Τετάρτη, Οκτωβρίου 13, 2010

Η φάβα έγινε ΠΟΠ (με το καλό και rock) όπως "Φάβα on the rock"!

Πιό είναι αυτό το ωραίο ροζ λουλουδάκι;; (και που φύεται παρακαλώ;!)    Είναι η Φάβα της Σαντορίνης και φύεται στην Σαντορίνη! (αυτη που πουλάει η Santo Wines μετα βεβαιότητος φύεται στην Σαντορίνη διότι το κάθε σακουλάκι γράφει επάνω το μέρος που καλλιεργήθηκε, το όνομα του παραγωγού, και την σοδειά.  Κατα συνέπεια δε χωράει αμφιβολίας οτι είναι Σαντορινιά η συγκεκριμένη φάβα..!) Το λουλουδάκι πάντως είναι πανέμορφο. Κι όσοι το χουν μυρίσει λένε οτι μυρίζει κιόλας όμορφα.

Αφορμή για την αναφορά μας στην "Φάβα" (στην ντόπια φάβα) η ανακοίνωση της Santo Wines σύμφωνα με την οποία η φάβα έγινε ΠΟΠ (ενω είναι στα σίγουρα φούλ ρόκ!) με το ΠΟΠ να σημαίνει οτι είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Santo Wines  Η ΦΑΒΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΕΙΝΑΙ Π.Ο.Π. !!

Την «σφραγίδα» ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), απέκτησε η ΦΑΒΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 901/2010 , που δημοσιεύτηκε στις 9 Οκτωβρίου 2010 στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει του οποίου καταχωρείται στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων.

Η πολύχρονη προσπάθεια της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την επιστημονική επίβλεψη του καθηγητή Σέρκο Χαρουτουνιάν, στέφθηκαν με επιτυχία, γεγονός που μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους καθώς ένα τόσο ιδιαίτερο προϊόν όσο είναι η ΦΑΒΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ, κατακτά την δική του διακριτή θέση στην διεθνή αγορά.

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, σε συνέχεια των προσπαθειών της για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, που αναδεικνύουν την μοναδικότητα της Σαντορίνης και τιμούν τους Σαντορινιούς παραγωγούς, έχει επίσης υποβάλει φάκελο για αναγνώριση ΠΟΠ και για το Τοματάκι Σαντορίνης.


Λεζάντες Νο1:   στην αρχή είναι ετσι. φυτό και λουλουδάκι. Στην συνέχεια Νο2 γίνεται καρπός (καλά, περνάει κι απο διάφορα άλλα στάδια πρώτα..) στην συνέχεια Νο3 η Σάντο την συσκευάζει σε σακουλάκια ενω της αρέσει να φωτογραφίζεται και ωμή Νο4 με πολύ στύλ και χάρη...(για την φάβα μιλάμε πάντα..!)

Αξίζει πάντοτε να λέμε οτι η φάβα της Σαντορίνης είναι ενα εξαιρετικά θρεπτικό και νόστιμο φαί που εχει μεγαλώσει γενιές και γενιές Σαντορινιών. Εσχάτως δε και με την τουριστική ανάπτυξη του νησιού η φάβα έχει εξελιχθεί σε ενα γκουρμέ φαγητό κι απο κεί που ήταν το...λιτό και φτωχικό φαί του λαού έχει γίνει ενα απο τα πιο ακριβοπληρωμένα πιάτα. Έστω! ας θεωρήσουμε οτι αυτη είναι η "μοίρα" των αυθεντικών γευσεων!