ευρώ.

Την δευτερη έκδοση του βιβλίου, όπως άλλωστε και την πρώτη, υπογράφουν συγγραφικά οι κύριοι Νίκος Αλυπράντης και Μανόλης Λιγνός.

Από το προλογικό σημείωμα που υπογράφει ο κ. Λιγνός διαβάζουμε,

Μετά την έκδοση του 2004 και την επανέκδοση του 2006 και την επιτυχία που σημείωσε ο πρώτος τόμος της μελέτης “Γενεαλογικά της Σαντορίνης” του γνωστού Παριανού φιλολόγου, συγγραφέα και λογοτέχνη, φιλοθηραίου Νίκου Αλιπράντη, φίλου αγαπητού και πολύτιμου από τα φοιτητικά μας χρόνια, σε συνεργασία, παρουσιάζουμε τον δευτερο τόμο για άλλες οικογένειες της Σαντορίνης και πρόσθετα στοιχεία γι’ αυτές που παρουσιάστηκαν στον πρώτο.
Η μελέτη για τα «Γενεαλογικά της Σαντορίνης» θα ολοκληρωθεί με την έκδοση του τρίτου τόμου αφού το ενδιαφέρον του ακαταπόνητου μελετητή Νίκου Αλυπράντη για την Σαντορίνη παραμένει αδιάπτωτο, παράλληλα με την πλούσια συγγραφική παραγωγή του για την Πάρο και την ανελλιπή έκδοση του σπουδαίου περιοδικού «Παριανά».
Με την έκδοση των τόμων αυτών αξιοποιήθηκε μέρος του Αρχείου της Εφημερίδας «Θηραϊκά Νέα» και την προσωπικής μου συλλογής όπως και εκείνων του συγγραφέα.

Το βιβλίο αφιερώνεται στα “Θηραϊκά Νέα” για τα 50 χρόνια συνεχούς έκδοσής τους και στον αείμνηστο ιδρυτή τους Αντώνιο Λιγνό (1905-1981).