Πέμπτη, Οκτωβρίου 14, 2010

Sea Diamond - διαμαρτυρία Σύνταγμα

Ομολογώ ότι στην αρχή μπερδεύτηκα λιγάκι με την «παρούσα και σύντομη» ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Πολιτών για το Sea Diamond μετά και την προχθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε στην Αθήνα.

Ειδικά εκεί που γίνεται αναφορά για την πρόθεση εκπροσώπων της Επιτροπής να συναντήσουν τον Πρωθυπουργό (ο οποίος σε σημείο εμμονής παλεύει να ξεβουλιάξει την Ελλάδα) το κείμενο γράφει ότι αυτό «επετράπει» (προφανώς ήθελαν να πούν αποτράπει, δεν μπόρεσε να γίνει δηλαδή) εξ αιτίας της παρουσίας των ΜΑΤ που αποτελούνταν από μια 2μοιρία ενστόλων οι οποίοι ως γνωστό την δουλειά τους κάνουν και το μεροκάματό τους βγάζουν οι άνθρωποι και δεν αφήνουν τους διαμαρτυρόμενους να συναντούν τον πρωθυπουργό. Διαφορετικά ο πρωθυπουργός δεν θα έκανε άλλη δουλειά αυτήν την εποχή στην Ελλάδα από το να συναντά διαμαρτυρόμενους και ανθρώπους που δεν το έχουν και σε τίποτα να βγάλουν την παντόφλα και να τον κυνηγάνε. Πολιτισμένα πράματα δηλαδή. Οπότε και τα ΜΑΤ κατά κανόνα και παράδοση φυλάνε τον πρωθυπουργό και τους 300 της Βουλής από θερμόαιμους που άλλοι θέλουν να τους βρίσουν, άλλοι να τους φασκελώσουν, άλλοι θέλουν χάρες, ενώ κάποιοι πολεμόχαροι θέλουν να τους κάψουν κιόλας(!) κι αν όχι τους ίδιους, το μαγαζί τους, την Βουλή δηλαδή, εξού και τα ΜΑΤ κάθονται απέξω και την φυλάνε.


Οι δε υπάλληλοι των σωμάτων ασφαλείας (αυτοί με τις βαριές στολές) που είναι κατασταλαγμένοι άνθρωποι είπαν ότι «κι εμείς την δουλειά μας κάνουμε» ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες μας οι υπάλληλοι των αρμόδιων υπουργείων που συνάντησαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής στην συνέχεια τους είπαν ότι «καλά κάνετε, πλήν όμως σε προεκλογικές περιόδους δεν κουνιέται φύλλο, όσο δυνατά κι αν φυσάει ο άνεμος…»


Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, μέλη της Επιτροπής που έχουν μια κάποια εμπειρία σε κινητοποιήσεις φέρεται να δήλωσαν με το τέλος της διαμαρτυρίας ότι πάλι καλά που ήρθαν και τα ΜΑΤ και άναψαν λίγο τα αίματα, είχαμε κάποιον απέναντί μας να τα βάλουμε δηλαδή, διαφορετικά υπήρχε ο κίνδυνος να περάσουμε απαρατήρητοι και να περάσει και ο κύριος πρωθυπουργός από δίπλα, να μας χτυπήσει την πλάτη και να μας ρωτήσει «τι νέα και πώς μας φαίνεται η πλατεία συντάγματος και να μας ρωτήσει αν θα δώσουμε κι εμείς κανα φράγκο από τις οικονομίες μας για να σωθεί η Ελλάδα….». Ευτυχώς δηλαδή που υπάρχουν και τα ΜΑΤ. (μην περιμένεις και πολλά αναγνώστη μου, περάσανε τα χρόνια, «ωριμάσαμε» -να φχαριστηθείς κι εσύ…- κι έχουμε πια να μεγαλώσουμε παιδιά, ως εκ τούτου εκτονώνουμε την επαναστατικότητά μας γράφοντας «χαριτωμένα κειμενάκια»..)

Ψιλοάσχετος ο πρόλογος, πλήν όμως τι να κάνει και ο νησιώτης συντάκτης που καλείται να περιγράψει μια πορεία «τοπικού ενδιαφέροντος»…
Να το συγκεκριμενοποιήσουμε.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή με την επιστροφή της,

«υπάρχει πολύ υλικό από την συγκέντρωση και την πορεία διαμαρτυρίας στην Πλατεία Συντάγματος, εν συντομία όμως μπορούμε να πούμε ότι,
ο πρώτος στόχος που ήταν η επαναφορά του προβλήματος στην επικαιρότητα πέτυχε κατά 100% αφού δεκάδες ΜΜΕ κάλυψαν την εκδήλωση διαμαρτυρίας και γράφουν ρεπορτάζ στις σελίδες τους. Ο δεύτερος στόχος που ήταν η προσέγγιση του Πρωθυπουργού και η κατάθεση ψηφίσματος από τη Συντονιστική Επιτροπή, δεν επετράπει από τα ΜΑΤ ενώ απάντηση δεν πήραμε στο γιατί δεν μας αφήνουν...
Μετά από μισή ώρα παραμονής στο δρόμο, και αφού επέστρεψε η τριμελής επιτροπή που μπήκε στη Βουλή για να επιδώσει το ψήφισμά μας στο Γραμματέα της Βουλής, η πορεία κατευθύνθηκε προς τον Άγνωστο Στρατιώτη όπου και διαλύθηκε εκεί χωρίς επεισόδια...»
Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει ότι θα συνεχίσει να ζητά συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς για το θέμα προκειμένου να προσδιοριστούν οι προθέσεις της κυβέρνησης.

Η συγκέντρωση είχε καλή ανταπόκριση, σε αυτήν συμμετείχαν και μαθητές των σχολείων της Σαντορίνης καθώς και ιδιαιτέρως εύστοχα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό.
Ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ και βίντεο για το θέμα μπορείτε να διαβάσετε εδω
απ’ όπου και αναδημοσιεύουμε τις φωτογραφίες, αναφέροντας βέβαια την πηγή.

Τέλος, και σχετικά με την αναφορά της Επιτροπή στην παρουσία δυνάμεων της Πυροσβεστικής στο σημείο της διαμαρτυρίας, έχουμε να σημειώσουμε ότι, μην το παίρνεται και τόσο προσωπικά, ετσι όπως έχουν τα πράγματα, η Πυροσβεστική κάθε μέρα απέξω είναι (από την βουλή..)